Μικρές αλλαγές αρκούν για να νιώθετε καλύτερα κάθε μέρα

Για την περίοδο που είστε πιεσμένοι και χρειάζεστε ένα άμεσο μπουστάρισμα, κάντε κάτι ξεχωριστό για τον εαυτό σας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που στη ζωή και την καθημερινότητα μπορεί να αισθάνεστε εγκλωβισμένοι. Η εργασιακή ρουτίνα, τα προσωπικά προβλήματα, οι ειδήσεις σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, ακόμα και οι ακραίες θερμοκρασίες και η αλλαγή του κλίματος επηρεάζουν το νου και το σώμα.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να φέρετε την καταστροφή και να τα γκρεμίσετε όλα πάνω σε μια στιγμή έντασης. Υπάρχουν μικρές αλλαγές που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση και να σας φτιάξουν τη διάθεση. Αν, μάλιστα, αυτές οι προσαρμογές αποδώσουν, ενδεχομένως, να αποτελέσουν τη βάση μιας ισορροπημένης ρουτίνας που μπορείτε να υιοθετήσετε σε μόνιμη βάση για να νιώθετε καλά.

Κάντε κρύο ντουζ

Αν η συνολική υγεία σας το επιτρέπει, υιοθετήστε τα κρύα ντουζ. Το κρύο νερό θα σας τονώσει, θα ανεβάσει τη διάθεσή σας ενώ μακροπρόθεσμα ενδεχομένως να μειώνει και τη φλεγμονή. Επιπλέον, το κρύο νερό αυξάνει την αδρεναλίνη ενώ ο οργανισμός αρχίζει να εκκρίνει σιγά – σιγά ντοπαμίνη. Ιδανικός συνδυασμός για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Μπουστάρετε τον εαυτό σας

Πάντα λειτουργεί, και χρειάζεται, η επιβεβαίωση προς τον εαυτό σας από εσάς τους ίδιους. Μπορείτε να δημιουργήσετε ακόμα το δικό σας μάντρα, με φράσεις και λέξεις που σας κάνουν να νιώθετε καλά, και να το επαναλαμβάνετε όταν πιέζεστε ή πέφτει η διάθεσή σας. Η αυτοεπιβεβαίωση ενεργοποιεί το μηχανισμό του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ανταμοιβή, με αποτέλεσμα να μειώνεται το άγχος.

Κάντε μια τυχαία πράξη καλοσύνης

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 στο Journal of Experimental Psychology, οι μικρές πράξεις καλοσύνης που μπορεί να προσφέρουμε τυχαία μέσα στη μέρα έχουν ευεργετική επίδραση προς τη συνολική ψυχική υγεία του ατόμου.

Εξερευνήστε μια νέα διαδρομή προς τη δουλειά

Δώστε στον εαυτό σας μια σταλιά περιπέτειας ακόμα και στην καθημερινή σας ρουτίνα. Μπορεί να έχετε μάθει απ’ έξω το δρόμο για τη δουλειά και ακόμα και αυτό να σας κουράζει όταν δεν νιώθετε καλά. Σκεφτείτε μια μέρα να στρίψετε από ένα διαφορετικό στενό, να κατεβείτε στην προηγούμενη ή την επόμενη στάση… Κάθε νέο ερέθισμα διεγείρει και εξάπτει τον εγκέφαλο. Παρατηρήστε τις εικόνες, τα δέντρα, τους ανθρώπους που περνούν… Μπορεί να σας εκπλήξουν ευχάριστα.

Μιλήστε με έναν συνάδελφο

Έστω και 10 με 15 λεπτά αρκούν για να γνωρίσετε λίγο καλύτερα ένα συνάδελφο. Υπό το πρίσμα της εργασιακής πίεσης και της μοναξιάς -σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη το 80% των γυναικών αισθάνεται μοναξιά λόγω της δουλειάς- η σύνδεση με έναν άνθρωπο που βλέπετε για πολλές ώρες καθημερινά μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Διαβάστε ένα βιβλίο

Σε μια στιγμή που όλα σας φαίνονται μάταια και δύσκολα, ένα βιβλίο με μια αληθινή ιστορία, μια αυτοβιογραφία ή ένα μυθιστόρημα μπορεί να δώσει πολύτιμη έμπνευση. Όταν σημαντικοί ή και πιο απλοί άνθρωποι περνούν αναποδιές και μοιράζονται το συναρπαστικό ταξίδι τους, τα πράγματα κάπως λαμβάνουν τις σωστές τους διαστάσεις στην πραγματικότητα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε στόχους και νέα προοπτική στη ζωή σας.

Στείλτε μήνυμα σε κάποιον που σκέφτεστε

Μέσα στη μέρα, σίγουρα, σκέφτεστε πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, στην ταχύτητα της καθημερινότητας, ίσως, ξεχνάτε να επικοινωνήσετε με έναν φίλο που έχετε να δείτε καιρό, τον παππού και τη γιαγιά σας, τα αδέρφια σας. Μην αμελείτε, όμως, αυτή τη σκέψη. Θα σας πάρει δυο λεπτά να στείλετε ένα «Ήθελα να δω πως είσαι» ενώ αυτόματα θα πάρετε και θα δώσετε χαρά. Αν καταφέρετε να δείτε από κοντά τους ανθρώπους σας για λίγα λεπτά σε ένα διάλειμμα από τη ροή σας, τα οφέλη θα πολλαπλασιαστούν. Η κοινωνική σύνδεση προωθεί την ευημερία.

Χαρίστε 15 λεπτά περισσότερο ύπνο στον εαυτό σας

Να φροντίζετε τον ύπνο σας. Ο καλός και επαρκής ύπνος συμβάλλει στη σωματική και ψυχική υγεία και την εξισορρόπηση της ενέργειάς σας. Με 7 έως 9 ώρες ύπνου καθημερινά θα νιώθετε πιο συγκεντρωμένοι και θα διαχειρίζεστε καλύτερα τα συναισθήματά σας. Αν σκεφτείτε ότι ο βαθύς ύπνος συμβαίνει μεταξύ 10 μ.μ. και στις 2 π.μ., προσπαθήστε να κοιμάστε λίγα λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα και θα δείτε τη διαφορά.

Ξεκινήστε επιλέγοντας τις αλλαγές που αισθάνεστε ότι θα βελτιώσουν πιο άμεσα την καθημερινότητά σας και εφαρμόστε τις με συνέπεια.