Στα 2.853 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς καταγράφηκαν τρία νέα. Την ίδια ώρα, έχουμε δύο ακόμη καταγεγραμμένους θανάτους και 167 συνολικά.
Συνολικά, 98 άνθρωποι έχουν εξέλθει από ΜΕΘ ενώ 21 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βραζιλία είναι πλέον οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο.
Μάλιστα, σε μια ημέρα, οι περιπτώσεις της νόσου ξεπέρασαν τις 100.000. Πλέον, κύριο πεδίο εξάπλωσης του ιού είναι η Λατινική Αμερική.
Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, επισήμανε ο καθηγητής, ενώ τόνισε πως θεωρείται βέβαιο να υπάρξει δεύτερο κύμα και στην Ευρώπη.
Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε πως κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι- διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία. Σημείωσε πως οι περισσότερες μεταδόσεις της νόσου συμβαίνουν σε αυτά τα μέρη.
Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως από τη Δευτέρα θα επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά ενώ ανοίγουν και τα καταστήματα εστίασης.
Τη Δευτέρα θα υπάρξουν επίσης οι ανακοινώσεις για το εάν και πώς θα ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.
Αναφορικά με τα παιδιά και πόσο κινδυνεύουν, ο κ. Τσιόδρας επικαλέστηκε ελληνική μελέτη από πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ που έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με την νέα νόσο.
Όπως είπε, η μελέτη χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών.
«Οι κορωνοϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζημο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας.
Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα.
Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό», είπε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε λέγοντας: «Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά. Και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία. Μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό. Την θύρα από την οποία μπαίνει ο κορωνοϊός στον οργανισμό μας».
Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως από τη Δευτέρα θα επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά ενώ ανοίγουν και τα καταστήματα εστίασης.
Τη Δευτέρα θα υπάρξουν επίσης οι ανακοινώσεις για το εάν και πώς θα ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία.
Ο υφυπουργός σημείωσε πως θα υπάρχει συνεργαζόμενος γιατρός σε κάθε κατάλυμα ενώ θα δημιουργηθούν και ειδικοί χώροι καραντίνας ανά Περιφέρεια και ανά νησί.
Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο άνοιγμα και στις προδιαγραφές λειτουργίας των κέντρων για άτομα με ειδικές ανάγκες, των κατασκηνώσεων, των χώρων απασχόλησης.
Συνέχισε λέγοντας πως από τις 13 Μαΐου μόνο ένα τεστ ταξιδιώτη από το εξωτερικό ήταν θετικό σε 21 πτήσεις και συνολικά 2.236 επιβάτες.
«Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς για τους τουρίστες που θα φτάνουν στη χώρα από εισερχόμενες πτήσεις του εξωτερικού», τόνισε.