Ρεβίθι: τα οφέλη του στον οργανισμό

Ρεβίθι: τα οφέλη του στον οργανισμό

Σίγουρα έχεις ακούσει/διαβάσει πόσο θετικά επιδρά η μεσογειακή διατροφή στην ανθρώπινη υγεία. Επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες, έχουν αποδείξει πως ο συγκεκριμένος τύπος διατροφής μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη μακροζωία καθώς επίσης βοηθά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών νόσων και εκφυλιστικών ασθενειών. Ακόμη, έχει αποδειχθεί πως παρέχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, μείωση της αρτηριακής πίεσης  και δεικτών του γλυκαιμικού προφίλ, βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας  και μείωση ή διατήρηση του σωματικού βάρους.  Οι ευεργετικές δράσεις της Μεσογειακής διατροφής, οφείλονται στα επιμέρους τρόφιμα και διατροφικές συνήθειες, που την απαρτίζουν. Βασικό της κομμάτι; Μα φυσικά τα όσπρια.

Τα όσπρια, λοιπόν, αποτελούν βασικό κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με την οποία, η κατανάλωσή τους θα πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στις 2 μερίδες ανά εβδομάδα.  Στην κατηγορία των οσπρίων περιλαμβάνονται κυρίως τα φασόλια, οι φακές, τα κουκιά, τα ρεβίθια και η φάβα. Τα όσπρια αποτελούν τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών και υδατανθράκων, συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εξίσου σημαντική είναι και η περιεκτικότητα των οσπρίων σε φυτικές ίνες, οι οποίες αφενός βοηθούν την ομαλή λειτουργία του εντέρου και αφετέρου συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης. Επίσης, από την κατανάλωσή τους παίρνουμε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο , μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο ασβέστιο κα.

Τα ρεβίθια ξεχωρίζουν μεταξύ των οσπρίων, χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, φυτικών ινών βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Συγκεκριμένα, αποτελούν πλούσια πηγή:

1 Φυλλικού οξέως

το οποίο είναι αναγκαίο για τη σύνθεση και τη διόρθωση ιστών που πολλαπλασιάζονται γρήγορα όπως ο αιμοποιητικός ιστός, ο νευρικός ιστός και ιστοί των εμβρύων. Παράλληλα, το φυλλικό οξύ σε συνέργεια με τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Β12 βοηθούν τον οργανισμό να μεταβολίζει, να διασπά, να χρησιμοποιεί και να συνθέτει νέες πρωτεΐνες.

2 Μαγγανίου

το οποίο  βοηθά στη δημιουργία συνδετικών ιστών, οστών και παραγόντων πήξης του αίματος. Παίζει επίσης ρόλο στο μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων, καθώς και στη ρύθμιση του σακχάρου. Επιπλέον, είναι σημαντικός παράγοντας στην απορρόφηση του ασβεστίου.

3 Χαλκού

ο οποίος συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου, τη μεταφορά του οξυγόνου, τον σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης και τον σχηματισμό συνδετικού ιστού. Επίσης, συμβάλλει στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, στο σχηματισμό και συντήρηση της μυελίνης κ.α.

4 Βιταμίνης Β1

η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία της καρδιάς και των νεύρων.

5 Μαγνησίου

το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών, τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, τη σύνθεση των πρωτεϊνών, ενώ παράλληλα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση, την παραγωγή ενέργειας και κυρίως, την απενεργοποίηση της αδρεναλίνης.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δε σου αρέσει καθόλου η παραδοσιακή σούπα ρεβίθια; Η απάντηση είναι απλή. Δεν πιέζεις τον εαυτό σου να την καταναλώσει, μιας και υπάρχουν εκατοντάδες άλλες συνταγές με ρεβίθια τις οποίες μπορείς να δοκιμάσεις. Σίγουρα θα βρεις μία να την αγαπήσεις και να την εντάξεις στο εβδομαδιαίο σου διατροφολόγιο.

ladylike.gr