Λάθη που κάνετε και καταστρέφετε το λάπτοπ σας χωρίς να το καταλαβαίνετε

Αναρωτιέστε πώς να καταστρέψετε έναν φορητό υπολογιστή; Αυτά τα συνήθη λάθη σίγουρα θα χαλάσουν τον υπολογιστή σας με την πάροδο του χρόνου, οπότε προσέξτε να τα αποφύγετε.

Ελπίζουμε να μην αναρωτιέστε πραγματικά πώς να καταστρέψετε έναν φορητό υπολογιστή. Θεωρούμε ότι αγαπάτε το μηχάνημά σας, άλλωστε πληρώσατε χρήματα για αυτό. Είναι λοιπόν καλή ιδέα να γνωρίζετε τις πιο συνηθισμένες πηγές βλάβης του φορητού υπολογιστή, ώστε να μπορείτε να τις αποφύγετε και να κάνετε το laptop σας να λειτουργεί σωστά, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Επειδή τους φορητούς υπολογιστές μπορείτε και τους μεταφέρετε, σε σύγκριση με έναν επιτραπέζιο υπολογιστή που παραμένει ακίνητος, είναι πιο επιρρεπείς σε ατυχήματα και αστοχία υλικού. Η τύχη είναι μέρος της εξίσωσης, αλλά ας δούμε πώς θα χαλάσετε σίγουρα έναν φορητό υπολογιστή, με την πάροδο του χρόνου, αν σας γίνουν συνήθεια μερικά κοινά λάθη. Εάν κάνετε κατάχρηση του φορητού υπολογιστή σας με αυτούς τους τρόπους, θα μπορούσε να χαλάσει πολύ σύντομα, προτού καν συνειδητοποιήσετε τι ακριβώς κάνετε.

1. Πώς να καταστρέψετε ένα φορητό υπολογιστή με την υπερβολική θερμότητα

Οι επεξεργαστές είναι πιο αποδοτικοί από ποτέ και η μέση θερμοκρασία ενός υπολογιστή έχει μειωθεί με την πάροδο των ετών. Ωστόσο, οι φορητοί υπολογιστές εξακολουθούν να παράγουν πολλή θερμότητα. Ίσως και περισσότερο από ένα desktop, καθώς είναι μικρότεροι και διαθέτουν λιγότερο χώρο για την απαγωγή της θερμότητας και επιπλέον μπορείτε εύκολα να βουλώσετε κατά λάθος τους αεραγωγούς ψύξης.

Ένας ανεμιστήρας (ή άλλη πηγή ψύξης) πρέπει να αποβάλει αυτήν την εσωτερική θερμότητα και είναι δική σας ευθύνη να διατηρήσετε καθαρό τον αεραγωγό. Εάν αυτός εμποδίζεται, είτε με τα πόδια σας είτε με οποιοδήποτε άλλο μέσο, η θερμότητα στο εσωτερικό του φορητού υπολογιστή σας δεν θα μπορεί να πάει πουθενά. Αντ ‘αυτού, θα κολλήσει γύρω από τα κρίσιμα στοιχεία του φορητού υπολογιστή σας. Τελικά, ο φορητός υπολογιστής σας θα φτάσει σε μια επικίνδυνη θερμοκρασία και θα υποστεί υπερθέρμανση.

Ορισμένοι φορητοί υπολογιστές αντιδρούν σε αυτό και θα τερματιστούν αυτόματα. Αλλά άλλοι θα υποφέρουν από τη ζέστη, καθώς θα σιγοψήνονται μέχρι θανάτου.

Τα έπιπλα, τα χαλιά και οι κουβέρτες είναι όλες οι ανώμαλες επιφάνειες μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή. Όπου κι αν τοποθετήσετε το φορητό υπολογιστή σας, βεβαιωθείτε ότι ο αεραγωγός είναι ανεμπόδιστος για να κάνει τη δουλειά του.

Ακόμη και ένας σωρός βιβλίων που είναι πολύ κοντά στο φορητό υπολογιστή σας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Αυτή δεν είναι η μόνη πηγή συσσώρευσης θερμότητας. Με την πάροδο του χρόνου, η σκόνη μπορεί να συσσωρευτεί μέσα στο μηχάνημά σας και να φράξει τον ανεμιστήρα και τους εσωτερικούς αεραγωγούς. Εάν έχετε τον υπολογιστή σας για χρόνια, αξίζει να του κάνετε ένα καθαρισμό για να αφαιρέσετε αυτά τα σκουπίδια από μέσα.

Να προσέχετε την ένταση του ανεμιστήρα του φορητού σας υπολογιστή. Εάν ακούγεται σαν μηχανή τζετ και ο υπολογιστής σας δεν εμπλέκεται σε μια απαιτητική εργασία (όπως κωδικοποίηση παιχνιδιών ή βίντεο), θεωρήστε το ως κραυγή για βοήθεια.

2. Πώς να καταστρέψετε τη μονάδα σκληρού δίσκου του φορητού σας υπολογιστή

Πολλοί φορητοί υπολογιστές περιλαμβάνουν πλέον μια δίσκου SSD ή κάποιο άλλο χώρο αποθήκευσης τύπου flash. Δεδομένου ότι τα SSD δεν έχουν εσωτερικά κινούμενα μέρη, είναι πιο ανθεκτικά στην κίνηση. Ωστόσο, πολλοί παλαιότεροι και φθηνότεροι φορητοί υπολογιστές εξακολουθούν να διαθέτουν την κλασική μηχανική μονάδα σκληρού δίσκου (HDD).

ΟΙ HDD δίσκοι είναι ευπαθείς στην απότομη κίνηση λόγω στη χρήση κινούμενων μερών. Οι σκληροί δίσκοι HDD έχουν κεφαλή ανάγνωσης / εγγραφής που πρέπει να κινηθεί για να αλληλεπιδράσει με το δίσκο, ο οποίος περιστρέφεται. Αυτά τα μέρη έχουν τη δική τους αδράνεια, οπότε αν μετακινήσετε τον φορητό υπολογιστή σας ενώ ο δίσκος σας διαβάζει ή γράφει, θα προσπαθήσουν να κινηθούν σε διαφορετική κατεύθυνση από την προβλεπόμενη του κατασκευαστή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επαφή μεταξύ των εσωτερικών στοιχείων του σκληρού δίσκου, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να σας κοστίσουν τα δεδομένα σας.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο κουνώντας πάντα απαλά τον φορητό υπολογιστή σας και ακόμα καλύτερα να μην το μετακινείτε καθόλου όταν εκτελείτε ένα πρόγραμμα που ζητά συχνή πρόσβαση στον σκληρό δίσκο. Γενικά να πρέπει να τον μετακινήσετε ενώ αυτός δουλεύει κάντε το απαλά, σαν θα ήταν ένα τελάρο με αυγά, χωρίς γρήγορες κινήσεις.

3. Πώς να καταστρέψετε τον φορητό υπολογιστή σας από τον χειρισμό του

Εάν αναρωτιέστε πώς να χαλάσετε γρήγορα έναν καλό φορητό υπολογιστή, δοκιμάστε να σηκώσετε τον φορητό υπολογιστή σας από την οθόνη. Κρατώντας το από οποιαδήποτε γωνία, ειδικά χαλαρά με το ένα χέρι. Μην το κάνετε, είναι κακή ιδέα!!. Ακόμη και οι premium φορητοί υπολογιστές μπορεί μερικές φορές να υποκύψουν σε αυτήν την φαινομενικά αθώα κατάχρηση.

Όταν ο φορητός υπολογιστής είναι κλειστός, ο καλύτερος τρόπος για να τον παραλάβετε είναι να πιάσετε το μπροστινό ή το πίσω μέρος της συσκευής. Είναι έξυπνο να το παραλάβετε και με τα δύο χέρια για ασφάλεια. Όταν ο φορητός υπολογιστής σας είναι ανοιχτός, θα πρέπει να τον παραλάβετε και με τα δύο χέρια (ένα σε κάθε πλευρά) και μόνο από το κομμάτι που περιέχει το πληκτρολόγιο.

Μην σηκώνετε τον φορητό υπολογιστή από την οθόνη. Εάν ο φορητός σας υπολογιστής διαθέτει μία μονάδα Disk Drive, μην το κρατήσετε ποτέ μόνο από εκείνη την πλευρά. Όταν είναι δυνατόν, θα πρέπει επίσης να διατηρείτε τον φορητό υπολογιστή σε σταθερή, επίπεδη επιφάνεια όποτε είναι δυνατόν. Αυτό θα το αποτρέψει να λυγίσει από το ίδιο του το βάρος.

Η παραλαβή ενός φορητού υπολογιστή από την οθόνη δίνει πολύ μεγάλη πίεση στους μεντεσέδες. Δεν προορίζονται για να αντέχουν αυτό το βάρος. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους μεντεσέδες, στην καλωδιοταινία που δίνει σήμα στην οθόνη ή στα γύρω υλικά, προκαλώντας σπάσιμο της άρθρωσης ή διακοπή λειτουργίας της οθόνης.

4. Πώς να καταστρέψετε έναν φορητό υπολογιστή με το κακό χειρισμό των καλωδίων

Εάν θέλετε να πετάξετε τον υπολογιστή σας μεταχειριστείτε τα καλώδια του σαν σκουπίδια. Τυλίξτε τα γύρω από το laptop, περιστρέψτε τα σε περίεργες γωνίες και περιμένετε να σπάσει κάτι. Θα συμβεί νωρίτερα από ότι φαντάζεστε.

Ίσως νομίζετε ότι τα καλώδια τροφοδοσίας μπορούν να αντέξουν πολλές στροφές και κάμψεις, αλλά συχνά δεν έχουν αυτή την δυνατότητα. Οι φορητοί υπολογιστές είναι κυρίως κινητές συσκευές, οπότε υπάρχει καλός λόγος να κάνουν τα καλώδιά τους λεπτά, ελαφριά και εύκολα στην κίνηση.

Μια κοινή μορφή αυτού του ζητήματος παρουσιάζεται όταν κάποιος τυλίγει το καλώδιο γύρω από κάποιο άλλο αντικείμενο για να το διατηρήσει συνδεδεμένο. Μερικές φορές αυτό το αντικείμενο έχει αιχμηρές άκρες, στις οποίες κόβεται το καλώδιο. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο για προφανή αιχμηρά αντικείμενα όπως τα μαχαίρια. Ένα σκληρό πλαστικό άκρο είναι το μόνο που χρειάζεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα τροφοδοτικά ρεύματος θα καταστρέψουν ακόμη και το καλώδιο εάν το τυλίξετε γύρω από αυτό.

Αποφύγετε αυτό το πρόβλημα συσκευάζοντας τα καλώδια ακριβώς όπως τα βρήκατε όταν τον αγοράσατε. Τα καλώδια έρχονται σωστά συσκευασμένα όταν είναι στο κουτί τους και στο ράφι των καταστημάτων. Μερικά μάλιστα περιλαμβάνουν ένα μικρό κομμάτι Velcro που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δέσετε απαλά το καλώδιο μαζί. Εάν το καλώδιό σας δεν διαθέτει Velcro, μπορείτε να αγοράσετε κάποια φθηνό.

Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι δεν ασκείτε υπερβολική πίεση στα καλώδια του υπολογιστή σας. Αποφύγετε να αφήσετε τον μετασχηματιστή AC να κρέμεται στο αέρα. Αυτό θα ασκήσει πίεση στο βύσμα που εισέρχεται στον φορητό υπολογιστή σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα εξασθενήσει το βύσμα και θα μπορούσε ακόμη και να το χαλάσει, εμποδίζοντας σας να φορτίσετε τον υπολογιστή σας. Είναι σημαντικό να έχετε χαλαρά τα καλώδια σας.

5. Πώς να καταστρέψετε έναν φορητό υπολογιστή με μία ακατάλληλη μεταφορά

Όπως έχουμε εξετάσει παραπάνω, οι φορητοί υπολογιστές δεν αρέσκονται σε κουνήματα και στα χτυπήματα. Παρά τα δεσίματα που ίσως του κάνετε δεν μπορείτε να το κουβαλήσετε σωστά έχοντας το στο πίσω μέρος μιας μοτοσικλέτας ή όταν τον κρατάτε στο χέρι και τρέχετε να προλάβετε το λεωφορείο ή όταν το έχετε στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου ενώ πατάτε απότομα γκάζι να προλάβετε το φανάρι.

Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν μια τσάντα φορητού υπολογιστή για να τον ασφαλίσουν από τα καθημερινά χτυπήματα. Αυτό είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα, αλλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η τσάντα παρέχει πραγματική προστασία. Οι φθηνές τσάντες για φορητούς υπολογιστές μπορεί να περιλαμβάνουν ένα χώρο μεγέθους φορητού υπολογιστή, αλλά συνήθως στερούνται προστασίας.

Άλλες έχουν επένδυση στις πλευρές τους, αλλά αγνοούν εντελώς την προστασία του πάνω ή του κάτω. Και ειδικότερα τις γωνίες. Φυσικά, το κάτω μέρος είναι αυτό που χτυπά το πάτωμα όταν σας πέσει η τσάντα που κρατάτε.

Έχετε καταστρέψει ποτέ φορητό υπολογιστή;
Συνοπτικά, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις μικρές λεπτομέρειες. Διαφορετικά, ο φορητός υπολογιστής σας μπορεί να πεθάνει αργά και βασανιστικά, λόγω ζημιάς στους μεντεσέδες, στον σκληρό δίσκο, στο εξωτερικό περίβλημα ή σε άλλα εξαρτήματα. Ακόμα και φαινομενικά ήσσονος σημασίας ενέργειες, όπως τα απορρίμματα που πέφτουν κάτω από το πληκτρολόγιο, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου.

Προφανώς θα έχετε διαβάσει ιστορίες για χρήστες να τους πέφτει το laptop σε μια πισίνα ή να χύνουν ένα ποτό επάνω του ή να τους πέφτει από τον τέταρτο όροφο μίας πολυκατοικίας.

Τέτοιες τραγωδίες συμβαίνουν. Αλλά τα πραγματικά δραματικά ατυχήματα δεν είναι οι ελάχιστες ατυχίες που μπορεί να σας τύχουν σε μία μόνο στιγμή, αλλά αυτά που που συμβαίνουν κατά κόρον και προκαλούν τις περισσότερες ζημιές. Οι φορητοί υπολογιστές συχνά αποτυγχάνουν λόγω ενός συνδυασμού μικρών λαθών, μερικά από τα οποία ενδέχεται να μην έχουν επιπτώσεις στην αρχή.

Σε αυτό το άρθρο έχουμε επικεντρωθεί στις μεγάλες ζημιές που μπορούν να συμβούν στους φορητούς υπολογιστές. Όμως μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να φροντίζετε και την μπαταρία του φορητού υπολογιστή σας για να μην αποτύχει με την πάροδο του χρόνου.

iguru