Στα 2.081 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας καθώς καταγράφηκαν νέα 72. Την ίδια ώρα οι θάνατοι ανέρχονται στους 93. Οι 26 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Παράλληλα, 75 άτομα είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη.
Συνολικά, 37.344 κλινικά δείγματα έχουν ελεγχθεί.
Τα 535 κρούσματα συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 796 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί 1.722.000 κρούσματα παγκοσμίως με τους θανάτους να ανέρχονται στους 104.775.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη εντοπίζονται στην Ισπανία.
Η Ιταλία καταγράφει 147.000 κρούσματα και σχεδόν 19.000 θανάτους. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι ΗΠΑ μετρούν 503.000 κρούσματα και 18.761 θανάτους, ενώ πάνω από 2.000 έχασαν την ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες και σε ορισμένες περιοχές γίνονται πλέον μαζικοί ενταφιασμοί, όπως παρατήρησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.
«Η ζωή όμως κερδίζει και συνεχίζεται», πρόσθεσε.
«Οι θάνατοι είναι μια τραγική υπόμνηση του τι μπορεί να πάθει ένα σύστημα υγείας αν δεν είναι σε επαγρύπνηση απέναντι σε έναν φαινομενικά αθώο αλλά ύπουλο και ταχέως εξαπλούμενο εχθρό, που υπερκερνά τις δυνατότητες των συστημάτων υγείας ανά τον κόσμο σαν τσουνάμι».
Μειώνεται η καμπύλη στις ΜΕΘ
Ιδιαίτερα αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι η καμπύλη στις ΜΕΘ μειώνεται, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην σημερινή του ενημέρωση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να χαλαρώσουν τα μέτρα. «Αν τώρα καταργήσουμε τα μέτρα σε 15 μέρες θα δούμε τις συνέπειες αυτών των πραγμάτων… Θέλει προσοχή. Δεν πρέπει να δούμε φαινόμενα συγχρωτισμού».
«Άσκηση στο σπίτι, δωρεάν παραστάσεις είναι παρηγοριά αυτή την περίοδο», είπε ακόμη, τονίζοντας:
«Το μήνυμα μένουμε στο σπίτι δεν αλλάζει. Ένας καλος χρόνος για περπάτημα είναι τα 30 λεπτά σε ανοικτό χώρο. Δεν πρέπει να δημιουργούμε συνωστισμό. Κρατάμε τις αποστάσεις στο περπάτημα όπως κάνουμε και στο σούπερ μάρκετ. Προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες».
Μήνυμα Τσιόδρα για την ενδοοικογενειακή βία
Ο κ. Τσιόδρας καταδίκασε τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας σημειώνοντας πως είναι ανεπίτρεπτα.
«Θα προτιμούσα να περπατήσω έξω για να καταπραΰνω τον θυμό μου και ας πάρω πρόστιμο πάρα να κάνω κακό στον άνθρωπο μου».
Και έστειλε το μήνυμα: «Μαζί μπορούμε και πρέπει να προλάβουμε τη βία παντού».
Ο κ. Τσιόδρας επικαλέστηκε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έκανε έκκληση για «ειρήνη στο σπίτι -και στα σπιτικά- όλου του κόσμου».
«Πρόσφατα έκανα έκκληση για άμεση παγκόσμια εκεχειρία ώστε να επικεντρωθούμε στον κοινό μας αγώνα να ξεπεράσουμε την πανδημία. Έκανα έκκληση για τον τερματισμό της βίας, παντού. Τώρα. Αλλά η βία δεν περιορίζεται στο πεδίο της μάχης. Για πολλές γυναίκες και κορίτσια η απειλή ελλοχεύει εκεί που θα έπρεπε να είναι πιο ασφαλείς. Στα ίδια τους τα σπίτια. Γι’ αυτό κάνω σήμερα νέα έκκληση για ειρήνη στο σπίτι -και στα σπιτικά- όλου του κόσμου» ανάφερε στη δική του δήλωσή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Χαρδαλιάς: Τηρούνται τα μέτρα στη Λάρισα – 25 θετικοί στον κορωνοϊό
Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στον καταυλισμό της Λάρισας λέγοντας πως συνολικά 25 άνθρωποι είναι θετικοί στον κορωνοϊό.
Οι 16 από τους 25 που νοσούν μεταφέρθηκαν σε ειδικούς χώρους που φυλάσσονται, είπε.
«Eίμαστε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, τα δεδομένα τα σταθμίζουμε σε 12ωρη βάση, ο βαθμός επιφυλακής είναι υψηλός», ανέφερε. Παράλληλα, ευχαρίστησε τους κατοίκους των οικισμών που έχουν μπει σε καραντίνα στη Λάρισα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι όροι τηρούνται.
Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται στα αεροδρόμια, είπε πως οι έλεγχοι συνεχίζονται. Σε 204 άτομα που ήρθαν την Παρασκευή στην Ελλάδα με 4 πτήσεις, υπήρχε μόνο ένα θετικό κρούσμα.
«Μειώνεται ο αριθμός όσων είναι σε καραντίνα. Σχεδόν 5.500 παραμένουν σε καραντίνα σε όλη τη χώρα. Πρέπει να περάσουμε από τη φάση της επιμονής στη φάση της υπομονής. Δεν πρέπει να γκρεμίσουμε όσα έχουμε χτίσει ως τώρα», είπε ακόμη.
Για τις λαϊκές αγορές
Αναφερόμενος στις λαϊκές αγορές, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως θα υπάρξει αύξηση του αριθμού λαϊκών αγορών για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Από 111 θα διπλασιαστούν σε 222 από τη Δευτέρα.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό αναστέλλεται για δέκα ημέρες η λειτουργία των εξής τεσσάρων λαϊκών αγορών:
- Mικράς Ασίας, δήμου Νεάπολης – Συκεών
- Παραλίας Διστόμου
- Χατζηκυριάκειου (Καλλίπολη)
- Βαβάκη, δήμου Χαϊδαρίου
Διαμήνυσε ότι τώρα είναι η ώρα που πρέπει να δείξουμε την υπομονή που χρειάζεται και τόνισε ότι μέχρι τις 27 Απριλίου πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στην προσπάθεια.
Τσιόδρας – Κοντοζαμάνης: Το σύστημα υγείας λειτουργεί για όλους, δεν έχει κάνει pause
Έκκληση σε όλους τους πολίτες όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας να απευθύνονται στα νοσοκομεία, χωρίς να φοβούνται ότι θα μολυνθούν από τον κορωνοϊό απηύθυναν τόσο ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, όσο και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
«Ό, τι γίνεται από πλευράς θεραπείας, ή ενημέρωσης, πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τους γιατρούς», τόνισε ο καθηγητής, απαντώντας στην ερώτηση του CNN Greece ότι το 70% των δραστηριοτήτων των νοσοκομείων έχει σχεδόν πάψει, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ασθενείς με τον φόβο του Covid-19 δεν επισκέπτονται τις μονάδες του ΕΣΥ και έτσι, υπάρχει ανησυχία, για μελλοντική νοσηρότητα.
«Δεν υπάρχει “pause” (παύση) και δεν πρέπει να υπάρξει», τόνισε ο καθηγητής Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι είμαστε εδώ και πρέπει να βοηθήσουμε όλους τους ασθενείς.
Επεσήμανε ακόμη, ότι είναι αλήθεια πως κάποιοι συμπολίτες μας με τον φόβο του κορωνοϊού δεν καπνίζουν, επομένως δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί μετά. Αλλά σίγουρα σε περιπτώσεις όπως εγκεφαλικό, ή κακοήθειες, πρέπει να αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο, όπως συμβαίνει και με τους ασθενείς με διαβήτη που θα πρέπει να γίνεται τηλεπαρακολούθηση από τους γιατρούς τους.
Να θυμίσουμε ότι πριν δύο ημέρες, ο κ. Τσιόδρας, είχε τονίσει στην καθιερωμένη ενημέρωση, ότι κάποια νοσήματα έχουν κάνει «pause», για παράδειγμα δεν βλέπουμε τον αριθμό των εμφραγμάτων που βλέπαμε, ωστόσο οι περιπτώσεις ασθενών με κακοήθειες συνεχίζονται να προσέρχονται στα νοσοκομεία.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε ότι το σύστημα υγείας λειτουργεί για όλους.
Σε άλλη ερώτηση επίσης του CNN Greece εάν υπάρχουν σκέψεις για μετατροπή νοσοκομείων αποκλειστικά σε μονάδες COVID-19 και επίταξή ιδιωτικών κλινικών στο επόμενο κύμα της πανδημίας, ο υφυπουργός Υγείας σημείωσε:
«Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα από τα νοσοκομεία αναφοράς, αλλά και άλλων νοσηλευτηρίων όπως το “Σωτηρία”, ενώ όλο το σύστημα υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα».
«Είναι σημαντικό» επανέλαβε, «να περιορίσουμε τα κρούσματα και τη διασπορά από τον ιό, ωστόσο το σύστημα υγείας μας έχει προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο, αλλά είναι σημαντικό ότι το ΕΣΥ δεν έχει δοκιμαστεί».
Αναφορικά με την επίταξη ιδιωτικών μονάδων στο επόμενο κύμα της πανδημίας, όποτε και εάν εμφανιστεί, ο κ. Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε, ότι υπάρχουν σκέψεις για επίταξη τόσο των ιδιωτικών δομών, όσο και του προσωπικού.
Θύμισε δε, ότι σε άλλες χώρες, το 30% με 40% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού έχει νοσήσει, κάτι που ευτυχώς, δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα.