Πανελλήνιες 2019: Σαρωτικές είναι οι αλλαγές στο φετινό μηχανογραφικό, καθώς καταργήθηκαν δεκάδες τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τι θα γίνει όμως με τους εν ενεργεία φοιτητές των συγκεκριμένων τμημάτων;
Οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις ορίζουν την ένταξη όλων των εν ενεργεία φοιτητών σε νέα πανεπιστημιακά τμήματα.
Οι φοιτητές των υπό κατάργηση ΤΕΙ θα κληθούν μέσα στα μέσα Σεπτέμβρη να υποβάλλουν αίτηση για το αν θα ακολουθήσουν τις σπουδές τους στα ΤΕΙ ή αν επιθυμούν τη μετάβασή τους στα πανεπιστημιακά τμήματα με διδασκαλία επιπλέον μαθημάτων.
Μάλιστα, θα έχουν κι ένα εξάμηνο περιθώριο να λάβουν την τελική τους απόφαση. Αυτό ισχύει μόνο για τους φοιτητές που δεν έχουν ξεπεράσει το ν+2 χρόνια. Οι φοιτητές που κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 έχουν υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, προσαυξανόμενη κατά τέσσερα εξάμηνα. έχουν μόνο το δικαίωμα να ολοκληρώσουν τον πρώτο κύκλο σπουδών του τμήματος ΤΕΙ.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα επιπλέον μαθήματα ορίζονται με πράξη του προέδρου του τμήματος, ύστερα από σχετική απόφαση, η οποία εγκρίνεται από τη Σύγκλητο και με την οποία γίνεται αντιστοίχηση μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του τμήματος ΤΕΙ με μαθήματα του προγράμματος σπουδών του τμήματος του ΑΕΙ.