Τα τελευταία χρόνια, είδαμε ορδές από φουσκωτά ροζ φλαμίνγκο να κατακλύζουν τις θάλασσες της Χαλκιδικής. Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή που αληθινοί ροζ φοινικόπτεροι (δηλαδή, φλαμίνγκο) επισκέφθηκαν την μακεδονική χερσόνησο και, μάλιστα, με αφορμή το ευτυχέστερο γεγονός της σεζόν: για να αναπαραχθούν. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, αφού τις προηγούμενες φορές που φοινικόπτεροι προσπάθησαν να γεννήσουν τα μικρά τους σε έναν ελληνικό υγρότοπο, δεν τα είχαν καταφέρει – πιθανότατα λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας γύρω και μέσα στην προστατευόμενη περιοχή.
Φέτος, όμως, κάτι άλλαξε και τα ροζ φλαμίνγκο βρήκαν στον Άγιο Μάμα την ηρεμία και τη ζεστασιά που έψαχναν. Οι ειδικοί έχουν καταγράψει γύρω στις 180 φωλιές, όπου αναμένεται να μεγαλώσουν 120 με 140 νεοσσοί. Μάλιστα, έχουν ήδη γεννηθεί τα πρώτα μικρά «φοινικοπτεράκια» που μεγαλώνουν στα νερά του Αγίου Μάμα με τη φροντίδα των γονιών τους.
Σύμφωνα με την σχετική επίσημη ανακοίνωση, τις φωλιές των φοινικοπτέρων ανακάλυψαν στις αρχές Μαΐου εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή. Ήταν όμως κρίσιμο να παραμείνει η πληροφορία κρυφή, προκειμένου να μην συρρεύσουν επισκέπτες και ενοχλήσουν τα πουλιά, προκαλώντας ενδεχομένως εγκατάλειψη των φωλιών και αποτυχία της αναπαραγωγής.
«Η αναπαραγωγή των φοινικοπτέρων στον Άγιο Μάμα είναι σπουδαίο γεγονός, καθώς και στο παρελθόν προσπάθησαν να αναπαραχθούν και σε άλλους υγροτόπους της χώρας μας», λέει η ορνιθολόγος Πηνελόπη Καραγιάννη. «Είναι μάλιστα πολύ σημαντικό το μέρος που επέλεξαν για αναπαραγωγή, τον μικρό αλλά πολύτιμο για τη βιοποικιλότητα υγρότοπο του Αγίου Μάμα, ο οποίος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα από την ανθρωπογενή δραστηριότητα μέσα στην προστατευόμενη περιοχή.»
«Το γεγονός της επιλογής από τα φλαμίνγκο της συγκεκριμένης περιοχής για αναπαραγωγή», λέει η Αθηνά Παναγιώτου, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, «δείχνει πόσο σημαντική είναι η προστασία των περιοχών που εντάσσονται στο Δίκτυο Natura 2000 και την υποχρέωση που έχουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, υπηρεσίες και πολίτες για τη ορθή χρήση και διαχείρισή τους».
Την ίδια στιγμή, η βιολόγος Εύα Κατράνα απευθύνει έκκληση στους επισκέπτες να μην πλησιάζουν την αποικία, γιατί τα πουλιά ενοχλούνται και υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλείψουν τα μικρά τους: «Όσο και αν θέλουμε να τα δούμε από κοντά, είναι σημαντικό να κρατάμε τις αποστάσεις μας. Είναι κρίμα να αποτύχει αυτή η πρώτη προσπάθεια αναπαραγωγής του είδους στη χώρα μας από τη δική μας απερισκεψία και περιέργεια.»
Το ίδιο επικίνδυνες, όμως, είναι και οι πτήσεις drone που, ούτως ή άλλως, απαγορεύονται αυστηρά σε προστατευμένες περιοχές σαν τον υγρότοπο του Αγίου Μάμα.
xalkidikipolitiki