Οι πιο εντυπωσιακές λίμνες…χιονισμένες!

φωτογραφία ioannis ioannidis

Σκαρφαλωμένες σε εκατοντάδες μέτρα υψόμετρο, στολίζονται με μπόλικο χιόνι και ενίοτε τα νερά τους μετατρέπονται σε πίστα για πατινάζ. Ανακαλύψτε τις!

Λίμνη Ορεστιάδα, Καστοριά

φωτογραφία Ιωάννης Ιωαννίδης

Η Καστοριά είναι ιδανική πόλη για το χειμώνα. Της πάει η ομίχλη, τα γυμνά κλαδιά των δέντρων και τα πεσμένα φύλλα, αλλά και το χιόνι. Κάντε ρομαντικούς περιπάτους ακούγοντας στο repeat  το Everyday Robots του Damon Albarn, δείτε τη λίμνη να μετατρέπεται σε καθρέφτης του τοπίου. Χαζέψτε τα παιχνίδια των πουλιών στις όχθες της και στην επιφάνειας της που προσπαθούν να κοροϊδέψουν και να κάνουν μια χαψιά τα πλάσματα της. Αν δε σας φτάσει τόση ομορφιά, εξερευνήστε το Ντολτσό, τη πιο παραδοσιακή και αρχοντική συνοικία της Καστοριάς.

Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, Φλώρινα

Είναι τέτοια η φυσική τους ομορφιά που αν κάποιος βρεθεί μια φορά στις όχθες τους, σχεδόν μαγικά επιστρέφει. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή όμως η Μικρή Πρέσπα με το νησάκι του Αγίου Αχίλλειου που όταν το λούζουν οι νιφάδες του χιονιά αποκτά μια απόκοσμη, σχεδόν εξωγήινη ομορφιά. Η διαδρομή από την Φλώρινα έως τις Πρέσπες είναι μια από τις ομορφότερες της βόρειας Ελλάδας, κάθε εποχή του χρόνου. Ιδιαίτερα….το χειμώνα και τις ημέρες που χιονίζει.

Λίμνη της Βαϊκάλης, Ρωσία

Η πιο παλιά και βαθιά λίμνη του κόσμου βρίσκεται κοντά στη πόλη Ιρκούτσκ στη Σιβηρία. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα παγώνει και μετατρέπεται στον πιο παράξενο, λευκό καμβά του πλανήτη. Το χειμώνα είναι η κατάλληλη εποχή για βόλτες με έλκηθρο στην επιφάνεια της καθώς για περίπου 5 μήνες καλύπτεται από στρώμα πάγου τόσο χοντρό, αλλά τόσο διάφανο που μοιάζει με γυαλί υψηλής αντοχής. Αντοχής τέτοιας ώστε το 1904, κατά τη διάρκεια του ρώσο-ιαπωνικού πολέμου πάνω στο πάγο της λίμνης χτίστηκε σιδηρόδρομος για τις μεταφορές 65 ατμομηχανών με 2300 φορτωμένα βαγόνια. Την πιο εντυπωσιακή της όψη, ωστόσο, μάς τη χαρίζει την άνοιξη. Είναι τότε που ο πάγος της λιώνει και θρυμματίζεται δημιουργώντας εντυπωσιακούς σχηματισμούς και ήχους.

Morraine, Καναδάς

Θα τη βρείτε στο Εθνικό Πάρκο Banff στην Alberta μέσα στην ‘Κοιλάδα των δέκα κορυφών’, σε υψόμετρο 1.885 μέτρων. Τα νερά της προέρχονται από παγετώνα και όταν γεμίζει παίρνει μια υπέροχη απόχρωση μπλε χρώματος. Η περιοχή γύρω από τη λίμνη έχει πολλά μονοπάτια για πεζοπορία, στα οποία κατά περιόδους διακόπτεται η πρόσβαση, γιατί υπάρχουν αρκούδες. Η θέα της λίμνης από το  μονοπάτι Rockpile, που έχει μήκος 300 μέτρα, είναι ένα από τα περισσότερο φωτογραφημένα τοπία του Καναδά.

Blue Pond, Ιαπωνία

Βρίσκεται στην πόλη Biei στο νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας. Είναι ίσως η πιο διάσημη λίμνη γιατί τα νερά της αλλάζουν χρώμα ανάλογα με το πως πέφτει το φως πάνω τους. Ιδιαίτερα το χειμώνα στο πίνακα προστίθεται το παρθένο λευκό του χιονιού και το τοπίο μετατρέπεται σε παραδεισένιο.

Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα

Τo μπλε της λίμνης μπλέκει με το λευκό των χιονισμένων πλαγιών και έτσι δημιουργείται ένα υπέροχος πίνακας ζωγραφικής χειμωνιάτικης ομορφιάς. Μπορείτε να τον απολαύσετε ακολουθώντας τη διαδρομή από το Κρυονέρι ως το Νεοχώρι ή να ανεβείτε στο παρατηρητήριο άγριων ζώων και πουλιών.

Druzhby, Ανταρκτική

Από τις πιο δύσκολα προσβάσιμες λίμνες για να προσεγγίσει κανείς. Επειδή βρίσκεται στην Ανταρκτική παραμένει συνέχεια παγωμένη ή με εντυπωσιακά κομμάτια πάγου στην επιφάνεια της. Τους περισσότερους μήνες του χρόνου η επιφάνεια της είναι τόσο σκληρή που, εκτός από άνθρωπο, πάνω της μπορεί να κινηθεί και όχημα.

Balaton, Ουγγαρία

“Θάλασσα της Ουγγαρίας”, ονομάζουν οι ντόπιοι τη μεγαλύτερη λίμνη της κεντρικής Ευρώπης

Zell am See, Αυστρία

Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 750 μέτρων στις αυστριακές Άλπεις, η μικρή λίμνη θεωρείται μια από τις πιο όμορφες της χώρας και είναι περικυκλωμένη από το ομώνυμο χωριό. Το χειμώνα παγώνει εντελώς και η επιφάνειά της χρησιμοποιείται για χειμερινά σπορ.

Λουκέρνη, Ελβετία

Η Ελβετία έχει να υπερηφανεύεται για πολλές όμορφες λίμνες αλλά η Λουκέρνη τις κερδίζει στα σημεία: έχει ένα περίπλοκο σχήμα που ξεκινά από την ομώνυμη πόλη και καταλήγει στα βουνά με τις χιονισμένες κορυφές. Το τοπία είναι απίστευτα ενώ την απαραίτητη παραμυθένια πινελιά προσθέτουν τα vintage ποταμόπλοια που τη διασχίζουν από τα μέσα του 1800.

Loch Awe, Σκοτία

Η υποβλητική λίμνη είναι γνωστή όχι μόνο για το πιο πολυφωτογραφημένο μεσαιωνικό κάστρο της χώρας, το Kilchurn, αλλά και για το ψάρεμα πέστροφας και σολομού

Λίμνη Όρτα, Ιταλία

Ένα παχύ στρώμα ομίχλης μοιάζει να εισβάλει από τα παράθυρα: είναι το “χαλί” που σκεπάζει κάθε μέρα τη μικροσκοπική λίμνη στα σύνορα με την Ελβετία προσθέτοντας μία μυστηριακή νότα στο ειδυλλιακό παραλίμνιο τοπίο. Στο φόντο το νησάκι San Giulio, προς τιμήν του γεννημένου στην Αίγινα, Αγίου Ιουλίου.

Κόμο, Ιταλία

Η διασημότερη λίμνη της χώρας βρίσκεται στη Λομβαρδία, βόρεια του Μιλάνου και είναι μια από τις πιο βαθιές λίμνες στην Ευρώπη. Από ψηλά, το σχήμα της μοιάζει με ένα πελώριο, ανάποδο Υ με χρυσαφένια νερά, αιωνόβιες βίλες και ολάνθιστους κήπους το καλοκαίρι ενώ το χειμώνα σκεπάζεται από ένα λευκό πέπλο.

Bled, Σλοβενία

H ρομαντική λίμνη είναι το σύμβολο της χώρας. Από πάνω της δεσπόζει το μεσαιωνικό φρούριο ενώ στο νησάκι της υπάρχει ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου του 17ου αιώνα, το οποίο πολλά ζευγάρια επιλέγουν για το γάμο τους.

Riffelsee, Ελβετία

Η πιο φωτογενής λίμνη της χώρας βρίσκεται σκαρφαλωμένη στα 2757 μέτρα υψόμετρο πάνω από το κοσμοπολίτικο Ζερμάτ. Έχει πρωταγωνιστήσει σε αμέτρητες φωτογραφίες με το επιβλητικό όρος Matterhorn να καθρεφτίζεται στα κρυστάλλινα νερά της.

Hévíz, Ουγγαρία

Η παγκοσμίως γνωστή λίμνη είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη με ζεστό ιαματικό νερό όσον αφορά την έκταση της υδάτινης επιφάνειας και προσφέρεται για μπάνιο όλες τις εποχές του έτους. Η θερμοκρασία του νερού φτάνει τους 33-35 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και τους 26-28 βαθμούς το χειμώνα. Η ροή του νερού είναι τόσο δυνατή που τα νερά της λίμνης ανανεώνονται ολοκληρωτικά κάθε μέρα.

Κρέιτερ, Όρεγκον

Η λίμνη Κρέιτερ, η λίμνη κρατήρας όπως σημαίνει το όνομα της βρίσκεται στην νοτιοκεντρική περιοχή του Όρεγκον. Είναι το κύριο αξιοθέατο του Εθνικού Πάρκου Κράτερ Λέικ και είναι διάσημη για το βαθύ μπλε χρώμα και τα καθαρά νερά της. Η λίμνη πληροί, εν μέρει, μια καλντέρα βάθους 655 μέτρων που σχηματίστηκε πριν 7.700 χρόνια από την κατάρρευση του ηφαιστείου Μαζάμα. Το μαγικό είναι πως κανένας ποταμός δεν ρέει προς ή από τη λίμνη· το νερό που εξατμίζεται αναπληρώνεται από τις βροχοπτώσεις με τέτοιο ρυθμό ώστε τα νερά της λίμνης να ανανεώνονται κάθε 250 χρόνια.

arttravel.gr