Δωρεάν αξιολόγηση παιδιών Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού με μαθησιακές δυσκολίες ξεκινά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, προκειμένου αυτά να ενταχθούν σε μια παρέμβαση εκπαιδευτικού περιεχομένου, στην οποία παιδαγωγοί θα συνεργάζονται με ειδικά προγραμματισμένα ρομπότ. Συνολικά 160 παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (80 με αυτισμό και 80 με δυσλεξία), κατόπιν αξιολόγησης, θα ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα και θα συμμετάσχουν σε 30 συνεδρίες.
Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου έχει προμηθευτεί δύο ρομπότ, τα οποία σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου με Μηχανές). Στόχος των συνεδριών θα είναι να καταφέρουν τα παιδιά αυτά να βελτιώσουν τις δεξιότητες της ανάγνωσης και της κατανόησης κειμένων, να αναπτύξουν τη σωστή χρήση γραμματικής και συντακτικού, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και να αποκτήσουν αποτελεσματικές τεχνικές αυτοδιόρθωσης και αυτοοργάνωσης της μελέτης τους. Οι παιδαγωγοί και τα ειδικά προγραμματισμένα για αυτό τον σκοπό ρομπότ θα φροντίσουν ώστε τα παιδιά να επωφεληθούν με κάθε τρόπο, καθώς, όπως έχει αποδειχτεί, με τη χρήση της ρομποτικής στην Ειδική Αγωγή μπορούν τα παιδιά όχι μόνο να καλλιεργήσουν δεξιότητες, αλλά και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να ενισχύσουν την ενσυναίσθηση.
Πρόκειται για την πρώτη φορά, που στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου επιχειρείται η θεραπευτική παρέμβαση με τη χρήση ανθρωποειδών ρομπότ σε δύο διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες, σε παιδιά με διάγνωση στο φάσμα του αυτισμού και σε παιδιά με διάγνωση ειδικής μαθησιακής δυσκολίας. Το φιλόδοξο πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Κοινωνικά Ρομπότ ως Εργαλεία στην Ειδική Εκπαίδευση (ΚοιΡο3Ε)» της δράσης ΕΣΠΑ «Ερευνών-Δημιουργώ-Καινοτομώ». Το έργο συντονίζεται από το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου με Μηχανές του ΤΕΙ ΑΜΘ, με εταίρους το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ( Δ’ Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ & Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ), την Πρότυπη Θεραπευτική και Συμβουλευτική Μονάδα ΠΡΑΞΙΣ, που δραστηριοποιείται στην Καβάλα, το Κέντρο Παιδιού και Γονέα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη καθώς και την εταιρία ΕUROACTION AE.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ψυχολόγος Πέτρος Κεχαγιάς, στο πλαίσιο του προγράμματος η καθεμία από τις δύο ομάδες παιδιών θα χωριστεί σε δύο υποομάδες οι οποίες θα μελετηθούν, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορούν τα ρομπότ να συνεισφέρουν σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Στην μία υποομάδα των παιδιών με αυτισμό με την βοήθεια παιδαγωγού θα γίνονται παρεμβάσεις για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, ενώ στη δεύτερη υποομάδα θα γίνεται το ίδιο, με τη διαφορά ότι εκτός από τον παιδαγωγό θα γίνεται και χρήση ρομπότ. Κάτι ανάλογο θα γίνεται και σε παιδιά με δυσλεξία, όπου ο στόχος θα είναι η ανάπτυξη του λεξιλογίου και τεχνικών αυτοδιόρθωσης και αυτοοργάνωσης της μελέτης τους. Όπως επισήμανε ο κ.Κεχαγιάς, είναι γνωστή η θετική συμβολή των ρομπότ σε παρεμβάσεις στα παιδιά με αυτισμό, ενώ είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται ρομπότ σε περιπτώσεις παιδιών με δυσλεξία.
Η καινοτόμα δράση απευθύνεται σε παιδιά που θα λάβουν ή έχουν ήδη λάβει από άλλον φορέα διάγνωση Ειδικής Μαθησιακής Δυσκολίας και η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μαθησιακών παρεμβάσεων και στις συνεδρίες ειδικής εκπαίδευσης κατά την περίοδο της σχολικής χρονιάς 2019-2020 είναι δωρεάν. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι γονείς να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα: 2313 323723 (Ελευθερία Αβραμίδου, λογοθεραπεύτρια – ειδική παιδαγωγός), κάθε Τρίτη, 8:00-9:00 το πρωί ή 6973424100 (Πέτρος Κεχαγιάς, ψυχολόγος), κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 9:00-12:00. Στους ίδιους αριθμούς τηλεφώνου μπορούν να επικοινωνούν οι γονείς και για οποιαδήποτε πληροφορία.
ΑΠΕ