Πώς να πιείτε “στην υγειά σας” στις διακοπές

Το καλοκαίρι και ιδίως οι διακοπές μας στρέφουν λίγο πιο έντονα στο αλκοόλ. Είτε στην παραλία με ένα μοχίτο ή μια μπίρα, είτε σε ένα μπάρμπεκιου με φίλους, είτε για ποτό το βράδυ, είτε για τσίπουρα στο ταβερνάκι… Όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε ένα ποτήρι με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, όμως, μας εφιστά την προσoχή, καθώς o συνδυασμός αλκοόλ και ζέστης μπορεί να είναι επικίνδυνος. Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ με ζέστη, η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει πιο γρήγορα, που σημαίνει ότι θα ιδρώσουμε περισσότερο και θα αισθανθούμε δυσφορία, χάνοντας υγρά από το σώμα. Για να αναπληρώσουμε, μάλιστα, αυτά τα υγρά, ο ειδικός αναφέρει ότι χρειαζόμαστε 230 έως 350ml νερού για κάθε αλκοολούχο ποτό που καταναλώνουμε.

Επιπρόσθετα, το αλκοόλ σε υψηλές θερμοκρασίες αυξάνει τον κίνδυνο θερμοπληξίας, καθώς λόγω των υγρών που χάνουμε από τον ιδρώτα, δεν επαναφέρεται εύκολα η φυσιολογική θερμοκρασία στη σώμα μας.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι το αλκοόλ, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες ζέστης, λόγω όλων των παραπάνω αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων, τόσο στη θάλασσα, όσο και στο δρόμο.

Τι κάνουμε λοιπόν; Απολαμβάνουμε το ποτό, το κοκτέιλ μας, την μπίρα μας χωρίς υπερβολές, φροντίζοντας πάντα να το συνοδεύουμε με επαρκή ποσότητα νερού, για να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε.