Thursday, September 19, 2024
Home Διατροφή Γιατί αξίζει να βάλετε τα αμύγδαλα στην διατροφή σας

Γιατί αξίζει να βάλετε τα αμύγδαλα στην διατροφή σας

Τα σνακ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της υγιεινής διατροφής, καθώς μπορούν, μεταξύ άλλων, να μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, να διατηρήσουμε την ενέργειά μας σε υψηλά επίπεδα αλλά και να ανακάμψουμε μετά από την άσκηση. Μία από τις καλύτερες επιλογές σνακ είναι τα αμύγδαλα.

Μερικοί λόγοι που θα σε πείσουν να τα βάλεις στην διατροφή σου, περιλαμβάνουν:

Αμύγδαλα για…

Καλύτερη διάθεση

Τα αμύγδαλα περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη, το οποίο μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση. Όταν συνδυάζεται με βιταμίνη Β6 (που την βρίσκουμε στην μπανάνα και την βρώμη), η τρυπτοφάνη μετατρέπεται σε σεροτονίνη στο σώμα. Η σεροτονίνη, όπως όλοι γνωρίζουμε, λειτουργεί ως ενισχυτικό ενέργειας, ανεβάζει τη διάθεσή μας και μειώνει το άγχος.

Μας προστατεύουν από παθήσεις

Τα αμύγδαλα είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με έρευνες.

Ενισχύουν την υγεία των οστών

Σύμφωνα με μελέτες, μια χούφτα αμύγδαλα μας εφοδιάζει με ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βιταμίνη Κ, πρωτεΐνη, ψευδάργυρο και χαλκό, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της υγείας των οστών μας.

Μειώνουν την χοληστερόλη

Τα καλά λιπαρά που περιέχονται στα αμύγδαλα βοηθούν να ισορροπήσουν την καλή και την κακή χοληστερόλη στο σώμα μας, όπως υποστηρίζουν έρευνες.

Βοηθούν στην διαχείριση σακχάρου στο αίμα

Μια μελέτη αναφέρει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, που κατανάλωναν 60 γραμμάρια αμύγδαλα κάθε μέρα για 12 ημέρες, φάνηκαν να μειώνουν σημαντικά το σάκχαρο στο αίμα τους.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Τα αμύγδαλα είναι γεμάτα με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, που μας κρατούν χορτάτους για περισσότερο χρόνο. Έτσι μας συγκρατούν από το τσιμπολόγημα, που αυξάνει τις πιθανότητες ακούσιας αύξησης του βάρους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λίγο παραπάνω από μία μερίδα αμύγδαλα κάθε μέρα μπορεί να μειώνει την πείνα και προωθεί την απώλεια βάρους.

Πότε να τα καταναλώνουμε

Η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας:

  • Ως σνακ: Μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους ή να αναμειχθούν με άλλους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα για πρόσθετη γεύση και θρεπτικά συστατικά. Μπορούν να καταναλωθούν μεταξύ των γευμάτων για να προσφέρουν μια γρήγορη και ικανοποιητική ενεργειακή ώθηση.
  • Το πρωί: Η κατανάλωσή τους το πρωί χαρίζει σταθερά επίπεδα ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μπορούν να προστεθούν σε δημητριακά, πλιγούρι βρώμης, smoothies ή να καταναλωθούν μόνα τους.
  • Πριν από την προπόνηση: Τα αμύγδαλα πριν από την προπόνηση μπορούν να τροφοδοτήσουν το σώμα με πολύτιμη ενέργεια, η οποία θα αξιοποιηθεί κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τα αμύγδαλα μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους ή να αναμειχθούν με άλλα φρούτα ή πηγές πρωτεΐνης για να δημιουργήσουν ένα θρεπτικό σνακ.
  • Μετά την προπόνηση: Η κατανάλωση αμυγδάλων μετά από μια προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση των αποθεμάτων ενέργειας και στην αποκατάσταση των μυών. Μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους ή αναμεμειγμένα με άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως γιαούρτι ή τυρί cottage.
  • Πριν από τον ύπνο: Η κατανάλωση αμυγδάλων πριν από τον ύπνο μπορεί να συμβάλει στην προώθηση του κορεσμού και στην αποφυγή της πείνας αργά το βράδυ.