Η ζωγραφική αξίζει να γίνει το νέο σας χόμπι

Πολλοί πιστεύουν πως η ζωγραφική είναι ένα προνόμιο που το έχουν μόνο όσοι έχουν ταλέντο σε αυτήν. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όμως. Όλοι μπορούν να ζωγραφίσουν ακόμη και αν δεν έχουν καμία απολύτως προηγούμενη εμπειρία στη ζωγραφική ή στο σχεδιασμό!

Τα πάντα γύρω από τη ζωγραφική έχουν να κάνουν με την εξάσκηση και τη σωστή διδασκαλία.

Ποια είναι όμως τα οφέλη της ζωγραφικής;

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η ζωγραφική έχει πολύ μας βοηθά σε πολύ μεγάλο βαθμό να θυμόμαστε καλύτερα. Εάν το σκεφτούμε λίγο πιο προσεκτικά θα δούμε πως ενεργοποιούμε περισσότερες αισθήσεις όταν ζωγραφίζουμε, -χρειάζεται να συνδιάσουμε χρώματα για παράδειγμα, ή να σχεδιάσουμε σωστά τις γραμμές μας-.

Ένα επιπλέον όφελος που αποκομίζουμε από την ζωγραφική, είναι πως μαθαίνουμε να συντονίζουμε καλύτερα τα άκρα μας, με το βλέμμα και το νου μας. Πολλές είναι οι φορές εκείνες, που θα χρειαστεί να σκίσουμε ένα φύλλο χαρτί, να σβήσουμε κάτι με την γόμα μας ή να τσαλακώσουμε με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο την σελίδα μας.

Επιπροσθέτως, μέσα από την ζωγραφική εξελίσσουμε νέους τρόπους επικοινωνίας. Κάθε καλλιτέχνης, μπορεί ευκολότερα να καταλάβει τις εκφράσεις του προσώπου και να τις ερμηνεύσει, καθώς επίσης και τη γλώσσα του σώματος! Φυσικά και είναι ευκολότερο, διότι αφού έχει χρειαστεί να ζωγραφίσουμε εκφράσεις προσώπου, τότε μπορούμε πιο εύκολα να τις “διαβάσουμε” στο πρόσωπο των συνομιλητών μας στην πραγματική μας ζωή.

Το να σχεδιάζουμε γραμμές πάνω σε ένα λευκό χαρτί και το να επιτρέπουμε στον εγκέφαλό μας να δημιουργεί μέσα από τα χρώματα, ενδεχομένως, μας βοηθά και με την επίλυση των προβλημάτων μας, διότι με αυτόν τον τρόπο -της ελεύθερης τοποθέτησης γραμμών και χρωμάτων- μπορούμε ευκολότερα να φανταστούμε νέες λύσεις στο πρόβλημά μας και να το δούμε από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Μία μελέτη έδειξε πως, το 75% των ανθρώπων που σχετίζονταν με τη δημιουργία τέχνης ήταν πολύ πιο χαλαροί και ήρεμοι από εκείνους που δεν είχαν καμία επαφή με την τέχνη – ενώ το καλύτερο όλων είναι πως, δεν είχε καμία σημασία εάν ήταν καλοί στην τέχνη τους ή όχι!

Εάν αυτοί οι λόγοι σας φαίνονται αρκετά ελκυστικοί για να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι, εμείς απλώς θα πούμε πως η μάθηση δεν γνωρίζει ηλικιακά όρια!