Και το ευρύτερο Δελφικό Τοπίο (όλος ο αρχαιολογικός χώρος Δελφών), και ο Αρχαιολογικός Χώρος Μαραθώνα, και το Αδριάνειο Υδραγωγείο και το Ηρώο Μεσολογγίου και το αρχαίο ιερό Διός στον Υμηττό και τα Αρχαία λατομεία Υμηττού και ο αρχαιολογικός χώρος αρχαίων Τειχών Πειραιά και το Κτήμα Συγγρού στο Μαρούσι, και τα αρχαία λατομεία Πεντέλης και ο Αρχαιολογικός Χώρος Αρτέμιδας και ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Μυκόνου ήταν στην λίστα των μνημείων της χώρας που τελικά δεν θα περάσουν στο Υπερταμείο για εκμετάλλευση.
Και η λίστα δεν σταματά εδώ. Μέσα στα 2.330 περιλαμβάνονται το μουσείο βασιλικών Ταφών Αιγών, εκτός από τις ίδιες τις Αιγές, και το Μέγαρο Καποδίστρια, το μουσείο αερολιμένα αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος, το Τελωνείο Ερμούπολης, το νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων, το Ωδείο Καλαμάτας, και τμήμα του νέου αρχαιολογικού μουσείου Πάτρας, το Ελληνικό Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Ληξουρίου αποτελούν την λίστα όσων ακινήτων και μή αλλά αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που εξαιρέθηκαν από τα 10.119 που μεταβιβάστηκαν στο «Υπερταμείο» με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του ΚΥΣΟΙΠ.
Ο πλήρης άκρως σοκαριστικός κατάλογος που περιλαμβάνει, όπως είναι ήδη γνωστό, την Κνωσσό, τον Ακρωτήρι της Θήρας, τον Αρχ.χώρο της Ελευσίνας, το Λευκό Πύργο και την Σπιναλόγκα, βρίσκεται στη διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού και στον συγκεκριμένο ιστότοπο.
Η συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού, δεν έγινε μόνο για να δοθεί η λίστα με τα 2.330 επίμαχα ΚΑΕΚ, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της ανάκλησης της μεταβίβασής τους στο Υπερταμείο, αλλά και για να ανακοινωθεί ότι το ΥΠΠΟ έχει ετοιμάσει μία επιπλέον νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί προς ψήφιση τις επόμενες 15 ημέρες με στόχο τη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της κυριότητας μνημείων, ανεξαρτήτως χρονολόγησης.
Όλες οι γκρίζες ζώνες, και ειδικότερα τα μνημεία που χρονολογούνται μετά το 1453 μ.Χ.,και τα οποία με την ισχύουσα νομοθεσία μέναν έκθετα, θα διασφαλιστούν έτσι δια παντός.
Αναφορικά με τα ερωτήματα για την εξαίρεση των 2.330 ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από το ΦΕΚ Τσακαλώτου, η κ.Ζορμπά τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ ισχυρή, δεν τίθεται θέμα διαχείρισης εφόσον είναι στην πλήρη κυριότητα του Δημοσίου». Το θέμα είναι λήξαν, με άλλα λόγια.
Στο χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς παρόλα αυτά, «υπάρχει ένας σκελετός στο ντουλάπι και είναι θέμα χρόνου να τον αποκαλύψουμε» πρόσθεσε η υπουργός Πολιτισμού, αναφερόμενη σε μια άλλη «καυτή πατάτα»: στα 72 χιλιάδες κρατικά ακίνητα που μεταβιβάστηκαν το 2011 στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Το ανησυχητικό είναι ότι παρόλο που, όπως αποκάλυψε η η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Μαρία Βλαζάκη, έχει γίνει γραπτό αίτημα από το υπουργείο προς την ΕΤΑΔ να της δοθεί η πλήρης λίστα, ώστε όσα είναι της δικής του αρμοδιότητας, ακριβώς όπως έγινε με τα 10119 ΚΑΕΚ, να εξαιρεθούν δια παντός, η ΕΤΑΔ αρνείται να της παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία. Το μόνο γνωστό είναι ότι στη συγκεκριμένη υπερλίστα υπάρχει και κομμάτι της Σπιναλόγκας!
Διαβάστε ακόμα:
Μεντρεσές, Αρχοντικό Σκούταρη και 2.327 μνημεία εκχωρούνται στους δανειστές