Ελληνική εταιρεία ενοικιάζει ποδήλατα σε όλη την Ευρώπη

Σε μία περίοδο όπου άρχισε στην Ελλάδα να αναδύεται ο κλάδος των έξυπνων μεταφορών, μία μικρή, τότε, νεοφυής επιχείρηση, η BrainBox, κατόρθωσε να αναπτύξει το πρώτο ελληνικό σύστημα μίσθωσης ποδηλάτων, το EasyBike, το οποίο έμελλε δέκα χρόνια μετά να γοητεύσει τους κατοίκους και πόλεων του εξωτερικού. Πλέον, η εταιρεία που ίδρυσε ο Γιώργος Βουλγαρούδης έχει αναδειχθεί στη μεγαλύτερη εταιρεία συστημάτων αυτοματοποιημένης μίσθωσης ποδηλάτων (bike sharing) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κατέχοντας το 80% του ενεργού στόλου ποδηλάτων. Μάλιστα, από το επόμενο έτος, στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η περαιτέρω δραστηριοποίησή της στη Νορβηγία, καθώς και η επέκτασή της στις αγορές της Ρουμανίας και των Βαλκανίων.

Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο Δημήτρης Δημητριάδης, συνιδρυτής και υπεύθυνος Ανάπτυξης της εταιρείας, «τα συστήματα μίσθωσης ποδηλάτων εγκαθίστανται από δήμους, οργανισμούς, πανεπιστήμια, αλλά και από ιδιωτικούς φορείς, και αποτελούν εναλλακτικό μέσο μετακίνησης που συμβάλλει στη μείωση των ρύπων, στην ελάττωση του θορύβου και στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού». Με αρχικό κεφάλαιο μερικών χιλιάδων ευρώ, η BrainBox σχεδίασε ένα σύστημα το οποίο, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογικές μεθόδους, διαθέτει με ασφάλεια ποδήλατα στο κοινό, καταγράφει το χρονικό διάστημα που κάποιος χρησιμοποιεί ένα δημόσιο ποδήλατο και έπειτα επιτρέπει στον χρήστη να πληρώνει με ηλεκτρονική κάρτα, SMS ή πιστωτική κάρτα. «Η χρέωση ποικίλλει ανάλογα με την πολιτική που επιλέγει ο κάθε φορέας, όμως είναι πολύ μικρή και είναι συνήθως περίπου 1 ευρώ ανά ώρα ποδηλασίας», μας αναφέρει ο κ. Δημητριάδης. Ο ίδιος προσθέτει ότι «τα έσοδα από τη λειτουργία του συστήματος πηγαίνουν στον φορέα διαχείρισης (δήμος, οργανισμός, ιδιωτικός φορέας), ενώ η BrainBox κερδίζει έσοδα από την εξαγωγή της τεχνογνωσίας της (software) από χορηγίες, καθώς και από τις πωλήσεις των συστημάτων της».

Το σύστημα που έχει αναπτύξει η ομάδα δεν περιλαμβάνει μόνον τη διάθεση ειδικών ποδηλάτων, αλλά αποτελείται και από σταθμούς μίσθωσης, βάσεις στάθμευσης και λογισμικό διαχείρισης. Ο σχεδιασμός και η παραγωγή των βάσεων στάθμευσης πραγματοποιούνται από την ίδια την εταιρεία, ενώ για την παροχή των ποδηλάτων η επιχείρηση συνεργάζεται με την Ideal, τον μεγαλύτερο όμιλο κατασκευής ποδηλάτων στην Ελλάδα. Η πρόσβαση στο σύστημα της BrainBox πραγματοποιείται μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής που διατίθεται και σε κινητά τηλέφωνα.

Σήμερα, λειτουργούν 35 συστήματα σε πόλεις της Ελλάδας, σε ιδιωτικά σημεία όπως το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και το Ιδρυμα Ωνάση, στη Λευκωσία αλλά και στο εξωτερικό (Πολωνία, Ολλανδία, Νορβηγία), με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερα από 3.500 ενεργά ποδήλατα και 100 σταθμοί στα κεντρικότερα σημεία των πόλεων. Μάλιστα, η εταιρεία το αμέσως επόμενο διάστημα, σκοπεύει να εγκαταστήσει έναν στόλο καινοτόμων ηλεκτρικών ποδηλάτων με τη μορφή του FreeFloat που θα είναι διαθέσιμα μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, για κατοίκους και επισκέπτες στο κέντρο της Αθήνας. Η εταιρεία λοιπόν, της οποίας πλέον βασικοί ανταγωνιστές είναι η γαλλική Smoove και η γερμανική Nextbike, κατόρθωσε μέσα σε δέκα χρόνια να αυξήσει τα μέλη της ομάδας της.

Καθημερινή