Τι μέτρα να λάβω και τι συμβουλές να δώσω στο παιδί μου για το διαδίκτυο

Για πολλά παιδιά σήμερα η πρώτη τους εμπειρία στο Διαδίκτυο γίνεται σε μικρή ηλικία και κυρίως  μέσω μιας συσκευής tablet ή smartphone.

Πριν δώσετε στο παιδί σας μια ηλεκτρονική  συσκευή, σκεφτείτε και αποφασίστε με ποιο τρόπο και υπό ποιες προϋποθέσεις επιθυμείτε να τη χρησιμοποιεί.  Για παράδειγμα, επιτρέπεται να παίζει παιχνίδια; Να ψάχνει διάφορα θέματα στο διαδίκτυο; Να μιλάει με άλλους χρήστες; Να κατεβάζει εφαρμογές;

Ασφαλίστε τη συσκευή

Βεβαιωθείτε ότι η συσκευή είναι φιλική προς το παιδί. Οι γονικοί έλεγχοι πρέπει να ενεργοποιούνται για μικρά παιδιά. Καλό θα είναι να έχετε εξοικειωθεί πρώτα εσείς με τον τρόπο λειτουργίας της συσκευής, τα εργαλεία αναφοράς που υπάρχουν στους ιστότοπους και τα εργαλεία ασφαλείας.

Συζητείστε

Για τους νέους χρήστες ηλεκτρονικών συσκευών  η συνομιλία πρέπει να είναι απλή και καλό είναι ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ να τεθούν όρια και κανόνες. Είναι καλή ιδέα να συζητήσετε τα όρια σχετικά με το πού και για πόσο χρονικό διάστημα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι συσκευές. Για παράδειγμα, πολλοί γονείς επιλέγουν συγκεκριμένες ώρες χρήσης της συσκευής από τα παιδιά και τα προτρέπουν να χρησιμοποιούν τη  συσκευή σε κοινόχρηστους χώρους όπου έχουν τη δυνατότητα επίβλεψης. Βεβαιωθείτε ότι αν κάτι αναστατώσει το παιδί διαδικτυακά, εκείνο θα έρθει και θα σας το εμπιστευτεί χωρίς να φοβάται  ή να ντρέπεται. Η τακτική συζήτηση με το παιδί θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας θετικής εμπειρίας στο διαδίκτυο από πολύ μικρή  ηλικία. Είναι  επίσης σημαντικό  να μιλήσετε για θέματα όπως η προστασία της ιδιωτικής ζωής, το ακατάλληλο περιεχόμενο, η ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών και η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο.

Παιχνίδια

Πολλά παιδιά χρησιμοποιούν τις συσκευές για να παίζουν παιχνίδια.  Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με τα παιχνίδια που θα επιλέξει και εξασφαλίστε ότι είναι κατάλληλα για την ηλικία του.

Αγορές εντός εφαρμογών

Πολλές εφαρμογές και παιχνίδια προσφέρουν αγορές εντός εφαρμογής, δίνοντας επιπλέον δυνατότητες στο χρήστη (πόντους, εργαλεία, πίστες κ.α) τις οποίες τα παιδιά μπορούν εύκολα να αγοράσουν χωρίς να το συνειδητοποιήσουν. Πριν δώσετε λοιπόν τη συσκευή στο παιδί σας καλό είναι να προχωρήσετε στη δημιουργία ενός κωδικού πρόσβασης πριν από τέτοιες αγορές προκειμένου να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων!

saferinternet4kids