Ποια χώρα έχει τα ψηλότερα παιδιά – Τι ύψος έχουν τα ελληνόπουλα

Παγκόσμια έρευνα σε δείγμα 65 εκατομμυρίων παιδιών και εφήβων έδειξε ότι η κακή διατροφή μπορεί να «κοστίσει» έως και 20 εκατοστά στο ανάστημα των παιδιών. Τι έδειξε για την Ελλάδα

Η τροφή αποτελεί αναγκαίο αγαθό και, στην περίπτωση του παιδιού, η σωστή διατροφή είναι παράγοντας κλειδί για την ανάπτυξή του. 

Σύμφωνα με μελέτη με πάνω από 65 εκατομμύρια συμμετέχοντες που δημοσιεύεται στο Lancet, η οποία μετέφρασε σε αριθμούς την αξία της διατροφής στη σχολική ηλικία, διαπιστώθηκε ότι η κακή διατροφή μπορεί να στοιχίσει έως και 20 εκατοστά στο ανάστημα των παιδιών.

Στο παραπάνω συμπέρασμα οδήγησαν τα στοιχεία περισσοτέρων των 2.000 μελετών μεταξύ 1985 και 2019, για ένα πλήθος μεγαλύτερο από 65 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους ηλικίας 5 έως 19 ετών.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η παρακολούθηση των αλλαγών στο ύψος και το βάρος των παιδιών παγκοσμίως και σε βάθος χρόνου είναι απαραίτητη ώστε να αποτυπώνεται με σαφήνεια η ποιότητα της διαθέσιμης διατροφής και του περιβάλλοντος που μεγαλώνουν οι νέοι καθώς και η σημασία τους ως καθοριστικών παραγόντων για την ανάπτυξή τους.

Συνοπτικά, για το το 2019 διαπιστώθηκε πως, κατά μέσο όρο, τα παιδιά και οι έφηβοι στη βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη (π.χ. Ολλανδία, Μαυροβούνιο) ήταν τα ψηλότερα στον κόσμο ενώ οι 19χρονοι που είχαν το μικρότερο σχετικά ανάστημα κατοικούσαν στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Αφρική.

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη για το έτος 2019:

  • οι ψηλότεροι 19χρονοι ζουν στην Ολλανδία (1,83 μ. ύψος) ενώ οι στο Ανατολικό Τιμόρ οι πιο κοντοί (1,60 μ. ύψος)
  • ο μέσος 19χρονος στο Λάος έχει το ίδιο ύψος με τον μέσο 13χρονο Ολλανδό (1,62 μ.)
  • τα 19χρονα κορίτσια στη Γουατεμάλα, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και το Ανατολικό Τιμόρ είχαν το ίδιο ύψος με τις 11χρονες Ολλανδές (περίπου 1,52 μ.)
  • τη μεγαλύτερη βελτίωση στο ανάστημά τους τα τελευταία 35 χρόνια σημείωσαν τα παιδιά από την Κίνα και τη Νότιο Κορέα, όχι όμως και σε χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, όπου το μέσο ύψος παραμένει ίδιο από το 1985
Το γράφημα με το μέσο ύψος των αγοριών και των κοριτσιών στην Ελλάδα όπως δημοσιεύεται στην έρευνα Height and body-mass index trajectories of school-aged children and adolescents from 1985 to 2019 in 200 countries and territories: a pooled analysis of 2181 population-based studies with 65 million participants

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο μέσος όρος για τα αγόρια είναι λίγο χαμηλότερα από το 1,80 μ. ύψος ενώ τα για τα κορίτσια τα 1,65 μ. όπως φαίνεται από το παραπάνω γράφημα που περιλαμβάνεται στην έρευνα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η επιστημονική ομάδα δεν παρέλειψε να μελετήσει τα δεδομένα αναφορικά με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των παιδιών, έναν σημαντικό δείκτη για τη σχέση υγιούς βάρους – ύψους.

Καθώς διαπιστώθηκε, η διαφορά από τον χαμηλότερο στον υψηλότερο ΔΜΣ μεταξύ των χωρών ήταν περίπου 25 κιλά.

Σε κάποιες χώρες, ενώ τα παιδιά είχαν υγιή ΔΜΣ στην ηλικία των πέντε ετών, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να καταλήξουν υπέρβαρα στην ηλικία των 19 ετών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μολονότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα γονίδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο ύψος και το βάρος των παιδιών, η διατροφή και το περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας παράγοντες.

Τέλος, με τις παγκόσμιες πολιτικές διατροφής να επικεντρώνονται επί το πλείστον σε ανήλικους κάτω των πέντε ετών, επεσήμαναν ότι η μελέτη τους υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί περισσότερη προσοχή στα πρότυπα ανάπτυξης παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας. «Πρέπει οι πολιτικές να στραφούν στην αύξηση της διαθεσιμότητας με παράλληλη μείωση του κόστους υγιεινών τροφίμων που θα βοηθήσουν την υγιή ανάπτυξη των παιδιών», σχολίασε η Δρ Andrea Rodriguez Martinez από το Imperial College, η οποία συμμετείχε στην έρευνα.

ygeiamou