Αν έχετε ζήσει το μαρτύριο της τροφικής δηλητηρίασης κάποια στιγμή στη ζωή σας, θα ξέρετε ότι η επιστροφή στο φαγητό αφού περάσει η «μπόρα» πρέπει να είναι προσεκτική. Δείτε τι πρέπει να προτιμάτε και τι να αποφεύγετε.
Ο στόχος έπειτα από μια τροφική δηλητηρίαση είναι η εισαγωγή τροφών που είναι εύκολες στην πέψη και δεν θα μας ζορίσουν. Η διατροφή που προτιμάται είναι η BRAT, όπου BRAT είναι η ακροστοιχίδα των τροφών: μπανάνα, ρύζι, σάλτσα μήλου, τοστ.
Η διατροφή αυτή είναι η πιο διαδεδομένη για επαναφορά του οργανισμού και του πεπτικού έπειτα από γαστρεντερικές ασθένειες, με τις τέσσερις αυτές τροφές να είναι και ήπιες στη γεύση, με υψηλό άμυλο και διατροφική αξία, μειώνοντας τα επεισόδια διάρροιας. Η διατροφή αυτή είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, που βοηθά στην αναπλήρωση χαμένων ηλεκτρολυτών, ενώ άλλες τροφές που μπορεί να βοηθήσουν είναι οι ζωμοί, ειδικά από κόκαλα, η βρόμη με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οι πατάτες, τα κράκερ, το ψητό κοτόπουλο χωρίς την πέτσα και η γαλοπούλα.
Να θυμάστε ότι όσο περισσότερο διαρκεί η ασθένεια, τόσο περισσότερη πρωτεΐνη χρειάζεστε για να βοηθήσετε τη διαδικασία θεραπείας και να αποτρέψετε την αδυναμία των μυών λόγω της έλλειψης φαγητού και θερμίδων. Όταν θα μπορείτε να καταναλώσετε αυτές τις τροφές, θα μπορείτε να επιστρέψετε στην κανονική σας διατροφή μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες.
Κάποιοι, επίσης, καταναλώνουν τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, ούτως ώστε να αναπληρώσουν τα ωφέλιμα βακτήρια που έχουν χαθεί κατά την ασθένεια. Τέτοιες τροφές είναι το γιαούρτι και το κεφίρ (αν και ως γαλακτοκομικά μπορεί να σας πειράξουν), το ξινολάχανο, η σούπα miso, το tempeh που παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, το kombucha που είναι κινέζικο τσάι. Γενικότερα, τα προβιοτικά μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση τέτοιων καταστάσεων, αλλά και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του οργανισμού και μπορείτε να τα βρείτε τόσο από τροφές, όσο και από συμπληρώματα.
Όσον αφορά το τι να πιείτε, θα πρέπει να καταναλώσετε κάποια υγρά με μεταλλικά στοιχεία, λόγω του ότι με τη διάρροια και τον εμετό χάνονται ηλεκτρολύτες που πρέπει να αναπληρωθούν, καθώς διατηρούν την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό. Ως εκ τούτου, φροντίστε να καταναλώσετε διαλύματα ηλεκτρολυτών που θα επαναφέρουν την ισορροπία και θα σας ενυδατώσουν μετά από τη δύσκολη αυτή φάση. Μπορείτε, επίσης, να καταναλώσετε τσάι χωρίς καφεΐνη, όπως τσάι τζίντζερ, λεμόνι, δυόσμο, που βοηθούν και στο στομάχι. Πρώτα, όμως, καταναλώστε διαλύματα ηλεκτρολυτών και θυμηθείτε ότι είναι σημαντικό να μην καταναλώσετε καφεΐνη, γιατί μπορεί να ανακατέψει το στομάχι σας και να σας αφυδατώσει.
Τι να αποφύγετε
Η δηλητηρίαση συχνά ερεθίζει και φλεγμαίνει το στομάχι και το έντερο, γι’ αυτό πρέπει να προσέχετε να μην ερεθίζετε περαιτέρω το στομάχι σας με αυτά που θα καταναλώσετε στη συνέχεια.
Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά, τις λιπαρές τροφές όπως το τηγανητό κοτόπουλο, τις τηγανητές πατάτες και άλλα παρόμοια φαγητά που μπορεί να προκαλέσουν απότομο άδειασμα του στομάχου και να επιτείνουν τη διάρροια. Μείνετε, επίσης, μακριά από τις πικάντικες τροφές, γιατί επίσης ερεθίζουν το στομάχι και αποφύγετε τις τροφές που προκαλούν φούσκωμα σε όσους πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, όπως τα μήλα, τα φασόλια, το λάχανο, τα κρεμμύδια το σκόρδο, για να μην δημιουργηθούν αέρια και κράμπες.
Από υγρά, να θυμάστε ότι σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, τα ενεργειακά ποτά που πωλούνται στο εμπόριο και περιέχουν ηλεκτρολύτες δεν είναι σχεδιασμένα να μας ωφελήσουν στην απώλεια ηλεκτρολυτών κι επίσης περιέχουν πολλή ζάχαρη που μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα, γι’ αυτό προτιμήστε τα διαλύματα που αναφέραμε παραπάνω. Εναλλακτικά, αν αυτά είναι τα μόνα διαθέσιμα που έχετε, μπορείτε να τα καταναλώσετε, αραιώνοντάς τα με νερό. Αποφύγετε επίσης τον καφέ, τα σκουρόχρωμα αναψυκτικά, το γάλα και το τσάι με καφεΐνη, καθώς αυτά μπορεί να επηρεάσουν την ενυδάτωσή σας. Στην περίπτωση του γάλακτος, κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν προσωρινή δυσανεξία στη λακτόζη έπειτα από γαστρεντερικές λοιμώξεις, γι’ αυτό αποφύγετέ το.
Επισκεφτείτε τον γιατρό σας αν κάνετε πυρετό πάνω από 38, αν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα, συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως μικρή ούρηση, ξηροστομία και ζαλάδα, διάρροια που διαρκεί πάνω από 3 ημέρες και συχνούς εμετούς που δεν επιτρέπουν στα υγρά να παραμείνουν στον οργανισμό.
clickatlife