Τα 12 κύρια σημεία της ομιλίας Τσίπρα στη ΔΕΘ

«Το τέλος των μνημονίων δεν ήταν μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη. Τρία χρόνια πριν αλλά και σχεδόν κάθε μέρα όλα αυτά τα χρόνια, λίγοι ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι θα τα καταφέρουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του απόψε, στην τελετή εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Τόνισε ότι σήμερα από αυτό το βήμα, της ιστορικής 83η ΔΕΘ, «δεν ήρθα εδώ για να σας μοιράσω παροχές. Ήρθα για να μοιράσω και να μοιραστώ μαζί σας όραμα.Το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής που ανατέλλει πια για τον τόπο μας».

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη:

– «Έχουμε το σχέδιο και το κάνουμε πράξη. Το όνομα αυτού του σχεδίου είναι: Δίκαιη Ανάπτυξη. Πρώτος στόχος αυτού του σχεδίου είναι η ανάκτηση της εργασίας, με πολιτικές που στηρίζονται βασικά σε δύο πυλώνες: α)Στη στήριξη των επενδύσεων και τη διαρκή εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεις β) Στην προστασία της μισθωτής εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων».

– Η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση προγραμμάτων για την εργασία 10.000 επιστημόνων στους κλάδους της μεταποίησης, της αγροδιατροφής και των νέων τεχνολογιών και 5.500 νέων επιστημόνων σε φορείς του δημοσίου με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους. Από το 2019 και για τα επόμενα δύο έτη, η κυβέρνηση χορηγεί κίνητρα με τη μορφή εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για τους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα.

– «Δέσμευση της κυβέρνησης μας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019».

– «Την ερχόμενη Τρίτη και για τρίτο διαδοχικό έτος ανοίγουν τα σχολεία όλης της χώρας με όλους τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στη θέση τους», είπε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «για πρώτη φορά μάλιστα ολοκληρώθηκαν πάνω από 19.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

– «Ήδη έχουμε αυξήσει τον προϋπολογισμό για την Πρόνοια από τα 789 εκ ευρώ το 2015 στα 2 δισ για το 2018».

– «Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα: Να εκκινήσουμε τον Οκτώβριο τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης».

– «Μέχρι το τέλος του έτους, λοιπόν, καταβάλλουμε σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ».

– Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του έτους, επίσης, νομοθετεί η κυβέρνηση εντός του 2018 τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/1/20 η δεύτερη. Συμπλήρωσε ότι παράλληλα σχεδιάζεται και “η πλήρης αλλαγή και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα”.

– Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι από 1/1/19 “μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, εώς και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %.” Πρόσθεσε ότι αντίστοιχη μείωση εώς και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. Επιπλέον λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα. Πρόκειται, είπε, για παρέμβαση που θα ελαφρύνει δραστικά εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες και θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα τους. Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι “αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε επίσης τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.”

– «Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες».

– Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι “προχωράμε σε 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία. Από 1/1/19 προχωράμε στη κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις. Προχωράμε στην επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, εως 25 ετών, και σε βάθος διετίας. 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20. Από 1/1/21 προχωράμε στην αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και κατά μία μονάδα του μικρού συντελεστή από 13% σε 12%”.

– Την παραχώρηση του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα, προκειμένου να κατασκευαστεί εκεί το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο Βελλίδειο. «Παραχωρούμε άμεσα, με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες μέρες, το χώρο του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα, για να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ το γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών που αξίζει τόσο στην ιστορία του συλλόγου όσο και στην πόλη της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: ΑΠΕ