Η πρόβλεψη του Στίβεν Χόκινγκ για την καταστροφή της Γης

Το 2017 σε μια σειρά του BBC που ονομάζεται «Stephen Hawking: Expedition New Earth», πρόβλεψε τι θα μπορούσε να συμβεί στον άνθρωπο τον επόμενο αιώνα και είχε, μάλιστα, υπολογίσει ακριβώς το τέλος του κόσμου.

Την πιθανή ημερομηνία και την αιτία της καταστροφής του πλανήτη Γη, που θα σήμαινε και το τέλος του ανθρώπινου είδους, είχε προβλέψει το 2017 ο Στίβεν Χόκινγκ.

Ο καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος απεβίωσε το 2018, ήταν θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και διευθυντής στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ πριν από το θάνατό του.

Ήταν, επίσης, ο πρώτος που έθεσε τη θεωρία της κοσμολογίας για σύνδεση της θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής.

Το 2017 σε μια σειρά του BBC που ονομάζεται «Stephen Hawking: Expedition New Earth», πρόβλεψε τι θα μπορούσε να συμβεί στον άνθρωπο τον επόμενο αιώνα και είχε, μάλιστα, υπολογίσει ακριβώς το τέλος του κόσμου.

Συγκεκριμένα, είχε πει το 2017: «Με την αλλαγή του κλίματος, τους αστεροειδείς που πέφτουν στη Γη, τις επιδημίες και την αύξηση του πληθυσμού, ο πλανήτης μας είναι όλο και πιο επισφαλής. Αν και η πιθανότητα καταστροφής του πλανήτη μας είναι αρκετά χαμηλή έως τώρα, αυξάνεται συστηματικά με την πάροδο του χρόνου και γίνεται σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβεί τα επόμενα 1.000 ή 10.000 χρόνια.»

Μάλιστα, τόνισε ότι μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή θα πρέπει να έχουμε κατακτήσει το διάστημα, έτσι ώστε να μπορούμε να μεταφερθούμε εύκολα και να σωθεί το ανθρώπινο είδος.

Ως την πιο πιθανή αιτία καταστροφής του πλανήτη ο Χόκινγκ διέκρινε τους αστεροειδείς. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον αστεροειδή «Άποφις», ο οποίος στο παρελθόν είχε προκαλέσει ανησυχία στους ερευνητές, καθώς υπολογίζεται να χτυπήσει τη Γη στις 13 Απριλίου του 2029.

«Έχει το μέγεθος ενός 100 ουρανού ουρανοξύστης και ζυγίζει περίπου 20 εκατομμύρια τόνους.» είχε πει ο Χόκινγκ για τον «Άποφις», συμπληρώνοντας ότι η ταχύτητά του θα είναι 28.000 μίλια την ώρα – δέκα φορές πιο γρήγορη από την ταχύτητα μιας σφαίρας – και θα έχει την ίδια ενέργεια με όλα τα πυρηνικά όπλα του κόσμου μαζί.

Ο Χόκιγνκ είχε δηλώσει επίσης πως οι ερευνητές γνωρίζουν που κατευθύνεται ο αστεροειδής.

«Στις 13 Απριλίου του 2029, αυτός ο τεράστιος αστεροειδής είναι πιθανόν να περάσει μέσα σε 23.000 μίλια από την επιφάνεια του πλανήτη – αρκετά κοντά για να περάσει κάτω από τους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά και να μας ταρακουνήσει.

Ωστόσο, τόνισε ότι ευτυχώς είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να μας χτυπήσει ο «Άποφις».

Παρόλα αυτά, είχε επισημάνει ότι ένας τέτοιου είδους αστεροειδής θα μπορούσε να γίνει η αιτία εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους, μιας και το ίδιο είχε συμβεί πριν από 65.000.000 χρόνια και ήταν η αιτία για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

«Δεν γνωρίζουμε πότε θα χτυπήσει ο επόμενος αστεροειδής, αλλά αν είναι αρκετά μεγάλος, θα μπορούσε να εξαφανίσει τον πλανήτη μας.», είπε στο τέλος ο Χόκινγκ και προσέθεσε ότι «αυτό θα ήταν το τέλος της ιστορίας πέντε δισεκατομμυρίων ετών ζωής στη Γη».

express.co.uk