Η Ένωση Στρατιωτικών Καστοριάς στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Άργος Ορεστικό

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς έλαβε μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε έξω από το Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού. Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε από τον σύλλογο «Εκπαίδευση-Υγεία-Αλληλεγγύη» και τον Σύλλογο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Νομού Καστοριάς. Το κύριο αίτημα της κινητοποίησης ήταν η άμεση άρση της στελέχωσης ασθενοφόρων με νοσηλευτικό και στρατιωτικό προσωπικό.

Οι στρατιωτικοί δεν είναι «οι άνθρωποι για όλες τις δουλειές» και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι. Δεν είναι είλωτες, αλλά εργαζόμενοι που δίνουν καθημερινά τον καλύτερο τους εαυτό κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν χαρακτηρίζεται από πενιχρές αμοιβές, συνεχώς μειούμενα εργασιακά δικαιώματα και εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας. Η έλλειψη επαγγελματικής αναγνώρισης σε συνδυασμό με την αυξανόμενη πίεση έχει οδηγήσει σε κύμα παραιτήσεων, γεγονός που αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία της διαρκώς επιδεινούμενης εργασιακής κατάστασης στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι στρατιωτικοί έχουν μία συγκεκριμένη αποστολή, η οποία ορίζεται από θεσμικά και κανονιστικά κείμενα. Η εκπαίδευσή τους είναι εξειδικευμένη και αφορά αποκλειστικά αυτήν την αποστολή. Δεν είναι λογικό και δεν πρέπει να αναλαμβάνουν αρμοδιότητες που δεν σχετίζονται με τον τομέα τους, όπως είναι η στελέχωση ασθενοφόρων.

Ζητούμε την άμεση ανάκληση όλων των διαθέσεων και αποσπάσεων του στρατιωτικού προσωπικού στο ΕΚΑΒ. Οι στρατιωτικοί πρέπει να αφοσιώνονται αποκλειστικά στα καθήκοντα για τα οποία έχουν εκπαιδευτεί και να μην χρησιμοποιούνται ως λύση ανάγκης σε άλλους τομείς.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
Χρήστος Μαρινέλης
Ανθστης (ΤΠΖ)

Ο Γεν. Γραμματέας
Σωτήριος Σαράντης
Αλχίας (ΦΠΖ)