Η καρδιά μας ζητά φίλους, συναναστροφές και κοινωνικότητα

Δείτε γιατί η μοναξιά μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να πεθάνει από καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Δουβλίνο.

Η ομάδα των Δανών ερευνητών διαπίστωσε ότι η μοναξιά συνδέεται με διπλό κίνδυνο θνησιμότητας στις γυναίκες και σχεδόν διπλάσιο στους άνδρες.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται μοναξιά ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης – αυτό ισχύει και για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Αυτοί οι άνθρωποι ανέφεραν επίσης μια πολύ χαμηλότερη ποιότητα ζωής γενικότερα.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο EuroHeart 2018, το ετήσιο συνέδριο νοσηλευτικής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας. Περιλάμβανε δεδομένα από 13.463 ασθενείς που είχαν είτε ισχαιμική καρδιακή νόσο, αρρυθμία, καρδιακή ανεπάρκεια ή παθήσεις καρδιακών βαλβίδων.

Η ποιότητα του κοινωνικού τους δικτύου βαθμολογήθηκε μέσω της σύνδεσης δεδομένων από τα εθνικά μητρώα με τα αποτελέσματα της έρευνας DenHeart, η οποία πραγματοποιήθηκε σε όλους τους ασθενείς που πήραν εξιτήριο από πέντε κέντρα καρδιαγγειακής υγείας της Δανίας, μεταξύ Απριλίου 2013 και Απριλίου 2014.

Στην έρευνα ζητήθηκε από τους ασθενείς να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη σωματική και ψυχική υγεία τους και να δηλώνουν το επίπεδο κοινωνικής υποστήριξης που έχουν. Η μοναξιά εξετάστηκε μέσω δύο ερωτήσεων: «Έχετε κάποιον να μιλήσετε, όταν το χρειάζεστε;» και «Νιώθετε μερικές φορές μοναξιά, ακόμη και αν είστε με κάποιον;».

Η Vinggaard Christensen πρόσθεσε ότι ήταν ζωτικής σημασίας να συγκεντρωθούν στοιχεία τόσο για τους ανθρώπους που ζούσαν μόνοι τους, όσο και για τους υπόλοιπους, επειδή όσοι ζουν μόνοι τους δεν νιώθουν απαραίτητα μοναξιά και ούτε όσοι ζουν με άλλους απαραιτήτως θωρακίζονται από την κοινωνική απομόνωση.

iatrikanews.gr