Φτιάξτε τέλεια λεμονάδα χωρίς ζάχαρη

Αυτές τις ημέρες καύσωνα, μια δροσερή λεμονάδα πραγματικά είναι η απόλυτη αναζωογόνηση –συν του ότι μου ξυπνάει παιδικές μνήμες από τα καλοκαίρια στη γιαγιά! Το πρόβλημα με τη λεμονάδα, όμως, είναι ότι τις περισσότερες φορές είναι γεμάτη ζάχαρη, κάτι το οποίο της αφαιρεί από τη διατροφική της αξία.

Γι’ αυτό, λοιπόν, δοκίμασα να τη φτιάξω χωρίς τη ζάχαρη, προκειμένου να την πίνουμε μεγάλοι και παιδιά άφοβα και να απολαμβάνουμε τη φρεσκάδα της, χωρίς τα παρελκόμενα.

Με τι, λοιπόν, θα μπορούσα να της προσθέσω γλυκύτητα, χωρίς ζάχαρη; Με ανανά! Ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, με βρωμελαΐνη που έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και ενισχύει το πεπτικό και το καρδιαγγειακό.

Για να πάρετε, ωστόσο, τη γλυκύτητα που θέλετε, ο ανανάς πρέπει προφανώς να είναι πολύ ώριμος. Ο άγουρος ανανάς δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα, γι’ αυτό φροντίστε να επιλέξετε κάποιον που είναι αρωματικός και ζουμερός.

Υλικά
½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
5 φλιτζάνια φρέσκο ανανά
2 φλιτζάνια νερό
λίγο πάγο
λίγο δυόσμο/βασιλικό

Οδηγίες
Βάλτε το χυμό λεμονιού, τον φρέσκο ανανά και το νερό σε ένα μπλέντερ και πολτοποιήστε. Σουρώστε και σερβίρετε με πάγο και βασιλικό. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 4-5 ημέρες.

Tip
Δοκιμάστε να φτιάξετε λεμονάδα φράουλα, προσθέτοντας 1 φλιτζάνι φρέσκες φράουλες στη θέση 1 φλιτζανιού φρέσκου ανανά. Στη συνέχεια, σουρώστε και σερβίρετε με πάγο. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με βατόμουρα στη θέση της φράουλας.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος