Το πιο σύντομο τεστ IQ στον κόσμο

Η Δοκιμή Γνωστικής Αντανάκλασης (CRT) θεωρείται το πιο σύντομο τεστ IQ παγκοσμίως επειδή αποτελείται από τρία μόνο ερωτήματα.

Αξιολογεί την ικανότητά σας να αντιληφθείτε ότι ένα απλό πρόβλημα μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο δύσκολο από ό,τι φαινόταν με την πρώτη ματιά. Όσο νωρίτερα το αντιληφθείτε, τόσο υψηλότερο είναι το IQ σας.

Οι τρεις ερωτήσεις του πιο σύντομου IQ τεστ στον κόσμο
  1. Ενα ρόπαλο και μια μπάλα κοστίζουν 1,1 ευρώ στο σύνολο. Το ρόπαλο κοστίζει 1 ευρώ περισσότερο από την μπάλα. Πόσο κοστίζει η μπάλα;
  2. Εάν πέντε μηχανές χρειάζονται πέντε λεπτά για να φτιάξουν πέντε προϊόντα, πόσο χρόνο θα χρειαστούν 100 μηχανές για να φτιάξουν 100 προϊόντα.
  3. Σε μια γωνιά της λίμνης, τα ανθισμένα νούφαρα καλύπτουν μια μικρή επιφάνεια. Κάθε μέρα, η επιφάνεια αυτή που καλύπτεται από νούφαρα, διπλασιάζεται σε μέγεθος. Εάν χρειάζονται 48 ημέρες για να καλύψουν τα νούφαρα ολόκληρη τη λίμνη, πόσες ημέρες θα χρειάζονταν για να καλυφθεί η μισή λίμνη με νούφαρα;

Δείτε τις απαντήσεις παρακάτω. 

iq-test-egkefalos.jpg

Οι περισσότεροι, με τη μία δίνουν τις εξής απαντήσεις: 

  1. 10 λεπτά
  2. 100 λεπτά
  3. 24 ημέρες

Με τη διαφορά ότι οι τρεις αυτές απαντήσεις είναι λάθος.

Οι σωστές απαντήσεις του ΙQ τεστ

  • 1. Η μπάλα κοστίζει 0,05 λεπτά

Εάν η μπάλα κοστίζει X λεπτά και το ρόπαλο κοστίζει 1 ευρώ επιπλέον, τότε θα είναι:

Χ + 1 ευρώ

Επομένως

Ρόπαλο + μπάλα = Χ + (Χ + 1) = 1,1

Επομένως: 

2Χ + 1 = 1,1 και 2Χ = 0,1

Χ = 0,05

  • 2. Θα χρειαστούν 5 λεπτά για να παραχθούν 100 προϊόντα.

Πέντε μηχανές μπορούν να παράγουν πέντε προϊόντα σε πέντε λεπτά. Συνεπώς ένα μηχάνημα παράγει ένα προϊόν σε πέντε λεπτά επίσης.

Επομένως, εάν διαθέτουμε 100 μηχανές, μπορούν να παράγουν 100 προϊόντα σε πέντε λεπτά.

  • 3. Θα χρειαστούν 47 ημέρες για να καλυφθεί η μισή έκταση της λίμνης.

Εάν η επιφάνεια με τα νούφαραδιπλασιάζεται σε μέγεθος κάθε μέρα, τότε την ακριβώς προηγουμένη της 48ης ημέρας που θεωρητικά θα έχει καλυφθεί ολόκληρη από νούφαρα, θα πρέπει να ήταν καλυμένη κατά το ήμιση. Επομένως θα χρειαστούν 47 ημέρες για να καλυφθεί με νούμερα η λίμνη.

Πολλοί κάνουν λάθος στο συγκεκριμένο τεστ IQ, μην απογοητεύεστε

Σύμφωνα με τον Independent, σε μια έρευνα περίπου 3.500 ανθρώπων το 33% απάντησε και στις τρεις ερωτήσεις λάθος και το 83% απάντησε λάθος σε τουλάχιστον μια ερώτηση.

Αν και  αυτό το τεστ IQ έχει μεγάλες αδυναμίες -είναι σύντομο και δεν έχει διαβάθμιση- μόνο το 48% των φοιτητών του MIT -που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα- απάντησαν και στις τρεις ερωτήσεις σωστά.