Panettone – Το γλυκό τσουρέκι των Χριστουγέννων

Το panettone, είναι ιταλικό κλασσικό Χριστουγεννιάτικο γλυκό που μοιάζει με κάτι ανάμεσα σε τσουρέκι και κέικ. Περιέχει αποξηραμένα κομμάτια φρούτων και καραμελωμένες φλούδες από εσπεριδοειδή. Οι μύθοι γύρω από την καταγωγή του δεν είναι λίγοι και φθάνουν μέχρι πίσω στον Μεσαίωνα. Όμως το γλυκό αυτό έγινε ευρύτερα γνωστό μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, χάρη στον μιλανέζο φούρναρη Angelo Motta, ο οποίος του έδωσε το χαρακτηριστικό ψηλό θολωτό σχήμα. Έκτοτε, καταλαμβάνει μια θέση στο γιορτινό τραπέζι πολλών χωρών.

 ΥΛΙΚΑ:

500 γρ. σκληρό αλεύρι, 7 γρ. αλάτι, 50 γρ. ζάχαρη άχνη, 14 γρ. μαγιά σε σκόνη, 140 ml ζεστό γάλα, 5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, 250 γρ. μαλακωμένο βούτυρο και λίγο έξτρα για τη φόρμα, 250 γρ. ανάμεικτα αποξηραμένα κομμάτια φρούτων, 150 γρ. σταφίδες, 100 γρ. λευκά αμύγδαλα, 1 αυγό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία ψηλή φόρμα για πανετόνε. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τα αυγά, τη μαγιά και το γάλα. Το ανακατεύουμε με γάτζους για ψωμί, επί περίπου 6-8 λεπτά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε για άλλα 7-8 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε τα φρούτα και τις σταφίδες και ανακατεύουμε να πάνε παντού. Καλύπτουμε ο μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε όλη νύχτα στο ψυγείο. Πριν να το ψήσουμε, το πλάθουμε σε μια μεγάλη μπάλα. Το τοποθετούμε στη φόρμα και το αφήνουμε άλλες 2-3 ώρες να φουσκώσει. Αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C βαθμούς για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ένα όμορφο, χρυσαφένιο χρώμα.