Πολλές οι βελτιωτικές επεμβάσεις στον παλιό επιβατικό. Aνακαινίζονται Good Bye Cafe και αίθουσα VIP. Η επιχειρησιακή λειτουργία του αεροδρομίου.
Έφθασε η ώρα των μεγάλων επενδύσεων της Fraport Greece στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» καθώς προς το τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου θα γίνει η θεμελίωση του νέου τέρμιναλ, ενός έργου του οποίου η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 95 εκατ. ευρώ.
Ο νέος τερματικός, που θα κατασκευαστεί βορειοδυτικά του υφιστάμενου, θα έχει εμβαδό 31.000 τ.μ. (κεντρική φωτο), υπερδιπλασιάζοντας τους χώρους του επιβατικού σταθμού- νέου και παλιού μαζί- κοντά στις 57.000 τ.μ.
Ο νέος τερματικός σταθμός θα συνδεθεί με τον υφιστάμενο με δύο γέφυρες που θα κατασκευαστούν από μέταλλο και υαλοπετάσματα, η μία από την πλευρά της πίστας και η άλλη από την πλευρά του οδικού κόμβου. Οι δύο γέφυρες θα συνδέουν το νέο κτίσμα με το υφιστάμενο, στο ύψος του 1ου ορόφου, δηλαδή του ορόφου των αναχωρήσεων.
Για το αεροδρόμιο «Μακεδονία», ο νέος τερματικός είναι παραπάνω από απαραίτητος αφού ο υφιστάμενος, όταν κατασκευάστηκε, προοριζόταν για την εξυπηρέτηση περίπου 3 εκατομμυρίων επιβατών κι έφτασε, με την αύξηση της επιβατικής κίνησης, να εξυπηρετεί περί τα 7 εκατ. επιβάτες. Άλλωστε το 2018 και μέχρι σήμερα, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 5% παρά τις παροδικές δυσκολίες στους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο λόγω έργων στους διαδρόμους. Τον Ιούλιο δε, φέτος, οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 11,5%.
Σύμφωνα με τη συμβατική υποχρέωση της Fraport, το έργο θα πρέπει να είναι έτοιμο στα τέλη του 2021, αλλά επιδίωξη της εταιρείας είναι να ολοκληρωθεί νωρίτερα. Η Fraport Greece, προετοιμάζει για το επόμενο διάστημα τη θεμελίωση καθώς έχει γίνει ο καθαρισμός των εδαφών στην έκταση ανέγερσης και, έχουν ξεκινήσει οι χωματουργικές εργασίες ( σ.σ. το έργο κατασκευάζει η Intrakat).
Πριν όμως τη θεμελίωση του νέου τερματικού, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, η Fraport θα ολοκληρώσει την ανακαίνιση του Goodbye Café, στο 2ο όροφο του παλιού επιβατικού σταθμού, ενώ προχωράει και η ανακαίνιση της αίθουσας VIP, με επόμενο έργο την αντικατάσταση όλων των μόνιτορ ενημέρωσης του κοινού για τις πτήσεις (fids), με σύγχρονης τεχνολογίας.
Αυτές οι παρεμβάσεις στον παλιό τερματικό προστίθενται σε όσες έχει ήδη κάνει η Fraport, από τη λεγόμενη «Day One», δηλαδή από την πρώτη ημέρα ανάληψης της διαχείρισης του «Μακεδονία», στις 11/4/2017.
Η εταιρεία έως και σήμερα, έχει επενδύσει στον παλιό τερματικό πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, καθώς ήταν απολύτως αναγκαίες επισκευές στο κτίριο, αλλαγές εξοπλισμών σε χώρους εξυπηρέτησης πελατών- μόνο στις ανακαινίσεις των WC επενδύθηκαν πάνω από 500.000 ευρώ- μόνωση και συντήρηση οροφής, επιδιόρθωση στεγάστρων και βαφή κελύφους, καθώς και εσωτερικές αναδιαμορφώσεις.
Αυτές οι παρεμβάσεις που έγιναν θα αξιοποιηθούν για διάστημα διετίας, αφού ο παλιός επιβατικός θα αναδιαμορφωθεί σύμφωνα με το σχέδιο που προβλέπει τη σύνδεσή του με τον νέο. Ωστόσο τα έργα αυτά ήταν επιβεβλημένα για την εξυπηρέτηση των χρηστών του αεροδρομίου και την καλύτερη αξιοποίηση των χώρων που έχει και δεν ήταν…. ιδανικά οργανωμένοι.
Οι επεμβάσεις στο χώρο των αναχωρήσεων
Έγιναν επεμβάσεις εσωτερικά, αλλά και εξωτερικά του παλιού τέρμιναλ, με τις κυριότερες να αφορούν τον όροφο των αναχωρήσεων που κυριολεκτικά ασφυκτιούσε. Με τις αναδιατάξεις στη χωροταξία, τη μεταφορά γραφείων αεροπορικών εταιρειών και τις ενοποιήσεις χώρων, μειώθηκαν οι μεγάλες συγκεντρώσεις επιβατών στους ελέγχους αποσκευών και τα check in points, ενώ μεταξύ των Σημείων Α και Β δημιουργήθηκε ένα εμπορικό πέρασμα με σύγχρονα καταστήματα και ΑΤΜ’s τραπεζών.
Επίσης, με την μεταφορά των σημείων ελέγχου επιβατών σε μία πλευρά-τα δύο έγιναν ένα- επιτεύχθηκε καλύτερη ροή με τους επιβάτες να περνούν απευθείας στον ανοικτό σε θέαση χώρο των duty free καταστημάτων και, στη συνέχεια, σε μία πολύ μεγαλύτερη αίθουσα αναμονής, που πλέον διαθέτει καταστήματα, εστιατόριο, last minute duty free shop. Η αίθουσα αναμονής των intra Schengen επιβατών είναι ως και τριπλάσια από ότι ήταν προηγουμένως. Για την διευκόλυνση επιβατών και εταιρειών, μεταξύ intra και extra Schengen , σε δύο πύλες , τις ‘12’ και τις ‘13’, θα δημιουργηθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο μία «swing area», που άλλοτε θα χρησιμοποιείται για τους επιβάτες από χώρες της ζώνης Schengen και άλλοτε των εκτός Schengen χωρών.
Αλλαγές επίσης έγιναν και στον ισόγειο χώρο, των αφίξεων, όπου δημιουργήθηκε ένα επιπλέον σημείο ελέγχου χειραποσκευών, από το οποίο σε περιπτώσεις μεγάλης κίνησης μπορούν να εξυπηρετούνται οι αναχωρήσεις, ενώ, σαν Plan B για περιπτώσεις εξαιρετικές, έχει γίνει η προμήθεια και mobile check in counters, πλήρως εξοπλισμένων, για την εξυπηρέτηση των εταιρειών handling.
Ο επιβατικός σταθμός του «Μακεδονία», με τις παραπάνω επεμβάσεις και αναδιατάξεις, έχει πάρει άλλο αέρα, είναι πιο λειτουργικός, πιο ευχάριστος, δείχνει πιο σύγχρονος. Να σημειωθεί ότι δημιουργήθηκαν σε αυτά τα συγκεκριμένα τετραγωνικά, επιπλέον 13 νέα καταστήματα, σύγχρονα και ελκυστικά, ενώ υπάρχει σωρεία αιτημάτων από επιχειρήσεις που θέλουν να ανοίξουν σημείο πώλησης στο αεροδρόμιο.
Επίσης, αποσυμφορήθηκε τουλάχιστον για τους ζεστούς μήνες, η αναμονή στις αφίξεις, με τη δημιουργία ενός εξωτερικού meeting point, άνοιξε το Air Canteen, μπήκαν πολλές πινελιές πράσινου, ενώ σε πάρα πολλά σημεία υπάρχουν απινιδωτές, ιατρικές συσκευές τις οποίες έχουν εκπαιδευτεί, από το ΕΚΑΒ, να χειρίζονται οι υπάλληλοι της Fraport.
Όταν παραδοθεί και το ανακαινισμένο Good Bye Café, που πλέον θα διαθέτει και εστιατόριο αλλά και ειδική περιοχή για τους καπνιστές, ο παλιός τερματικός του «Μακεδονία», θα έχει κάνει ένα σε βάθος και ουσιαστικό lifting.
Σε όλα τα παραπάνω όμως θα πρέπει να προστεθούν πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν την επιχειρησιακή λειτουργία του αεροδρομίου, την ασφάλεια των πτήσεων και την καλύτερη εξυπηρέτηση αεροπορικών εταιρειών, προσωπικού και επιβατών.
Έτσι, στους χώρους διοίκησης του «Μακεδονία» δημιουργήθηκε σύγχρονο Kέντρο Επιχειρήσεων- Control Centre, το οποίο σε πραγματικό χρόνο ρυθμίζει τις λειτουργίες, σε συντονισμό με τον Πύργο Ελέγχου και το Τμήμα Airside που ελέγχει την πίστα και τους διαδρόμους του αεροδρομίου.
Επίσης, στο «Μακεδονία» βρίσκεται και η τεχνική βάση των 14 αεροδρομίων που με παραχώρηση έχουν περάσει στη Fraport. To Τμήμα αυτό έχει την ευθύνη της συντήρησης των αεροδρομίων , σε συνεργασία με την εταιρεία Redex, ενώ σε κάθε αεροδρόμιο υπάρχει και μία ομάδα «άμεσης επέμβασης» για βλάβες που απαιτούν άμεσο χειρισμό.
Στο διοικητικό τομέα του τέρμιναλ επίσης είναι το Τμήμα ΙΤ όπως και το κατασκευαστικό, αυτό που επιβλέπει τον ανάδοχο που ανέλαβε τα έργα στο «Μακεδονία».
Για να «ανεβεί κατηγορία» το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, αλλά ήδη έχει τροχοδρομήσει στο διάδρομο απογείωσης, ενώ να μη λησμονούμε ότι μέχρι τέλους του έτους ολοκληρώνεται και η επέκταση του διαδρόμου 10-28 προς τη θάλασσα, κάνοντας το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης κατάλληλο να δεχτεί αεροσκάφη υπερατλαντικών πτήσεων.
voria