Στο σφυρί το διασημότερο όπλο στην ιστορία της τέχνης

Δημοπρατείται στο Παρίσι το περίστροφο με το οποίο ο Βαν Γκογκ είτε αυτοκτόνησε είτε τραυματίστηκε κατά λάθος θανάσιμα

Είναι το «διασημότερο όπλο στην ιστορία της τέχνης»! Ετσι αποκαλείται -και δικαίως- το περίστροφο με το οποίο αυτοκτόνησε ο φημισμένος ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Αν και αυτή η υπόθεση είναι ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα: Ηταν, πράγματι, αυτοκτονία; Οπως και να ’χει, το συγκεκριμένο περίστροφο μάρκας λεφοσέ με το οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα ο ιδιοφυής καλλιτέχνης αναμένεται να πωληθεί σε δημοπρασία, στις 19 Ιουνίου στο Παρίσι, με την αξία του να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 40.000 έως 60.000 ευρώ – ανακοίνωσε χθες ο οίκος πλειστηριασμών Ντρουό.

Όσο για όπλο, έχει τη δική του ιστορία. Ενας γεωργός το εντόπισε, το 1965, στον αγρό όπου είχε βρεθεί τραυματισμένος λίγο πριν ξεψυχήσει o ιμπρεσιονιστής ζωγράφος, στις 27 Ιουλίου 1890 στο Οβέρ-σιρ-Ουάζ στην περιοχή Βαλ-ντ-Ουάζ της βόρειας Γαλλίας. Μάλιστα, το όπλο παρουσίασε σε έκθεσή του το Μουσείο Βαν Γκογκ του Αμστερνταμ, το 2016, παρότι η επίσημη πιστοποίησή του ίσως δεν θα γίνει ποτέ.

Το περίστροφο των 7 χιλιοστών, όπως αυτό της σφαίρας που τραυμάτισε θανάσιμα τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ, παραδόθηκε μετά την εύρεσή του -στις 29 Ιουλίου 1890- στον ιδιοκτήτη του πανδοχείου όπου διέμενε ο ζωγράφος. Από τότε βρισκόταν στην κατοχή της ίδιας οικογένειας, στα χέρια των απογόνων της. Το όπλο εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε κοινή θέα, το 2012, κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Αραγε βρέθηκε το όπλο της αυτοκτονίας;» του Αλέν Ροάν.

Και σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, η ανάλυση του όπλου, το οποίο είναι πολύ φθαρμένο, πιστοποιεί ότι έμεινε στο έδαφος κατά τη διάρκεια ενός χρονικού διαστήματος που μπορεί να συμπίπτει με τη χρονιά του 1890. Τα έργα εκείνης της περιόδου που έμελλε να κάνουν διάσημο -μετά θάνατον- τον Βαν Γκογκ τα ζωγράφισε σε τρία μόλις χρόνια που τα σημάδευαν κρίσεις και απελπισία, με τις χωριστές πινελιές του να εκφράζουν μέσα από έναν πυρετώδη δυναμισμό τη μεγάλη και συχνά αφόρητη συναισθηματική ένταση στην οποία βρισκόταν.

Έθνος