Τα αρχαιοελληνικά μπιζού είναι παγκόσμια τάση…

Βραχιόλια τα οποία «αγκαλιάζουν» τον καρπό των χεριών

Βραχιόλια τα οποία «αγκαλιάζουν» τον καρπό των χεριών. Φοριούνται πολλά μαζί και χαρίζουν ξεχωριστό ύφος σε ένα «μικρό», λευκό ή μαύρο φόρεμα, κάποιο καφτάνι ή τα outfits με έντονα prints, όπως αυτά του Emilio Pucci. Υπάρχουν άλλα, ογκώδη βραχιόλια, τα οποία φοριούνται ψηλά στο μπράτσο, για ιδιαίτερο στυλ. Έτσι όπως τα συνδύαζαν με τους χιτώνες τους οι γυναίκες στην αρχαιότητα.

Κολιέ λεπτά και ογκώδη, αλλά και σκουλαρίκια σε εντυπωσιακά σχέδια. Τα κοσμήματα τα οποία βρίσκουν «έμπνευση» από την ελληνική αρχαιότητα (γιατί όχι όμως  και από αυτά που φορούσαν οι βασίλισσες Κλεοπάτρα και Νεφερτίτη της Αιγύπτου) είναι ό,τι πιο trendy για τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα χρυσά μπιζού που μοιάζουν με αυτά τα οποία φορούσαν οι γυναίκες αιώνες πριν, παίζουν κυρίαρχο ρόλο στο ντύσιμό μας.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι συλλογές κοσμημάτων με ένα “touch” από την αρχαιότητα, συνοδεύουν ρούχα μεγάλων σχεδιαστών για τις σελίδες της “Vogue” και άλλων μεγάλων περιοδικών του πλανήτη. Η “Vogue” (κυρίως οι βρεττανικές, γαλλικές και αμερικάνικες εκδόσεις της), έχουν φωτογραφίσει διάσημα μοντέλα και ηθοποιούς με τα συγκεκριμένα μπιζού.

Οι διάσημες γοητεύονται από τα μπιζού της αρχαιότητας

Η σύζυγος του του Giscard d’Estaing Anne-Aymone, η πριγκίπισσα Καρολίνα του Μονακό η Λόλα Ζολότα προτιμούσαν τα μπιζού Zolotas και Lalaounis.

Τα αρχαιοελληνικά κοσμήματα, δεν έχουν πλέον θέση μόνο στις προθήκες των μουσείων. Έχουν γίνει παγκόσμια τάση. Η μελαχρινή Κένταλ Τζέννερ, όταν τα φοράει, με τα λευκά ή μαύρα φορέματά της στη Μύκονο, θυμίζει την Έλενα Ναθαναήλ, τις εποχές που πρωταγωνιστούσε στις ταινίες της χρυσής περιόδου του ελληνικού κινηματογράφου.

Η ηθοποιός τα συνδύαζε με λευκά και κίτρινα μίνι φορέματα ή μακριά καφτάνια. (Η παρουσία της στις εμβληματικές πλέον ταινίες «Ντάμα Σπαθί», «Επιχείρηση Απόλλων», «Εκείνο το καλοκαίρι», το αποδεικνύουν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο). Η Ζέτα Βομβογιάννη, πριν παντρευτεί τον παγκοσμίού φήμης κοσμηματοπώλη Φρανσουά Γκραφ, έκανε ένα εξώφυλλο για γνωστό περιοδικό, με μίνι φόρεμα και ογκώδες σετ κοσμημάτων Zolotas.

Οι δημιουργίες του Θωμά Κοτσιγιάννη…

Τα κοσμήματα που σχεδιάζει ο αγγειογράφος Θωμάς Κοτσιγιάννης, επί πολλά χρόνια μόνιμος συνεργάτης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, είναι εντυπωσιακά. Ο κ. Κοτσιγιάννης κατασκευάζει αυτά που οι ξένοι χαρακτηρίζουν “excellent quality copies”. Ακριβώς όπως τα αγγεία του, τα οποία βρίσκονται σε σημαντικούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. (Μουσείο Ακρόπολης, Metropolitan Museum of New York, TAPA, κ.α.). Οι δημιουργίες του Θωμά Κοτσιγιάννη φιλοξενούνται και «κλέβουν ματιές» στο πωλητήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και το εμβληματικό G.B. Corner Gifts & Flavors του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεττανία».

Αγγείο του Θωμά Κοτσιγιάννη για την αρχαία συλλογή της οικογένειας Νιάρχου

 

Η συλλογή κοσμημάτων του Θωμά Κοτσιγιάννη