Ο Στίβεν Προύιτ είναι υπεύθυνος για το ένα τρίτο από όσα κείμενα υπάρχουν στην ιντερνετική εγκυκλοπαίδεια. Ο δραστήριος Αμερικανός με την εμμονή στα ιστορικά γεγονότα έχει κάνει σχεδόν τρία εκατομμύρια επεξεργασίες κειμένων και έχει γράψει 35.000 λήμματα. Και όλα αυτά, τα κάνει εθελοντικά!
Το να ανατρέχουμε στη Wikipedia αναζητώντας στοιχεία από αυτή την τόσο δημοφιλή ιντερνετική εγκυκλοπαίδεια, έχει γίνει πλέον δεύτερή μας φύση. Ενώ όμως την επισκεπτόμαστε σε καθημερινή βάση, δεν έχουμε αναρωτηθεί ποτέ ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από τις πληροφορίες, που γράφουν κείμενα, κάνουν διορθώσεις και ενημερώσεις, προκειμένου να βρίσκουμε όσα θέλουμε.
Η εφημερίδα Washington Post φιλοξένησε ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στον «Mister Wikipedia», τον αφανή ήρωα του Διαδικτύου, ο οποίος περνά τον περισσότερο χρόνο του φρεσκάροντας τα στοιχεία, ή προσθέτοντας νέα, σε αυτόν τον online φωτεινό παντογνώστη.
Και το όνομα αυτού, Στίβεν Προύιτ. Είναι υπεύθυνος για το ένα τρίτο από όσα υπάρχουν στη δημοφιλή ιντερνετική εγκυκλοπαίδεια. Εχει κάνει σχεδόν τρία εκατομμύρια επεξεργασίες κειμένων και έχει γράψει 35.000 κείμενα.
Μέχρι στιγμής, η Wikipedia περιλαμβάνει περισσότερα από 5,7 εκατομμύρια άρθρα στην αγγλική γλώσσα, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες – όλα από online εθελοντές.
Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει ο Στίβεν Προύιτ, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό TIME ως ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στο Ιντερνετ, κυρίως γιατί έχει κάνει την περισσότερη και πιο σκληρή δουλειά.
Αυτές οι εντυπωσιακές του επιδόσεις, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό, στην προσωπική του εμμονή και αγάπη με την Ιστορία. Επίσης, η άλλη του μεγάλη αγάπη, ο όπερα, ενέπνευσε και το όνομα χρήστη-ψευδώνυμο που έχει υιοθετήσει: Σερ Αμάντιο Ντι Νικολάο (ως φόρος τιμής στον αγαπημένο του ήρωα, από την αγαπημένη του «Οπερα Δωματίου»).
«Το πρώτο μου άρθρο ήταν για τον Πίτερ Φρανσίσκο, ο οποίος ήταν ο προ προ προ προ προπάππος μου… κι αν είχαμε μία ολόκληρη ώρα, θα μπορούσα να σας αφηγηθώ όλη την ιστορία του. Ηταν υπεύθυνος ασφαλείας στην πολιτειακή Γερουσία της Βιρτζίνια των ΗΠΑ και η ιστορία του περιέχει απαγωγές, ακόμη και εν δυνάμει πειρατεία. Αν το διαβάσετε, με δυσκολία θα πιστέψετε ότι όλα αυτά είχαν πραγματικά συμβεί» λέει με ενθουσιασμό.
Ο ίδιος, ζει μία πολύ πιο φιλήσυχη ζωή από τον πρόγονό του. Στα 34 του, μένει ακόμη με τους γονείς του, οι οποίοι δεν βλέπουν και με τόσο καλό μάτι όλη αυτή την εθελοντική εργασία του γιου τους. «Για πολύ καιρό τους άκουγα να λένε «το παιδί είναι τρελό. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί χάνει έτσι τον καιρό του»» αποκαλύπτει ο ίδιος.
Οταν όμως ήρθε η αναγνώριση από το περιοδικό TIME, που τον τοποθετούσε στη λίστα με τα 25 πιο επιδραστικά άτομα του Διαδικτύου, μαζί με τον πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ, τη συγγραφέα του «Χάρι Πότερ» Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και την τηλεπερσόνα Κιμ Καρντάσιαν, άλλαξαν γνώμη και άρχισαν να υπερηφανεύονται για το παιδί τους.
Βγάζει άραγε χρήματα για όλον αυτόν τον όγκο εργασίας; Οχι, δεν κερδίζει τίποτα. Ο ίδιος όμως, δεν παραπονιέται: «Με συναρπάζει ότι όλο αυτό το παρέχουμε δωρεάν. Η μητέρα μου μεγάλωσε στη Σοβιετική Ενωση. Γι’ αυτό ακριβώς είμαι πολύ ευαισθητοποιημένος σχετικά με το τι σημαίνει να προσφέρουμε τη γνώση δωρεάν, να διακινούμε ελεύθερα τις πληροφορίες».
Χρησιμοποιώντας ως πηγές πλούσια βιβλιογραφία, ακαδημαϊκές εργασίες κτλ, περνά περίπου τρεις ώρες την ημέρα γράφοντας, ερευνώντας, διορθώνοντας. Ακόμη και η βασική του δουλειά, έχει σχέση με την έρευνα, καθώς επεξεργάζεται αρχεία και πληροφορίες σε έναν αμερικανικό οργανισμό που σχετίζεται με την προστασία τέτοιου υλικού. Εχει την πεποίθηση ότι εκτός από τους γονείς του, και οι συνάδελφοί του τον θεωρούν τρελό.
Μαζί με τα μεγαθήρια Google, YouTube και Facebook, η Wikipedia φιγουράρει στο τοπ 5 με τις πλατφόρμες που έχουν την υψηλότερη επισκεψιμότητα στον κόσμο.
Η σκληρή δουλειά του Στίβεν Προύιτ έχει αναγνωριστεί από την αντιπρόεδρο της WikiMedia Κούι Κινγιαντζούι, η οποία έχει δηλώσει: «Ατομα σαν τον Στίβεν είναι εξαιρετικά πολύτιμα σε πλατφόρμες όπως η Wikipedia, πολύ απλά, γιατί δίνουν την ψυχή και το σώμα τους σε αυτήν».
Υπολογίζεται ότι 6.000 άνθρωποι επισκέπτονται τη Wikipedia κάθε ένα δευτερόλεπτο, γεγονός που εντείνει τις προσπάθειες των εθελοντών να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς σε όσα γράφουν ή παραθέτουν.
Ο Προύιτ έχει αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της ζωής και του χρόνου του εδώ και δεκατρία ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να γίνει ο πιο παραγωγικός εθελοντής της Wikipedia. Ο δεύτερος στη σειρά, απέχει κατά 900.000 παρεμβάσεις από τον ίδιο. Ο θρόνος του λοιπόν, προς το παρόν, δεν κινδυνεύει.
Εκτός αν ξαφνικά, βρεθεί κάποιος πιο «τρελός» κι από τον ίδιο!
Protagon team