Ο φόβος της αδράνειας: Τρόποι να τον καταπολεμήσουμε και να γίνουμε δημιουργικοί

Το πιθανότερο είναι ότι ήδη θα γνωρίζετε το FOMO (το φόβο δηλαδή μήπως χάσουμε κάτι σημαντικό όσο μένουμε μακριά από τη διαδικτυακή ζωή). Τι να χάσουμε θα αναρωτιέστε. Τα πάντα: τι κάνουν οι φίλοι και γνωστοί καθημερινά, τι συμβαίνει στον κόσμο κλπ.

Αλλά υπάρχει και άλλο ένα είδος ενοχής, το οποίο αποκαλείται FOΒO, δηλαδή ο φόβος της αδράνειας (fear of not doing). Έχετε ποτέ νιώσει ενοχές που δεν κάνετε όλα όσα γνωρίζετε ότι είστε ικανοί να κάνετε; Επειδή σίγουρα μπορείτε να γράψετε κάτι, να οργανώσετε ένα δείπνο για φίλους ή να πάτε εκείνο το ταξίδι.

Φυσικά και έχετε νιώσει έτσι – άλλωστε, είστε άνθρωποι. Έχουμε τη φυσική επιθυμία να θέλουμε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες μας. Το ιδιαίτερο αυτό συναίσθημα, ο φόβος της αδράνειας, αντλείται από την ένταση του να γνωρίζετε ότι μπορείτε να κάνετε σχεδόν τα πάντα, αλλά να παλεύετε να αποδεχτείτε ότι δεν θα καταφέρετε να τα κάνετε τελικά.

Το παιχνίδι της σύγκρισης είναι αυτό που συχνότερα προκαλεί τον έντονο αυτό φόβο. Και αυτό επειδή βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι φίλοι και γνωστοί μας πετυχαίνουν στα δικά τους projects (ή έτσι δείχνουν) και ότι αφοσιώνονται πλήρως σε αυτά.

Ο φόβος της αδράνειας μας κάνει να νιώθουμε ότι χάνουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τις ικανότητες και το δυναμικό μας. Μας ψιθυρίζει στο αυτί: Θα μπορούσες να κάνεις τόσα πολλά, οπότε γιατί δεν το κάνεις; Αν λοιπόν ακούτε κι εσείς αυτή τη φωνή, υπάρχουν τρόποι για να την αντιμετωπίσετε αυτή και τα συναισθήματα που τη συνοδεύουν.

4 τρόποι να αντιμετωπίσουμε το φόβο της αδράνειας

Επιλέξτε και συγκεντρωθείτε σε κάτι

Το χαρακτηριστικό με το φόβο της αδράνειας είναι πως δεν μας αφήνει να κάνουμε σχεδόν τίποτα. Αν παλεύετε με την ιδέα ότι δεν κάνετε ό,τι πρέπει να κάνετε, συχνά αυτό το συναίσθημα μας κάνει να παγώνουμε, να μουδιάζουμε και τελικά να μην κάνουμε τίποτα. Η λύση είναι να επιλέξουμε ένα πράγμα και να επικεντρωθούμε σε αυτό. Αν αφοσιωθείτε σε αυτό, το βέβαιο είναι πως δεν θα θυμάστε για λίγο καιρό όλα τα άλλα που νομίζετε ότι θέλετε να κάνετε.

Περιορίστε τον εαυτό σας

Αν ανησυχείτε για το ότι ξοδεύετε χρόνο σε ένα project που δεν θα σας αποφέρει κάτι σημαντικό, περιορίστε τον εαυτό σας. Μπορεί να θέλετε να γράφετε περισσότερο και να ξεκινήσετε ένα blog, αλλά τελικά τρομοκρατείστε από την τόσο αφηρημένη αυτή επιθυμία. Πείτε λοιπόν στον εαυτό σας ότι θα γράφετε ένα σύντομο κείμενο κάθε μέρα για ένα μήνα. Ή εγγραφείτε σε ένα αντίστοιχο μάθημα, για παράδειγμα, δημιουργικής γραφής.

Δημιουργήστε μικρές συνήθειες

Αν και πάλι νιώθετε ότι δεν εκμεταλλεύεστε τις κλίσεις και τα ταλέντα σας, προσπαθήστε να κάνετε μικρά βήματα. Ποια είναι η μικρότερη δυνατή πράξη που μπορείτε να κάνετε για να εξελιχθείτε; Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερο, μην πείτε στον εαυτό σας ότι πρέπει να διαβάζετε για δύο ώρες στο κρεβάτι κάθε βράδυ. Αντιθέτως, διαβάστε για 10 λεπτά στις συγκοινωνίες κάθε πρωί. Με αυτό τον τρόπο, θα τιθασεύσετε το φόβο της αδράνειας επειδή στην πραγματικότητα θα κάνετε κάτι.

Να θυμάστε ότι έχετε ακόμα αρκετό χρόνο

Η ζωή είναι ένα μεγάλο παιχνίδι. Ασχέτως του πόσο μεγάλοι είστε, έχετε αρκετό χρόνο να κάνετε όλα όσα θέλετε. Και αυτό είναι το όπλο σας για να καταπολεμήσετε το φόβο της αδράνειας. Ο μόνος τρόπος για να αντιστρέψετε αυτό το συναίσθημα είναι να θυμάστε αυτό: Θα έχετε το χρόνο για τα πράγματα που αποφασίζετε ότι είναι σημαντικότερα.

Μπορεί να ξεκινήσετε να μαθαίνετε μια ξένη γλώσσα, αλλά στην πορεία να αποφασίσετε πως δεν σας αρέσει και έτσι να αφοσιωθείτε σε κάτι άλλο, όπως σε ένα άθλημα. Έχετε αυτή την ελευθερία και αυτό είναι το σημαντικότερο. Αφήστε λοιπόν στην άκρη το φόβο της αδράνειας και επιλέξτε τη ζωή σας.

enallaktikidrasi