Παρά τις θετικές διαφορές που άρχισαν να διαφαίνονται στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ιωαννίνων με την έναρξη των πτήσεων εξωτερικού και τον τριπλασιασμό των αφίξεων μέσα σε έναν χρόνο, η πόλη των Ιωαννίνων δεν «συγκρατεί» ακόμη τους Ευρωπαίους, αφού οι τουρίστες που προσγειώνονται από το εξωτερικό μετακινούνται στα παράλια της Ηπείρου, στα Ζαγοροχώρια ή ακόμη και στις παραλίες της Αλβανίας χωρίς να μένουν στην πόλη για να περιηγηθούν στα αξιοθέατά της.
Αυτό αποδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για επαναπροσδιορισμό της τουριστικής στρατηγικής και προβολής της πόλης από όλους τους εμπλεκομένους στην υπόθεση του τουρισμού στο άμεσο μέλλον και ειδικά τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των μελών της επιτροπής που ήδη έχει συσταθεί με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, του Επιμελητηρίου, της Ενωσης Ξενοδόχων κ.ά.
Η σημαντική άνοδος της αεροπορικής κίνησης, που καταγράφει ρεκόρ σε σχέση με άλλες χρονιές, οφείλεται πάντως σε κοινές προσπάθειες των τελευταίων ετών από τους αυτοδιοικητικούς της περιοχής, τους ανθρώπους του τουρισμού και της αεροπορίας. Ενδεικτικά μόνο μέσα στον Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν 112 πτήσεις της Aegean-Olympic (3.826 αφίξεις και 3.815 αναχωρήσεις επιβατών), 18 πτήσεις της κυπριακής Tus Air (411 αφίξεις και 418 αναχωρήσεις) και 16 πτήσεις της σκανδιναβικής Small Planet (1.428 αφίξεις και 1.371 αναχωρήσεις). Η εγκατάσταση του ανεφοδιαστικού σταθμού της Air BP δημιούργησε προϋποθέσεις για την άνοδο της γενικής αεροπορίας, με τη διαθεσιμότητα καυσίμου τύπου AVGAS, ενώ το μη ιδιωτικοποιημένο καθεστώς του αεροδρομίου αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα, καθώς τα τέλη προσγείωσης και στάθμευσης παραμένουν χαμηλά. Ηδη, σημειώνεται αύξηση της τάξεως του 1.500% σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, από ιδιωτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα που επιλέγουν το αεροδρόμιο είτε ως προορισμό είτε ως ενδιάμεσο σταθμό στο ταξίδι τους. Οσον αφορά τις επιβατικές πτήσεις, δρομολόγια από την Αθήνα και τη Λάρνακα εμφανίζουν υψηλές πληρότητες, ενώ οι δύο πτήσεις charter από Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη χαρακτηρίζονται επιτυχημένες. Τέλος, ο σκανδιναβικός τουριστικός κολοσσός Apollo Rejser ανακοίνωσε την αύξηση των δρομολογίων προς τον Διεθνή Αερολιμένα Ιωαννίνων για το 2019, με μία πτήση από το Οσλο και μία από το Ελσίνκι.
Τα έργα
Συνεχής κινητικότητα επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, αφού τα έργα επέκτασης και εκσυγχρονισμού σύντομα ολοκληρώνονται. Πέρα των μικρών κακοτεχνιών και ασυνεννοησιών μεταξύ εργολάβου και ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα βρεθούν στο νέο αεροδρόμιο, το μοναδικό πρόβλημα που διαφαίνεται προς το παρόν αφορά την αίθουσα αφίξεων, όπου η επέκταση είναι περιορισμένη και οι υποδομές που δημιουργούνται με δυσκολία θα καλύψουν τις ανάγκες επιβατών σε περίπτωση ταυτόχρονης προσγείωσης δύο ή τριών αεροσκαφών ή αύξησης των νέων δρομολογίων. Μπορούσε ήδη, κι ενώ διαρκούν τα έργα, να έχει γίνει περαιτέρω σχεδιασμός για επέκταση της αίθουσας ώστε να μην απαιτηθούν στο άμεσο μέλλον νέα «διορθωτικά» έργα.
Παρότι το έργο υπολείπεται σημαντικά από τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς για οικονομικούς λόγους κουρεύτηκε το 2013 από τα περίπου 50 στα 20 εκατ. ευρώ, θα εξυπηρετεί αξιοπρεπώς το επιβατικό κοινό. Χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είχε ξεκινήσει από το 2006, και η υποχρηματοδότηση είχε ως αποτέλεσμα να οδηγείται από παράταση σε παράταση.
Στο αεροδρόμιο δημιουργούνται όλοι οι απαραίτητοι χώροι για την εξυπηρέτηση των επιβατών, των υπηρεσιών και των αεροπορικών εταιρειών. Θα υπάρξουν νέα κυλικεία αλλά και κατάστημα αφορολόγητων ειδών. Ο περιβάλλων χώρος έγινε πιο λειτουργικός, με αρκετούς χώρους στάθμευσης και ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πιθανής προσπάθειας εισβολής. Ο πύργος ελέγχου αποτελείται από 6 επίπεδα. Στο υπόγειο το κτίσμα αναπτύσσεται υπό μορφή ορθού 16γωνου. Στις επόμενες 3 υπέργειες στάθμες έχει μορφή κόλουρης 16γωνης πυραμίδας, ενώ από εκεί και πάνω αποκτά μορφή ανεστραμμένης 16γωνης πυραμίδας.
Καθημερινή