Τα οφέλη για την υγεία από το πιπέρι καγιέν

Το πιπέρι Cayenne έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Το πιπέρι Cayenne μπορεί να διεγείρει την κυκλοφορία του σώματός σας και να μειώσει την οξύτητα του στομάχου σας.

Το πιπέρι Cayenne είναι ένα ισχυρό, πικάντικο πιπέρι που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Το πιπέρι Cayenne προστίθεται, συνήθως, στα τρόφιμα σε σκόνη, και μερικοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν ως αλοιφή ή κάψουλα για να επωφεληθούν από τις αποτοξινωτικές του ιδιότητες.

Έχει αφροδισιακές ιδιότητες και υποστηρίζει τη σεξουαλική υγεία.

Τα οφέλη του πιπεριού Cayenne στην υγεία:

Χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην πέψη, στη γαστρίτιδα, στις καούρες, στη δυσπεψία, στην ατονική δυσπεψία, στο μετεωρισμό, στα φουσκώματα του εντέρου, στον πόνο στο στομάχι, στη διάρροια και στις κράμπες, στο παραλήρημα, στον τρόμο, στην ουρική αρθρίτιδα, στην παράλυση, στον πυρετό, στον πονόλαιμο, στις αιμορροΐδες,  στη γυναικομαστία, στη ναυτία, στην αμυγδαλίτιδα,  στην οστρακιά και στη διφθερίτιδα, στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και του προστάτη.

Χρησιμοποιείται για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Το πιπέρι Cayenne είναι κατάλληλο για τη βελτίωση της κακής κυκλοφορίας, την αναστροφή της υπερβολικής πήξης του αίματος, τη μείωσης της υψηλής χοληστερόλης και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Όταν καταναλώνεται, έχει τη δύναμη να ανακουφίζει από τον πονόδοντο, τη ναυτία, τον αλκοολισμό, την ελονοσία και τον πυρετό.

Το καγιέν έχει χρησιμοποιηθεί για τα τσιμπήματα φιδιών, τους ρευματισμούς, τις πληγές, τα τραύματα και την  οσφυαλγία.

Χρησιμοποιείται, επίσης, για να βοηθήσει άτομα που έχουν δυσκολία στην κατάποση.

Όταν εφαρμόζεται τοπικά, το πιπέρι Cayenne ωφελεί και το δέρμα.

Ο καρπός του φυτού capsicum περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη. Η καψαϊκίνη μειώνει τον πόνο όταν εφαρμόζεται στο δέρμα και είναι αποτελεσματική θεραπεία για πονοκεφάλους, ημικρανίες και για την οστεοαρθρίτιδα.

Το πιπέρι Cayenne είναι ένας θάμνος που προέρχεται από την Κεντρική και Νότια Αμερική και τώρα αναπτύσσεται σε υποτροπικά και τροπικά κλίματα.

Τα φρούτα του μεγαλώνουν σε μακριούς λοβούς που γίνονται κόκκινοι, πορτοκαλί ή κίτρινοι, όταν ωριμάσουν.

Οι πιπεριές τσίλι Cayenne (ή Capsicum frutescens) ανήκουν στο γένος Capsicum και προέρχονται από μια παρόμοια ποικιλία Capsicum annuum.

Το Capsicum είναι ένα βότανο, και ο καρπός του φυτού capsicum χρησιμοποιείται στην ιατρική.

Το πιπέρι Cayenne περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Ε, κάλιο, μαγγάνιο και φλαβονοειδή και έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Στην Κλίμακα Αξιολόγησης Scoville, το πιπέρι καγιέν βαθμολογείται, συνήθως, από 30.000 έως 190.000 Μονάδες Θερμότητας Scoville (SHU).

(Η καθαρή καψαϊκίνη έχει την υψηλότερη βαθμολογία SHU.)

1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν περιέχει:

17 θερμίδες
1 γραμμάριο λίπους
2 χιλιοστόγραμμα νατρίου
3 γραμμάρια υδατάνθρακες
1 γραμμάριο φυτικές ίνες
1 γραμμάριο σάκχαρα
1 γραμμάριο πρωτεΐνη
44 τοις εκατό βιταμίνη Α
8 τοις εκατό βιταμίνη Ε
7 τοις εκατό βιταμίνη C
6 τοις εκατό βιταμίνη Β6
5% βιταμίνη Κ
5 τοις εκατό μαγγάνιο
3% κάλιο
Χωρίς χοληστερόλη

Τα οφέλη από το πιπέρι Cayenne

1. Βοηθά στην πέψη

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του πιπεριού καγιέν είναι το θετικό αποτέλεσμα που έχει στο πεπτικό σύστημα. Το πιπέρι Cayenne βοηθά στην παραγωγή σάλιου, το οποίο είναι σημαντικό για την άριστη πέψη, καθώς και την πρόληψη της κακής αναπνοής. Η κατανάλωση πιπεριού καγιέν διεγείρει τους σιελογόνους αδένες μας, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την έναρξη της πεπτικής διαδικασίας.  Το πιπέρι Cayenne διεγείρει, επίσης, τη ροή της παραγωγής ενζύμων, η οποία είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Διεγείρει, επίσης, τους γαστρικούς χυμούς που βοηθούν την ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίζει τα τρόφιμα και τις τοξίνες. Το πιπέρι Cayenne είναι αποτελεσματικό για τα έλκη στομάχου και 12/λου, για τις διαταραχές στομάχου, το βήχα και σταματά τη διάρροια. Το πιπέρι καγιέν δεν διεγείρει, αλλά αναστέλλει την έκκριση οξέων, διεγείρει τις εκκρίσεις αλκαλίων και βλέννας και ιδιαίτερα τη ροή του αίματος του βλεννογόνου, που βοηθά στην πρόληψη και την επούλωση των ελκών.

2. Ανακουφίζει από τον πόνο της ημικρανίας

Το πιπέρι καγιέν είναι σε θέση να διεγείρει την αντίδραση του πόνου σε ένα διαφορετικό μέρος του σώματος. Μόλις συμβεί αυτό, ο εγκέφαλος στρέφει την προσοχή του σ ‘αυτή τη νέα περιοχή και εξαφανίζεται ο πόνος στο κεφάλι. Μετά από αυτή την αρχική αντίδραση πόνου από το πιπέρι καγιέν, οι νευρικές ίνες δεν έχουν πια ουσία Ρ, και το χημικό άλγος και η αίσθηση του πόνου μειώνονται.

3. Αποτρέπει τους θρόμβους αίματος

Οι θρόμβοι του αίματος μπλοκάρουν τις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία και περιορίζουν τη ροή αίματος μέσω του κυκλοφορικού συστήματος. Το Cayenne ενθαρρύνει τη ινωδολυτική δραστηριότητα και βοηθά στην πρόληψη των θρόμβων αίματος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το πιπέρι Cayenne είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη καρδιακών προσβολών. Η καψαϊκίνη στο πιπέρι καγιέν βοηθά στην απομάκρυνση των λιπιδίων που στενεύουν την αρτηρία και διαστέλλει τις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία για να καθαρίσει τους θρόμβους.

4. Παρέχει αποτοξινωτική υποστήριξη

Το πιπέρι Cayenne διεγείρει την κυκλοφορία και εξαλείφει την οξύτητα. Το πιπέρι Cayenne αποκαθιστά το κυκλοφορικό σύστημα ανοίγοντας τα τριχοειδή αγγεία και ρυθμίζοντας το σάκχαρο στο αίμα. Βοηθά, επίσης, το πεπτικό σύστημα που απομακρύνει τα βακτήρια και τις τοξίνες από το σώμα. Το πιπέρι Cayenne αυξάνει, επίσης, τη θερμοκρασία του σώματος και ενισχύει το μεταβολισμό.

5. Ανακουφίζει τον πόνο των αρθρώσεων και των νεύρων

Το πιπέρι Cayenne έχει πολύ ισχυρές ιδιότητες ανακούφισης του πόνου όταν εφαρμόζεται στο δέρμα. Μειώνει την ποσότητα της ουσίας Ρ, μιας χημικής ουσίας που μεταφέρει μηνύματα πόνου στον εγκέφαλο. Όταν υπάρχει λιγότερη ουσία Ρ, τα μηνύματα πόνου δεν φτάνουν πλέον στον εγκέφαλο και αισθάνεστε ανακούφιση. Το πιπέρι καγιέν ανακουφίζει τον πόνο μετά από χειρουργική επέμβαση, όπως, μετά από μαστεκτομή ή ακρωτηριασμό. Εξαλείφει, επίσης, τον πόνο από τη βλάβη των νεύρων στα πόδια ή το διαβητικό πόδι, τις κακώσεις της πλάτης, τη νευροπάθεια, την οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς και τα συμπτώματα ινομυαλγίας. Γενικά η καψαϊκίνη ανακουφίζει από τον πόνο των αρθρώσεων ή των μυών.

6. Υποστηρίζει την απώλεια βάρους

Η κατανάλωση πιπεριού καγιέν για πρωινό δημιουργεί λιγότερη όρεξη, έτσι οι άνθρωποι τρώνε λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καίει, επίσης, το υπερβολικό λίπος επειδή είναι ένας μεταβολικός αναμνηστικός παράγοντας. Το πιπέρι Cayenne έχει τη δύναμη να καταπραΰνει τη φλεγμονή και τη φούσκωμα που προέρχεται από αλλεργίες, ευαισθησίες τροφίμων και λοιμώξεις.

 

7. Θεραπεύει την ψωρίαση

Η ψωρίαση εμφανίζεται με φλεγμονή και υπερβολική παραγωγή κυττάρων δέρματος. Η κρέμα καψαϊκίνης 0.025% (πιπέρι καγιέν) που χρησιμοποιείται τοπικά είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της ψωρίασης.

8. Ενισχύει τον μεταβολισμό

Το πιπέρι Cayenne ρυθμίζει το μεταβολισμό σας. Η πιπεριά Cayenne καταστέλλει αποτελεσματικά την πείνα και ομαλοποιεί τα επίπεδα γλυκόζης. Διατηρεί τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα και βοηθά το σώμα να ελαττώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τα τριγλυκερίδια LDL.

9. Καταπολεμά το κρυολόγημα και τη γρίπη

Το πιπέρι Cayenne έχει βήτα καροτίνη και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Βοηθά στη διάσπαση και στην ελάττωση της συμφόρησης βλεννογόνου, και μόλις αυτή η βλέννα εγκαταλείψει το σώμα, τα συμπτώματα της γρίπης ή του κρυολογήματος θα μειωθούν. Το πιπέρι καγιέν αυξάνει, επίσης, τη θερμοκρασία του σώματός σας, που σας κάνει να ιδρώνετε και να αυξάνετε τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Έχει, ακόμη, πολύ βιταμίνη C.

10. Είναι πηγή βιταμίνης Α

Η βιταμίνη Α διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγιούς όρασης, της νευρολογικής λειτουργίας και του υγιούς δέρματος και είναι ένα αντιοξειδωτικό που μειώνει τη φλεγμονή καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία και τη μακροζωία, διατηρούν την υγεία των ματιών, ενισχύουν την ανοσία και προάγουν την ανάπτυξη των κυττάρων. Μόλις δύο κουταλάκια του γλυκού πιπέρι καγιέν, φτάνουν για να γεμίσετε με βιταμίνη Α για την ημέρα!

11. Περιέχει βιταμίνη Ε

Αυτή η σημαντική και ευεργετική βιταμίνη εξισορροπεί τη χοληστερόλη, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, επισκευάζει το κατεστραμμένο δέρμα, εξισορροπεί τις ορμόνες,  επισκευάζει τα μαλλιά, βελτιώνει την όραση και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας … Το πιπέρι καγιέν είναι σημαντικός πάροχος της βιταμίνης Ε.

12. Αποτρέπει τις αλλεργίες

Επειδή το καγιέν είναι αντιφλεγμονώδης παράγοντας, έχει τη δύναμη να αποτρέπει τις αλλεργίες και τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις αλλεργίες. Μια τροφική αλλεργία, για παράδειγμα, είναι μια μετρήσιμη απάντηση στην κατανάλωση ενός συγκεκριμένου φαγητού. Οι τροφικές αλλεργίες ή οι δυσανεξίες μπορούν να προκληθούν από μια κατάσταση γνωστή ως διαρροή του εντέρου (εντερική διαπερατότητα), όταν πρωτεΐνες και σωματίδια τροφίμων περνούν από το έντερο και προκαλούν συστηματική φλεγμονή του σώματος. Το σύνδρομο διαρροής εντέρου επιτρέπει στην κυκλοφορία του αίματός σας, να εισχωρούν τοξίνες, μικρόβια και  σωματίδια τροφίμων.

13. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Η καψαϊκίνη είναι ένα φυσικό φάρμακο για τον καρκίνο. Στοχεύει το καρκινικό μονοπάτι c-kit.

15. Έχει αντιμυκητιασικές ιδιότητες

Το πιπέρι καγιέν είναι η ικανότητα να σκοτώνει τους μύκητες και να εμποδίζει το σχηματισμό παθογόνων μυκήτων. Το πιπέρι Cayenne είναι αποτελεσματικό έναντι 16 διαφορετικών μυκητιασικών στελεχών, συμπεριλαμβανομένου του Candida. Ο Candida είναι ένας μύκητας που βοηθάει στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και στην πέψη, όταν βρίσκεται σε σωστά επίπεδα στο σώμα. Όταν όμως παράγεται υπερβολικά, μπορεί να εμφανιστεί ανισορροπία των ορμονών, πόνος στις αρθρώσεις, πεπτικά προβλήματα και ένα ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.