Καστοριά: Ανανέωση συνεργασίας του Τμήματος Επικοινωνίας – Ψηφιακών Μέσων και του Γαλλικού Ινστιτούτου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά η ανανέωση του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Το εν λόγω σύμφωνο υπεγράφη μέσα σε ευχάριστο κλίμα με σκοπό την ανανέωση των δυνάμεων συνεργασίας μεταξύ του δύο φορέων και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τη σχεδίαση και υλοποίηση νέων δράσεων κοινού ενδιαφέροντος. Αποτελεί συνέχιση και επικαιροποίηση του συμφώνου που υπεγράφη μεταξύ των δύο φορέων στις 23 Φεβρουαρίου 2018 για πολύπλευρη και πολυεπίπεδη συνεργασία.

Το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η γενική σκοποθεσία τους πιστοποιεί την ύπαρξη πολλαπλών ενδεχομένων πεδίων συνεργασίας, που θα οδηγήσουν σε από κοινού δράσεις εναρμονισμένες με την ευρύτερα επιστημονική και εκπαιδευτική ταυτότητά τους, καθώς και την επιθυμία τους για συνεργασία σε κοινές εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητες, συμφώνησαν ότι θα εργαστούν από κοινού για την επίτευξη των στόχων τους.

Το σύμφωνο υπεγράφη από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Καθηγητή κ. Θεόδωρο Θεοδουλίδη, τον Πρόεδρο του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, Καθηγητή κ. Γεώργιο Λάππα, και τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, κ. PhilippeRay. Χαιρετισμό απέστειλε η βουλευτής Καστοριάς κα Ολυμπία Τελιγιορίδου, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κα Άννα Σπύρτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας-Εθελοντισμού και Αθλητισμού του Δήμου Καστοριάς κ. Πέτρος Δακόπουλος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Μαρδίρης και ο Αναπληρωτής Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, κ. Ιωάννης Αποστόλου.

«Το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων είναι ένα από τα πιο δραστήρια και εξωστρεφή τμήματα που έχουμε στο Ίδρυμά μας», υπογράμμισε ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας στην ομιλία του προσθέτοντας: «Στην προσπάθεια που κάνουμε για μετατροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο, ένας από τους πέντε διακριτούς στόχους που έχουμε θέσει είναι η καλλιέργεια της εξωστρέφειας και η σημερινή συμφωνία εντάσσεται σ’ αυτό το πλαίσιο.» Και από τους τρεις συμβαλλόμενους τονίστηκε ιδιαίτερα πως μεταξύ των ενδεικτικών κοινών δράσεων που αναφέρονται στο σύμφωνο, αξιοσημείωτη είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας για αδελφοποίηση με Γαλλικό Πανεπιστήμιο και ανάπτυξη συνεργασιών με Πανεπιστημιακά Τμήματα στη Γαλλία, μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική την οποία, όπως σημείωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Επικοινωνίας «ήδη επεξεργαζόμαστε στο πλαίσιο της πρόσκλησης που υπάρχει για τη δημιουργία των λεγόμενων υπερ-πανεπιστημίων στην Ευρώπη».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, Καθηγητής κ. Γεώργιος Λάππας, επεσήμανε πως οι κοινές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια εντός του πλαισίου του συμφώνου συνεργασίας κατέδειξαν ότι «η συνεργασία αυτή είναι ουσιαστική και ωφέλιμη και για τα δύο μέρη» και ότι «στις κοινές αυτές δράσεις πρωτοστάτησαν φοιτητές του Τμήματος, της Ομάδας Επικοινωνίας του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας. Ο αντίκτυπος των δράσεων αυτών, στο πλαίσιο της συνεργασίας, ήταν για το τμήμα μας πολύ θετικός, συνέβαλε στην εξωστρέφειά του, συνέβαλε στην ενδυνάμωση της αναγνωρισιμότητας του έργου των φοιτητών του τμήματος σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο και μέσα από τη δουλειά που επιτεύχθηκε, έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και σε νέες συνεργασίες.»

Ο κ. Γεώργιος Λάππας επεσήμανε, επίσης, ότι οι δύο φορείς σχεδιάζουν και τις επόμενες κοινές εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, επιστημονικές και ερευνητικές δράσεις, όπως ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας για πρόσκληση εξειδικευμένων ομιλητών σε θεματικά εργαστήρια (workshops), σεμινάρια ή ημερίδες προς τους φοιτητές του Τμήματος με κύριο αντικείμενο την επικοινωνία και τα ψηφιακά μέσα, διάθεση φοιτητών του Τμήματος στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιοπρακτικής άσκησης, συνεργασίες για ημερίδες και δράσεις προώθησης της Γαλλοφωνίαςή/και εκπαιδευτικές ημερίδες στη Δυτική Μακεδονία, ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των δύο φορέων και μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ή/και Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, ή/και εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής για τη διερεύνηση εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, επιστημονικών και ερευνητικών κοινών δράσεων.

Τέλος, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης κ. PhilippeRay, αφού πρώτους από όλους χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους φοιτητές με τους οποίους έχει συνεργαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και για το έργο των οποίων είναι ιδιαίτερα υπερήφανος, τόνισε πως η παρούσα συμφωνία έχει φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα και έθεσε ως προτεραιότητα την υλοποίηση κι άλλων σημαντικών πτυχών του συμφώνου, όπως την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη συνεργασιών με Τμήματα Γαλλικών Πανεπιστημίων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το θεματικό εργαστήριο «Επικοινωνία και Διπλωματία» στο πλαίσιο του κύκλου σεμιναρίων «ShareYourKnowledge – Mοιράσου τη Γνώση σου» που διοργανώνει το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας, και με ομιλητές τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας, κ. PhilippeRay και τη Δρ. Κατερίνα Σπυροπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας του Γ.Ι.Θ. Την εκδήλωση συντόνισε η Δρ. Αναστασία Γιαννακοπούλου.