Σαν σήμερα εκδίδεται η πιο διάσημη Χριστουγεννιάτικη ιστορία

Σαν σήμερα, 176 χρόνια πριν, στις 19 Δεκεμβρίου το 1843, κυκλοφορεί ένα από τα επιδραστικότερα διηγήματα όλων των εποχών, το “A Christmas Carol” από τον διάσημο Άγγλο συγγραφέα Charles Dickens.

Κυκλοφόρησε αρχικά ως αυτοέκδοση, σημειώνοντας το ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων για την εποχή, 6.000 αντίτυπα σε μια εβδομάδα. Ο Ντίκενς, ανέκαθεν υπέρμαχος των φτωχών και καταφρονεμένων, όντας ο ίδιος σκληρά εργαζόμενος από πολύ μικρό παιδί, εκδίδει την αγαπημένη του ιστορία έχοντας δανειστεί, και το βιβλίο κυκλοφορεί σε πολύ χαμηλή τιμή, ώστε να μπορεί να το προμηθευτεί ο καθένας. Η σήψη και η κοινωνική καταβύθιση της εποχής του, η φτώχεια, η βία και η τεράστια κοινωνική ανισότητα, πιο επίκαιρες από ποτέ σήμερα, καθιστούν τον Ντίκενς έναν τραγικά διαχρονικό συγγραφέα.

Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία αναφέρεται στην ιδεολογική, ηθική και συναισθηματική μεταστροφή του ιδιόρρυθμου γεροτσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ μετά την υπερφυσική επίσκεψη που δέχτηκε από τον πεθαμένο συνεταίρο του Τζέικομπ Μάρλεϊ και από τα φαντάσματα των Χριστουγέννων του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλοντος. Μέχρι και την έκδοση της ιστορίας του Dickens, τα Χριστούγεννα δεν γιορτάζονταν με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο παραδοσιακά. Ουσιαστικά το Christmas Carol του Dickens αναζοπύρωσε τον εορτασμό των Χριστουγέννων, όχι μόνο στην Αγγλία αλλά και σε όλο τον κόσμο έκτοτε. Έχει διασκευαστεί αμέτρητες φορές σε θεατρικό κείμενο, ραδιοφωνικές αναγνώσεις, κινηματογραφικές ταινίες, έχει εκδοθεί από αμέτρητους εκδοτικούς οίκους σε όλο τον κόσμο, και διαβάζεται μέχρι σήμερα από μικρούς και μεγάλους, ενώ ο Εμπενίζερ Σκρουτζ θεωρείται ένας από τους επιδραστικότερους λογοτεχνικούς χαρακτήρες όλων των εποχών.

parallaximag