Νέος επισκέπτης στη λίμνη μας – η πάπια των Μοσχοβέλων

φωτογραφία Basilhs Mayridhs

Υπάρχει και στην λίμνη της Καστοριάς… Την εντόπισα κοντά στο πάρκινγκ της Νομαρχίας
Η πάπια των Μοσχοβέλων (Cairina moschata) είναι μια μεγάλη πάπια που προέρχεται από το Μεξικό, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική. Μικροί άγριοι και άγριοι πληθυσμοί αναπαραγωγής έχουν καθιερωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα στη Φλόριντα, τη Λουιζιάνα και την κατώτερη κοιλάδα Rio Grande του Τέξας καθώς και σε πολλά άλλα μέρη της Βόρειας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του νότιου Καναδά. Οι άγριες μοσχαρίσιες πάπιες βρίσκονται στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και σε μέρη της Ευρώπης.

Πρόκειται για μεγάλες πάπιες, με τα αρσενικά μήκους περίπου 76 cm (30 in) και βάρους μέχρι 7 kg (15 lb). Τα θηλυκά είναι σημαντικά μικρότερα και αυξάνονται μόνο στα 3 κιλά, περίπου το μισό μέγεθος των αρσενικών. Το πουλί είναι κυρίως μαύρο και άσπρο, με τα πίσω φτερά να είναι ιριδίζοντα και γυαλιστερά στα αρσενικά, ενώ τα θηλυκά είναι πιο αδύνατα. Η ποσότητα του λευκού στο λαιμό και το κεφάλι είναι μεταβλητή, καθώς και το νομοσχέδιο, το οποίο μπορεί να είναι κίτρινο, ροζ, μαύρο ή οποιοδήποτε μίγμα αυτών. Μπορεί να έχουν λευκά μπαλώματα ή φραγμούς στα φτερά, τα οποία γίνονται πιο αισθητά κατά τη διάρκεια της πτήσης. Και τα δύο φύλα έχουν ροζ ή κόκκινα τριαντάφυλλα γύρω από το νομοσχέδιο, αυτά του αρσενικού είναι μεγαλύτερα και πιο έντονα χρωματισμένα.

Παρόλο που η πάπια των Μοσχοβέλων είναι τροπικό πουλί, προσαρμόζεται καλά σε ψυχρότερα κλίματα, ευδοκιμεί σε καιρούς τόσο κρύους όσο -12 ° C (10 ° F) και μπορεί να επιβιώσει ακόμα πιο ψυχρές συνθήκες. [3] [4] Γενικά, η πάπια Barbary είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για το C. moschata σε ένα μαγειρικό περιβάλλον.

Η εγχώρια φυλή, Cairina moschata domestica, είναι κοινώς γνωστή στα ισπανικά ως patol kriollo. Έχουν εκτραφεί από τους προ-Κολομβιανούς χρόνους από ιθαγενείς Αμερικανούς και είναι βαρύτεροι και λιγότερο ικανοί να πετάξουν μεγάλες αποστάσεις από το άγριο υποείδος. Το χρώμα του φτέρωματος είναι επίσης πιο μεταβλητό. Άλλα ονόματα για την εγχώρια φυλή στα ισπανικά είναι pato casero (“πάπια αυλής”) και pato mudo (“mute duck”).

Basilhs Mayridhs