Πάμε φθινοπωρινή βόλτα σε 5 ελληνικές λίμνες

Φωτογραφία Τάνια Κολέσκα

Ως Έλληνες έχουμε στο DNA μας το υδάτινο νερό, για αυτό και αυτή την εποχή του χρόνου, οι φθινοπωρινοί περίπατοι στις ελληνικές λίμνες  παίρνουν τη σκυτάλη. Απαραίτητες οι βόλτες σε χρυσαφένιες όχθες με θεά τα γαλήνια νερά.

Νέοι στόχοι μας γίνονται οι  εξερευνήσεις σε σπάνιους ελληνικούς υδροβιότοπους και πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, που αδιαμφισβήτητα είναι στα καλύτερα τους αυτή την εποχή. Οργανώστε ένα ταξίδι σε κάποιον από τους παρακάτω παραλίμνιους προορισμούς και δε θα το μετανιώσετε!

Λίμνη Καστοριάς

Η μακεδονική πόλη δε μας κατακτά μόνο με την αμφιθεατρικής της ομορφιά αλλά και λόγω της έλξης, που ασκεί η πανέμορφη λίμνη της,  στα «πόδια» του Γράμμου. Επιβάλλεται η επίσκεψη στην περίφημη «γυρολιμνιά», που ξεκινά από την νότια «παραλία» και προχωρά μέσα από πλατανοδάση, σπηλιές , όπως εκείνη του Δράκου με τις υπόγειες λίμνες και τις μυσταγωγικές σήραγγες με τους σταλακτίτες, αλλά και τα βυζαντινά μνημεία. Στην περιοχή του Ντολτσό, θα περπατήσετε ανάμεσα σε υπέροχα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και από τον Προφήτη Ηλία, στην βόρεια πλευρά της λίμνης, θα απολαύσετε υπέροχη θέα.

Για όσους θέλουν να μάθουν κάτι παραπάνω, μπορείτε να επισκεφτείτε τα Μουσεία Λαογραφίας, Ενδυματολογίας και Κέρινων Ομοιωμάτων. Τα γουναράδικα της περιοχής είναι σε περίοπτη θέση, στην καρδιά της πόλης.

Μη φύγετε από εκεί χωρίς τουλάχιστον μία επίσκεψη στο απολιθωμένο δάσος στα Καστανοχώρια, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Όσον αφορά το φαγητό, παραδοσιακή κουζίνα με ωραίους μεζέδες συνοδεία τσίπουρου αλλά και πιο δημιουργική κουζίνα σας περιμένει στην Καστοριά.

Πρέσπες

Τα «αδερφάκια», δύο από τις ομορφότερες λίμνες της χώρας, συναποτελούν τον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών και αποτελούν το κρησφύγετο εκατοντάδων σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας.  Γύρω από τις όχθες τους, απλώνονται δεκαεπτά μικροί παραδοσιακοί οικισμοί. Πρέπει να εξερευνήσετε το κατοικημένο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, μέσα στην Μικρή Πρέσπα, το χωριουδάκι Ψαράδες στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, από όπου ξεκινούν και οι περίφημες βαρκάδες που φθάνουν ως το «τριεθνές», το σημείο όπου διασταυρώνονται τα σύνορα των τριών «πατρίδων» της λίμνης. Εάν έχετε χρόνο,  επισκεφτείτε τον Άγιο Γερμανό, όπου θα βρείτε και κέντρο τουριστικής ενημέρωσης, και τους οικισμούς Λαιμός, Καρυές και Βροντερό.

Λίμνη Ιωαννίνων

Η πιο γνωστή ίσως λίμνη όχι τόσο για την ομορφιά της αλλά για τον μυστηριώδη χαρακτήρα της είναι η λίμνη Ιωαννίνων.  Με τους περισσότερους μύθους της να αιωρούνται πάνω από τα γαλήνια, συνήθως, νερά της και το «φονικό» της κυρά- Φροσύνης να πρωταγωνιστεί δεν είναι τυχαίο το προσωνύμιο «μυστήριο» για τη Λίμνη.

Πέρα όμως από τους μύθους, στη λίμνη θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε το νησάκι της Παμβωτίδας, με το Μουσείο του Αλή Πασά και τα παραδοσιακά καφενεδάκια του οικισμού.

Απέναντι, στα Ιωάννινα, θα περιηγηθείτε στην παλιά πόλη με τα αρχοντικά σοκάκια και τα μαγαζιά με τα παραδοσιακά προϊόντα. Μη βαρεθείτε και ανεβείτε μέχρι το κάστρο  για να δείτε την λίμνη από ψηλά,  επισκεφθείτε το Σπήλαιο του Περάματος με την τεράστια ποικιλία σταλακτιτών και σταλαγμιτών.

Επιστρέψτε πάλι στις όχθες της λίμνης, για ρομαντικούς περιπάτους με εκπληκτική φθινοπωρινή θέα, γεμίζοντας τις μπαταρίες σας.

Λίμνη Κερκίνη

Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους κορυφαίους υγρότοπους (Διεθνούς Σημασίας). Η Κερκίνη απλώνει τη μεθυστική της φύση γύρω από φράγμα του Στρυμώνα στη σκιά του όρους Μπέλλες και μας προκαλεί για περιπάτους με περίγραμμα τις άγριες ιτιές.

Περπατήστε στις οχθές με θέα τα νούφαρα και τους αγριοβούβαλους, που κολυμπούν στα νερά, ενώ αξίζει να επιχειρήσετε μια ρομαντική βαρκάδα. Για τους λάτρεις των σπορ η ιππασία με πόνι είναι μία από τις δραστηριότητες, που θα μπορέσετε να απολαύσετε.

Επόμενη στάση σας τα «βουκολικά» χωριά Κερκίνη, Μανδράκι και Άνω και Κάτω Πορόια

Λίμνη Πλαστήρα

Είκοσι τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα με διαδρομές, που αγκαλιάζουν τις όχθες της λίμνης αποτελούν το ιδανικό φθινοπωρινό παράδεισο στο κέντρο της χώρας. Ρομαντικοί περίπατοι, διαδρομές με ποδήλατο, εξερευνήσεις μικρών χωριών, caone kayak, ιππασία και ορειβασία είναι λίγες από τις φυσιολατρικές δραστηριότητες, που μπορείτε να επιλέξετε για να κάνετε τη διαμονή σας εκεί μοναδική.

Εξερευνήστε τα χωριά Κρυονέρι και  Νεοχώρι, τα γραφικά Καλύβια Πεζούλας και η κατάφυτη Νεράιδα με αμφιθεατρική θέα στη λίμνη, τον Όλυμπο και τον θεσσαλικό κάμπο.

klik.gr