Γιατί δεν πρέπει να κουρεύονται ορισμένες ράτσες σκύλων το καλοκαίρι;

Μύθος ότι το επιπλέον τρίχωμα τα ζεσταίνει

Οι υψηλές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τα ζώα. Πολλοί θεωρούν ότι τα σκυλιά χρειάζονται κούρεμα το καλοκαίρι προκειμένου να ανακουφιστούν.

Η ζέστη σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο και έναν ανεπαρκή αεριζόμενο χώρο, μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες για θερμοπληξία.

Όμως, οι σκύλοι δε χρειάζονται κούρεμα, γιατί δε θα δροσιστούν αν τους αφαιρεθεί το τρίχωμα. Ο λόγος είναι ότι δεν αερίζονται από το σώμα, αλλά από το στόμα και τις πατούσες.
Οι ιδιοκτήτες, προκειμένου να ελαφρύνουν τα κατοικίδιά τους, επιλέγουν να κουρέψουν ή και να ξυρίσουν το τρίχωμά τους.
Αυτή η αντίληψη, όμως, είναι λάθος, γιατί τα σκυλιά δε θα δροσιστούν με λιγότερο τρίχωμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το τρίχωμα των σκύλων τους προστατεύει εν μέρει από τη ζέστη και τον ήλιο.

Συγκεκριμένα, ράτσες με διπλό στρώμα τριχώματος, όπως τα χάσκι, τα λαμπραντόρ, τα γκόλντεν ριτρίβερ και τα τσόου- τσόου, δεν πρέπει α κουρεύονται ποτέ. Το συχνό μπάνιο και το βούρτσισμα του τριχώματος, είναι αρκετά για να τα ανακουφίσει.
Ο λόγος είναι, γιατί το τρίχωμα λειτουργεί σαν “μονωτικό” στο κρύο, αλλά και τη ζέστη. Με αυτό τον τρόπο, τους παρέχεται προστασία και από τον ήλιο το καλοκαίρι.

Οι κτηνίατροι παρομοιάζουν τα τρίχωμα των σκύλων με τη μόνωση του σπιτιού, για να εξηγήσουν πόσο σημαντικό είναι.
Όπως η μόνωση του σπιτιού αποτρέπει το κρύο να μπει μέσα στο σπίτι, έτσι και η “μόνωση” των σκύλων αποτρέπει τη ζέστη.

Δεν ισχύει το ίδιο για όλες τις ράτσες σκύλων
Όσον αφορά τις υπόλοιπες ράτσες, με το κούρεμα κυκλοφορεί περισσότερος αέρας στο σώμα του σκύλου.
Το τρίχωμα πρέπει να είναι τουλάχιστο 2 εκατοστά για να προστατεύεται το δέρμα από την ακτινοβολία του ηλίου.
Όταν το τρίχωμα είναι κοντό ή τελείως ξυρισμένο, το δέρμα είναι εκτεθειμένο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για ηλιακό έγκαυμα.

Αρκετές ράτσες σκύλων, όπως τα κανίς, τα μαλτέζ ή τα μπισόν φριζέ, αποκτούν συνεχώς καινούριες φύτρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα ήπιο, με μέτρο κούρεμα θα τα ανακουφίσει και θα αποτρέψει το μπέρδεμα των τριχών.

Μην ξεχνάτε τους καλοκαιρινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες, να υπάρχει πάντα καθαρό και δροσερό νερό διαθέσιμο για το σκύλο και να αποφεύγεται η αυξημένη έκθεση στον ήλιο.