Γυρολιμνιά Καστοριάς: “Προσοχή φρεσκοβαμμένο”

Ο γύρος της λίμνης είναι από τις πιο κλασικές διαδρομές που κάνει ένας Καστοριανός και που φυσικά προτείνει στον κάθε επισκέπτη της πόλης

Ξεκινώντας από την Νότια παραλία με τα πόδια ή το ποδήλατο και περνώντας από τη Μονή της Μαυριώτισας, καταλήγει στην άλλη άκρη της πόλης, κάνοντας μία από τις μοναδικές διαδρομές της Ελλάδας δίπλα στο νερό και κάτω από τα πλατάνια.

Μία διαδρομή που το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω των ειδικών περιοριστικών μέτρων εμείς δεν μπορούσαμε να απολαύσουμε, όμως τα  συνεργεία του δήμου βρήκαν την ευκαιρία να την “φρεσκάρουν”.

Ενώ τα μηχανήματα που εκτελούσαν τις εργασίες του Δήμου στον Γύρο της Λίμνης, έχουν φύγει πλέον από εκεί και, παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου ότι έγιναν καθαρισμοί τόσο από τα επικίνδυνα κλαδιά όσο και από τα πάμπολλα σκουπίδια που ήταν θαμμένα κάτω από τα ξερά φύλλα, η όψη που παρουσιάζει σήμερα η διαδρομή είναι απογοητευτική.

Πάρα πολλά μεγάλα και μικρότερα κλαδιά, ακόμη και κορμοί δένδρων που κόπηκαν προς την μεριά του βουνού, έχουν αφεθεί στη θέση τους, απλά, κόπηκαν από τη ρίζα τους. Αυτά είναι πολύ πιθανόν να πέσουν και να προκαλέσουν ατύχημα, η αποφυγή του οποίου ήταν, κατά τις δηλώσεις του κ. Αντιδημάρχου, το κύριο μέλημά τους. Θα πρέπει άμεσα να φροντίσουν να τα μαζέψουν.

Όσο αφορά στα σκουπίδια, παραμένουν άλλα “μισο-θαμμένα” κι άλλα “ξε-θαμμένα” σε όλο το μήκος του δρόμου, θέαμα που προκαλεί πραγματική αποστροφή στους συνδημότες μας που κάνουν τον περίπατό τους στον μοναδικό πνεύμονα της πόλης. Ευτυχώς που δεν υπάρχουν τουρίστες αυτόν τον καιρό, γιατί, πραγματικά, δεν θα μας ξέπλενε τίποτα.

Φυσικά, στο σημείο αυτό, οφείλουμε να επισημάνουμε το απαράδεκτο θέαμα με τις πεταμένες μάσκες και γάντια καθώς και όλα τα “φρέσκα” σκουπίδια, αλλά, αν σε ένα χώρο βλέπεις παντού σκουπίδια και βρωμιά, “λογικό” είναι ν’ αφήσεις κι εσύ τα δικά σου, αφού οι κάδοι απορριμμάτων σε όλοι την διαδρομή μετρημένη στα δάκτυλα ενός χεριού.

Αν προσθέσουμε και τα χώματα από τους εκχωματισμούς και τα ξεριζώματα των δένδρων και των θάμνων που έχουν κατακλύσει όλο το οδόστρωμα, σηκώνοντας σύννεφα σκόνης από κάθε διερχόμενο αυτοκίνητο, θα φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι, η εικόνα που παρουσιάζεται εκεί είναι εικόνα πραγματικής εγκατάλειψης.

Όταν θελήσετε να ξαποστάσετε, χωρίς να εισπνέετε το σύννεφο σκόνης, καλύτερα να προτιμήσετε το παγκάκι με το καινούργιο χαλί πριν σκορπιστεί σε όλο τον δρόμο. Τα υπόλοιπα παγκάκια είναι στο στάδιο της συντήρησης.

Να σημειώσουμε, ότι ο καθαρισμός του χώρου από τα εκατοντάδες σκουπίδια δεν είναι υποχρέωση κανενός Συλλόγου και κανενός Εθελοντή. Ειδικά στις ημέρες που διανύουμε και στην μεγάλη προσοχή που επιβάλλεται να έχουμε όλοι μας.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι η “χαρά” όσων χειροκρότησαν τις εργασίες, σαφώς και δεν έχει αντίκτυπο ούτε στην βεβαιότητά τους ότι μαζεύτηκαν τα δένδρα που είχαν πέσει στη Λίμνη επί των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών. Απλά, κόπηκαν από τη βάση τους πολλά δένδρα προς την πλευρά της Λίμνης και αυτά μαζεύτηκαν.

Το πιο ευχάριστο όμως είναι ότι η φύση πάντα βρίσκει τρόπο να αναγεννηθεί.

Οι φωτογραφίες και τα παράπονα είναι πολλών αναγνωστών.