Ιδέες για να αξιοποιήσετε το μπαγιάτικο ψωμί

Όταν βγαίνει μοσχομυριστό από το φούρνο δεν μπορεί κανείς να του αντισταθεί. Κι όταν είναι χτεσινό, όμως, μεταμορφώνεται εύκολα σε χίλια δύο πράγματα.

Δεν χρειάζεται να πετάμε αλόγιστα.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλά από τα περισσεύματα σε νέες παρασκευές, ακολουθώντας το μοντέλο της σοφής οικιακής «οικονομίας» των γιαγιάδων και των μανάδων μας. Το ψωμί που μας έμεινε δεν είναι ανάγκη να πάει χαμένο. Tι μπορείτε να το κάνετε;

Φτιάξτε ένα ωραίο πρωινό

joseph-gonzalez-zcugjyqewe8-unsplash_2.jpg

Το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε είναι να κόψετε το ψωμί που περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα σε φέτες, να αφαιρέσετε την κόρα, κι αφού τις μουλιάσετε για λίγο σε γάλα να τις ψήσετε, είτε με λίγο βούτυρο, είτε με λίγο λάδι. Μετά μπορείτε κάλλιστα τις σερβίρετε με μέλι ή με μαρμελάδα, βάζοντας δίπλα κι ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό. Το άλλο που μπορείτε να φτιάξετε είναι γλυκές αυγόφετες. Ούτε αυτό είναι δύσκολο. Κόβετε χοντρούτσικες φέτες ψωμιού, χτυπάτε τρία αυγά σε ένα μπολ, προσθέτοντας τρία τέταρτα του φλιτζανιού γάλα, δυο-τρεις σταγόνες εκχυλίσματος βανίλιας και μισή κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Στη συνέχεια βουτάτε στο μείγμα τις φέτες του ψωμιού, προσέχοντας να μην παραποτίσουν γιατί θα θρυμματιστούν και τις τηγανίζετε κι από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφού τις ακουμπήσετε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί, τις σερβίρετε με μέλι και κανέλα ή με μαρμελάδα.

Φτιάξτε σπιτικά κρουτόν

vita-marija-murenaite-gnfzvrzodly-unsplash.jpg

Αφαιρείτε την κόρα από έξι με επτά φέτες μπαγιάτικου ψωμιου και τις κόβετε προσεκτικά, για να μη θρυμματιστεί, σε μικρά κυβάκια. Ζεστάνετε δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, προσθέτετε 30 γρ. βούτυρο, αλάτι και τα μυρωδικά της αρεσκείας σας (θυμάρι, θρούμπι, δεντρολίβανο κ.ά.) και ρίχνετε το ψωμί για να πάρει γεύση. Στρώνετε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί, απλώνετε τα κυβάκια, το τοποθετείτε σε προθερμασμένο στους 150° C φούρνο για να τέταρτο για να τραγανίσουν και είναι έτοιμα για να τα χρησιμοποιήσετε σε σούπες, σαλάτες και όχι μόνο.

Φτιάξτε μπρουσκέτες

calum-lewis-rpkgydh2bmo-unsplash.jpg

Κόψτε το ψωμί σε φέτες, ραντίστε το με ελαιόλαδο που έχετε ανακατέψει με σκόρδο βάλτε το στο φούρνο στους 180° C για 5 με 6 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και μετά… αυτοσχεδιάστε. Μπορείτε να το συνδυάσετε με κρύα υλικά ή ζεστά (ξαναπερνώντας τις φετούλες από το φούρνο) – με ψητές πιπεριές, γκοργκοντζόλα και βασιλικό, με ντομάτα, μοτσαρέλα και πάστα ελιάς, η λίστα των συνδυασμών είναι πραγματικά ατελείωτη. Μπορείτε κάλλιστα να αξιοποιήσετε και ό,τι απέμεινε από το φαγητό της προηγούμενης στις μπρουσκέτες σας. Το κοτόπουλο που περίσσεψε, λόγου χάρη.

Φτιάξτε μια ιταλική panzanella

tomato.jpg

Είναι μια σαλάτα με βάση το ψωμί και τη ντομάτα που γεννήθηκε από ανάγκη, αλλά είναι πραγματικά πεντανόστιμη. Για δύο με τέσσερα άτομα θα χρειαστείτε 200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, μισό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, μια κόκκινη και μια κίτρινη πιπεριά, 8 ώριμες ντομάτες, 2 αντσούγιες ψιλοκομμένες, μια κουταλιά της σούπας κάπαρη, 3 κουταλιές της σούπας ξίδι, 6 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και λίγο λιωμένο σκόρδο. Κόψτε τις ντομάτες σε μεγάλα καρέ, αλατίστε τις και βάλτε τις να στραγγίζουν πάνω από ένα μπολ, στο νερό που θα βγάλουν προσθέστε το ξύδι και το ψωμί κομμένο σε μεσαία κομμάτια. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, ελέγξτε το αλάτι και αφού τα αφήσετε για δέκα λεπτά να «δέσουν», σερβίρετε την panzanella σας με λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού.