Παρόμοια με τη Χιροσίμα η έκρηξη στη Βηρυτό – Δεκάδες οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες

Ο Χαμάντ Χασάν, υπουργός Υγείας του Λιβάνου, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο απολογισμός των θυμάτων των ισχυρών εκρήξεων που συγκλόνισαν την Τρίτη 4 Αυγούστου την πρωτεύουσα Βηρυτό ανέρχεται πλέον των 100 νεκρών και σχεδόν 4.000 τραυματίες σύμφωνα με την Επιτροπη του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελίνου στο Λιβανο.

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση», είπε ο Χασάν στο Ρόιτερς. «Αντιμετωπίζουμε αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Military Videos (@militaryvideoss) στις

 

Εξερράγησαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου που ήταν «ξεχασμένο» για χρόνια στο λιμάνι

Το Ανώτερο Συμβούλιο Άμυνας «συνιστά» στην κυβέρνηση να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για δύο εβδομάδες την πόλη της Βηρυτού

Περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου βρίσκονταν στην αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού που εξερράγη χθες Τρίτη, προκαλώντας δεκάδες θανάτους, χιλιάδες τραυματισμούς και ζημιές άνευ προηγουμένου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, στηλίτευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ.

Mετά την έκρηξη μαύρος και λευκός καπνός εμφανίστηκαν στην περιοχή, ενώ η έκρηξη σημειώθηκε σε αποθήκη πυροτεχνημάτων στο λιμάνι. Μάλιστα, επρόκειτο για τόσο δυνατή έκρηξη που τα τζάμια στα παράθυρα σπιτιών και καταστημάτων χιλιόμετρα μακριά από το σημείο έσπασαν.

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ.

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.

«Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Το Ανώτερο Συμβούλιο Άμυνας «συνιστά» στην κυβέρνηση να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για δύο εβδομάδες την πόλη της Βηρυτού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ανατεθεί σε επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού να χειριστεί όλα τα ζητήματα «ασφαλείας» στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως αργότερα σήμερα.

Εντατικολόγοι, υγειονομικό υλικό και σωστικά συνεργεία από τη Γαλλία
Τη βοήθεια γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μέσω Twitter

Η γαλλική κυβέρνηση θα στείλει στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και «πολλούς τόνους υγειονομικού υλικού» στη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου η οποία συγκλονίστηκε χθες από δύο ισχυρές εκρήξεις που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 100 νεκρούς, σχεδόν 4.000 τραυματίες και εκτεταμένες υλικές καταστροφές, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μέσω Twitter.

«Εντατικολόγοι θα μεταβούν επίσης στη Βηρυτό το ταχύτερο δυνατόν για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία. Η Γαλλία ήδη άρχισε» να στέλνει γιατρούς, πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Ο πρόεδρος Μακρόν διαβεβαίωσε χθες βράδυ τον λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Αούν ότι η Γαλλία θα προσφέρει υποστήριξη στη χώρα του και θα στείλει «μέλη σωστικών συνεργείων και μέσα» στη Βηρυτό.

Κατά τη διάρκεια συνδιάλεξης τους, εξέφρασε «την υποστήριξη του ιδίου και της Γαλλίας στον λιβανέζικο λαό», ανέφερε το Ελιζέ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες βράδυ. Είναι καθ’ οδόν σωστικά συνεργεία και μέσα προς τον Λίβανο, πρόσθεσε η προεδρία της Γαλλίας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Νωρίτερα χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «αδελφική αλληλεγγύη» της χώρας του στους Λιβανέζους μετά την καταστροφή, διαβεβαιώνοντας πως «η Γαλλία στέκεται στο πλευρό του Λιβάνου. Πάντα», σε μήνυμά του, συνταγμένο στα γαλλικά και στα αραβικά, που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η Βρετανία προσφέρει βοήθεια – Τραυματίστηκαν Βρετανοί διπλωμάτες

Δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή κάποιου εξ αυτών


Tη βούλησή του να βοηθήσει τον Λίβανο εξέφρασε το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις πολύ ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυτό οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 78 ανθρώπους και τραυμάτισαν σχεδόν 4.000, συμπεριλαμβανομένων μελών του βρετανικού διπλωματικού προσωπικού, που πάντως δεν θεωρείται ότι κινδυνεύει η ζωή τους.

«Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τη Βηρυτό απόψε συγκλονίζουν», ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, διαβεβαιώνοντας ότι οι «όλες σκέψεις του και οι προσευχές του» αφορούν τα θύματα της καταστροφής.

Μέλη του προσωπικού της πρεσβείας της Γερμανίας μεταξύ των τραυματιών

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών – Το κτίριο της πρεσβείας της Γερμανίας, όχι μακριά από το λιμάνι της Βηρυτού, υπέστη ζημιές, χωρίς η σοβαρότητά τους «να μπορεί ακόμη να αποτιμηθεί προς το παρόν»

Από τις ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν την Τρίτη 4 Αυγούστου το λιμάνι της Βηρυτού τραυματίστηκαν και μέλη του προσωπικού της πρεσβείας της Γερμανίας στο Λίβανο, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Έχουμε επίσης τραυματίες μεταξύ του προσωπικού της πρεσβείας. Λαμβανομένων υπόψη των εκτεταμένων ζημιών στην αστική ζώνη της Βηρυτού, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε προς το παρόν το ενδεχόμενο και άλλοι γερμανοί υπήκοοι να είναι μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών», εξηγείται σε ανακοίνωση της γερμανικής διπλωματίας.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν μίλησε νωρίτερα για τουλάχιστον 78 νεκρούς και σχεδόν 4.000 τραυματίες στις χθεσινές ισχυρές εκρήξεις.

Το κτίριο της πρεσβείας της Γερμανίας, όχι μακριά από το λιμάνι της Βηρυτού, υπέστη ζημιές, χωρίς η σοβαρότητά τους «να μπορεί ακόμη να αποτιμηθεί προς το παρόν», διευκρίνισε το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, διαμέσου της εκπροσώπου της Ουλρίκε Ντέμερ, δήλωσε «σοκαρισμένη» μετά την καταστροφή στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Εξέφρασε τα συλλυπητήριά της σε «αυτούς που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα» και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Ακόμη, η καγκελάριος Μέρκελ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή της θα προσφέρει «υποστήριξη στον Λίβανο», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος Ερντογάν συνομίλησε με τον Λιβανέζο ομόλογό του και προσέφερε βοήθεια στη Βηρυτό

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε με τον Λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Αούν για την πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη Βηρυτό και του δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια, εφόσον χρειαστεί.

Από την έκρηξη, σε μια αποθήκη στον λιμένα της Βηρυτού, κοντά στο κέντρο της πόλης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άνθρωποι, σύμφωνα με τον νεότερο απόλογισμό που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου ενώ έχουν προκληθεί και μεγάλες ζημιές σε κτίρια στην πρωτεύουσα.

Περί «φρικτής επίθεσης» μιλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στον Λίβανο», διαβεβαίωσε ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι οι πολύνεκρες εκρήξεις οι οποίες συγκλόνισαν την Τρίτη 4 Αυγούστου την πρωτεύουσα του Λιβάνου «μοιάζουν με φρικτή επίθεση», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου έκανε το σχόλιο αυτό κατά την έναρξη της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί, στη θεωρία αφιερωμένης στην αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Επλήγη πολεμικό πλοίο της δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο, έχουν τραυματιστεί κυανόκρανοι, κάποιοι «σοβαρά»

Στρατιωτικοί της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), που επέβαιναν σε πολεμικό δεμένο στο λιμάνι της Βηρυτού, τραυματίστηκαν στις εκρήξεις που συγκλόνισαν την λιβανέζικη πρωτεύουσα χθες Τρίτη, ανακοίνωσε η διοίκηση της αποστολής αυτής του ΟΗΕ.

Οι ναυτικοί, ορισμένοι από τους οποίους τραυματίστηκαν «σοβαρά», διακομίστηκαν «στα κοντινότερα νοσοκομεία», ενημέρωσε η UNIFIL σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Δεν διευκρίνισε τον αριθμό, ούτε την εθνικότητα των κυανόκρανων που τραυματίστηκαν, περιοριζόμενη να αναφέρει ότι ακόμη «αποτιμά» την κατάσταση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Diario El Comercio de Ecuador (@elcomerciocom) στις

Ο επικεφαλής της αποστολής υποστράτηγος Στέφανο Ντελ Κολ τόνισε ότι η Δύναμη στέκει «στο πλευρό του λαού και της κυβέρνησης του Λιβάνου σε αυτή τη δύσκολη ώρα» και είναι «έτοιμη να βοηθήσει».

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ είναι παρούσα στον Λίβανο από το 1978.

 

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 5 Αυγούστου ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 161 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη χώρα να ανέρχεται, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή, σε 4.224 συνολικά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ως εδώ έχουν καταγραφεί 96 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, ενώ 633 άνθρωποι έχει κριθεί πως αποθεραπεύθηκαν.

Η έκταση της πανδημίας του κορωνοϊού θεωρείται ωστόσο δύσκολο να αποτιμηθεί πλήρως στην εμπόλεμη Λιβύη, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική από το 2011.