Ω γλυκύ μου Έαρ! – [video]

Το “Ω γλυκύ μου έαρ” είναι Εγκώμιο Επιταφίου Θρήνου της Μεγάλης Παρασκευής, από την Τρίτη στάση των εγκωμίων. Εξιστορεί την Σταύρωση του Ιησού και εκφράζει τον πόνο της Παναγίας.

Εδώ το ακούτε από τη φωνή της Ειρήνης Παππά και τη μουσική διασκευή του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Οι σκηνές που εμφανίζεται η Ειρήνη Παπά γυρίστηκαν κρυφά μέσα στην Αγία Σοφία. Ένα σχέδιο που ήταν και τολμηρό και επικίνδυνο, λίγο πριν το Πάσχα του 1983 με την εκπομπή “Ρεπόρτερς” της ΕΡΤ

Η Ειρήνη Παππά φόρεσε ένα κόκκινο ύφασμα στο κεφάλι της που την έκανε ακόμα πιο επιβλητική και άρχισε στην αρχή πολύ σιγά να ψέλνει το “Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια”, τον βυζαντινό ύμνο που είχε να ακουστεί από την Άλωση της Πόλης, όταν στις 29 Μαΐου του 1543 το έψαλαν οι Χριστιανοί πριν από την άλωση της Αγίας Σοφίας. Ένιωσε τέτοια ρίγη και συγκίνηση που δεν είχε νιώσει ποτέ, που κατάφερε να ακουστεί ο απαγορευμένος ύμνος της ορθοδοξίας στην Αγία Σοφία.

Μετά το “Τη Υπερμάχω” το συνεργείο της ΕΡΤ έκανε ένα διάλειμμα για να μην παρατραβήξουν την προσοχή των Τούρκων, και κάποια στιγμή η Ειρήνη Παπά άρχισε να ψέλνει το “Ω γλυκύ μου έαρ”.