Ο στόχος είναι απλά η άλλη όψη του προβλήματος

Όλοι βάζουμε στόχους. Είναι ο μαγικός τρόπος που μας βοηθά να ελπίζουμε πως έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε ή να αποκτήσουμε, αυτό που μας κάνει να αλλάξουμε κάτι μέσα μας. μια πεποίθηση; Μια εικόνα που έχουμε για κάτι; Για τον ίδιο μας τον εαυτό; Πάντως για κάτι που μας χαλάει ή που θέλουμε πολύ. Δε θα αναλύσω τους λόγους που μας οδηγούν στο να βάλουμε στόχους, αναφέρω ενδεικτικά τον ανταγωνισμό, το πάθος, τη ζήλια ακόμα περισσότερο τη κτητικότητα .

Φυσικά να ξεκαθαρίσω ότι δεν αναφέρομαι στους δραστήριους ανθρώπους που βάζουν στόχους με τη λογική τους, και τους παίρνουν στα σοβαρά, κοπιάζοντας και καταφέρνοντας να τους κατακτήσουν!  Δεν αναφέρομαι σ εκείνους που όπως έλεγε κι ο παππούς μου, «στύβουν τη πέτρα και βγάζει ζουμί». Αν ανήκετε σε αυτούς τους ανθρώπους, δηλώνω τον απόλυτο σεβασμό και θαυμασμό μου, και σας παρακαλώ να αγνοήστε αυτό το άρθρο!

Μιλάω για τους άλλους, εκείνους που χρειάζονται ένα τρόπο για να κρυφτούν από τον εαυτό τους, που βάζουν στόχους, για να μη κάνουν πράξεις.  Μιλάω για εκείνους που τοποθετούν τα θέλω τους χιλιόμετρα μακριά, για να απολαύσουν τη «μαζοχιστική» διαδρομή, (δικαιολογία) η οποία είναι αόριστη. Η διαδρομή είναι στη πραγματικότητα η παράταση χρόνου, που τους κάνει να φαίνονται ότι παλεύουν για το στόχο τους, αλλά στην ουσία τους κρατάει επ΄ αόριστο στα προβλήματά τους, χρησιμοποιώντας την ως δικλείδα, για να δείχνουν στους υπόλοιπους ότι (τάχα) παλεύουν, και να αποδεικνύουν (τάχα) στους ίδιους, ότι δε μπορούν να ξεφύγουν απ το πρόβλημα , ενώ έχουν βάλει (τάχα) στόχο να φύγουν απ αυτό.

Αν ανήκετε σ αυτή τη κατηγορία, ανοίξτε τα αφτιά σας και ακούστε με καλά φίλοι μου!

Αν θέλετε να βάζετε στόχους, βάλτε κανονικούς. Κάντε το στόχο σας μικρά – μικρά βήματα, και κατακτήστε τα ένα – ένα, με μικρά, αλλά σταθερά βήματα. Γιορτάστε μεγαλόφωνα για τη κάθε σας νίκη, απ τη πιο μικρή, ως το πιο μεγάλο σας επίτευγμα, γιατί θα το αξίζετε. Γιατί θα το έχετε προσπαθήσει με κόπο, με ψυχή. Αυτή η επιβράβευση θα είναι τελικά η δύναμή σας. Η ίδια σας η επιτυχία θα σας δίνει δύναμη να συνεχίσετε ένα βήμα παρά κάτω.

Αυτή και μόνο αυτή η μέθοδος θα σας δώσει τη δύναμη να κατακτήσετε ό,τι θελήσετε και να πετύχετε οποιονδήποτε στόχο είτε μεγάλο είτε μικρότερο. Μη δειλιάζετε, μη βλέπετε τη διαδρομή μακρινή και μην αφήνετε για αύριο, ότι μπορείτε να κάνετε σήμερα.

Θυμήσου! Στέκοντας μπροστά σε μια πολυκατοικία, για να ανέβεις στη ταράτσα, θα πρέπει πρώτα να περάσεις από όλους τους ορόφους!

Μαρία Χαρίτου