Τελικά που οφείλεται η επιτυχία μιας σχέσης;

Οι έρευνες δείχνουν πως, τελικά, η ικανοποίηση σε μια σχέση έρχεται όσο περνά ο χρόνος. Αυτό θεωρείται επιτυχία και… απαιτεί προσπάθεια.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι περίπλοκες και οι άνθρωποι παλεύουν να καταλάβουν γιατί κάποια ζευγάρια μένουν για πολλά χρόνια μαζί και άλλα χωρίζουν πολύ σύντομα. Πολλές φορές ακούμε ότι, ίσως, οι άνθρωποι που παραμένουν ευτυχισμένοι για χρόνια μαζί σε μια σχέση ήταν «γραφτό» να συναντηθούν και ότι η μοίρα τους ένωσε.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Personality αποκαλύπτει ότι ενώ εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι «προορισμένοι από τη μοίρα» να είναι μαζί, φαίνονται πιο ικανοποιημένοι αρχικά, αυτοί που θεωρούν ότι οι σχέσεις χτίζονται και διατηρούνται με πολλή προσπάθεια εμφανίζουν υψηλότερη ικανοποίηση με την πάροδο των χρόνων.

Τα ερευνητικά δεδομένα

Η συγκεκριμένη έρευνα διήρκησε δύο χρόνια με τη συμμετοχή 904 ζευγαριών από τη Γερμανία, την Ελβετία, την Αυστρία και άλλες χώρες. Οι συμμετέχοντες κυμαίνονταν από 18 έως 81 ετών και είχαν σχέσεις για διαφορετικό χρονικό διάστημα, από λίγους μήνες έως και πάνω από 50 χρόνια. Οι επιστήμονες θέλησαν να κατανοήσουν πώς οι διαφορετικές πεποιθήσεις περί μοίρας και προσπάθειας συνδέονται με την ικανοποίηση μέσα σε μια σχέση. Σκοπός ήταν να διερευνηθούν οι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν τα ζευγάρια να παραμείνουν ικανοποιημένα μέσα στη σχέση μακροπρόθεσμα.

Ειδικότερα, τα δεδομένα της μελέτης καταδεικνύουν ότι η ικανοποίηση από τη σχέση μειώνεται όσο περνούν τα χρόνια, και επομένως τα ζευγάρια δεν νιώθουν πολύ καλά. Φυσικά, υπήρχαν και εξαιρέσεις που οι δύο άνθρωποι κατάφερναν να διατηρούν αναλλοίωτη την ικανοποίησή τους παρά τα χρόνια.

Οι συμμετέχοντες καλούνταν να απαντήσουν ένα ερωτηματολόγιο με βάση δύο διαφορετικά είδη πεποιθήσεων: Τις πεποιθήσεις που αφορούσαν το πεπρωμένο και τις πεποιθήσεις που αφορούσαν την εξέλιξη. Από τη μία, οι πεποιθήσεις περί μοίρας βασίζονται στο γεγονός ότι δύο άνθρωποι προορίζονται να είναι μαζί. Από την άλλη, οι πεποιθήσεις περί εξέλιξης προάγουν την ιδέα ότι το κάθε άτομο πρέπει να προσπαθήσει μέσα στη σχέση για να τη διατηρήσει. Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης δεδομένα σχετικά με την προσωπικότητα, την αυτοεκτίμηση, την ικανοποίηση από τη ζωή και τους τρόπους προσκόλλησης του κάθε ατόμου.

Τελικά ποιο είναι το μυστικό για μια επιτυχημένη σχέση;

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που στην αρχή εξέφρασαν ικανοποίηση επειδή πίστευαν ότι η σχέση τους είναι πετυχημένη χάρη στη συμβατότητα του συντρόφου λόγω πεπρωμένου, στη διάρκεια της διετίας δήλωναν όλο και λιγότερο ικανοποιημένοι σε σχέση με εκείνους που πίστευαν στην προσπάθεια για να αναπτυχθεί μια σχέση. Οι τελευταίοι παρουσίασαν μικρότερη πτώση της ικανοποίησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα η ικανοποίηση συνδέεται με τα άτομα που θεωρούν πως χρειάζεται προσπάθεια και επίλυση των συγκρούσεων και των προβλημάτων, με στόχο να διατηρηθεί η ικανοποίηση σε μία σχέση, ώστε με τη σειρά της η σχέση να εξελιχθεί και να βελτιωθεί. Τα ζευγάρια όπου και οι δύο σύντροφοι είχαν υψηλές πεποιθήσεις ανάπτυξης ανέφεραν τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης. Αντίθετα, τα ζευγάρια όπου και οι δύο σύντροφοι είχαν υψηλές πεποιθήσεις για το πεπρωμένο παρουσίασαν απότομη μείωση της ικανοποίησης με την πάροδο του χρόνου.

Η ικανοποίηση μπορεί να μειώνεται αλλά η αγάπη εξελίσσεται

Είναι πολύ σύνηθες, και εν μέρει αναμενόμενο, η ικανοποίηση να φθίνει με την πάροδο του χρόνου στις ρομαντικές σχέσεις. Ωστόσο, κυρίαρχο ρόλο για μια επιτυχημένη σχέση, μέσα στην οποία και οι δύο σύντροφοι θα αισθάνονται ικανοποίηση, ασφάλεια και ευχαρίστηση, είναι η αντίληψη του καθένα για την αγάπη. Συγκεκριμένα, εκείνοι που θεωρούν πως η αγάπη μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου και χρειάζεται προσπάθεια και από τους δύο, τείνουν να νιώθουν πιο ικανοποιημένοι, επιδιώκουν να εξελίσσουν τη σχέση τους και έχουν θετικές προσδοκίες.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες με μεγαλύτερο χωροταξικό, χρονικό και ηλιακό εύρος, για να επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένοι παράγοντες των πεποιθήσεων και τις ικανοποίησης. Σημασία έχει να είστε παρόντες σε όλη τη διάρκεια της σχέσης σας και να βιώνετε την εξέλιξη και τις προκλήσεις της βήμα – βήμα με υπομονή, συζήτηση και κατανόηση. Η αγάπη χρειάζεται δουλειά για να καρποφορήσει και φροντίδα για να συνεχίζει να ανθίζει. Μπορεί να μην είναι πάντα ανθισμένη, αλλά ακολουθεί και αυτή τη ροή των εποχών και τον κύκλο της ζωής.