Το γιγαντιαίο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης άνοιξε – Οι πρώτες εικόνες και οι πρώτοι επιβάτες

Το φαραωνικών διαστάσεων αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης άνοιξε και υποδέχτηκε ήδη τις πρώτες αφίξεις πτήσεων και επιβατών μετά από μια γιγαντιαία και πρωτοφανής επιχείρηση μετακόμιση της Turkish Airlines.

Η μεταφορά ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 6 Απριλίου.

Οι πτήσεις στο νέο αεροδρόμιο ξεκίνησαν με αεροσκάφος της Turkish Airlines να προσγειώνεται προερχόμενο από την Άγκυρα.

 

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Μεταφορών Mehmet Turhan χαρακτήρισε την τελευταία απογείωση από το Ατατούρκ «ιστορική». «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ξεπροβοδίσω ως τους τελευταίους εμπορικούς επιβάτες του αεροδρομίου Ατατούρκ», είπε λίγο πριν απογειωθεί το αεροπλάνο, στις 2.44 π.μ.

«Με την επιστροφή σας, θα προσγειωθείτε στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο» είπε.

Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης – μαμούθ και μέσα σε μόλις 45 ώρες, μεταφέρθηκε με εκατοντάδες οχήματα εξοπλισμός 47.300 τόνων.

Οι Αρχές υπολογίζουν ότι το εντυπωσιακό νέο αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί 90 εκατ. επιβάτες ετησίως με τρεις διαδρόμους στην παρούσα φάση ανάπτυξής του, όταν το πλέον πολυσύχναστο αεροδρόμιο του κόσμου, εκείνο της Ατλάντα των ΗΠΑ εξυπηρέτησε πέρυσι 104 εκατ. ταξιδιώτες.

Μέχρι το 2028, ωστόσο, στο «Istanbul Airport» θα λειτουργούν έξι διάδρομοι και τέσσερις τερματικοί σταθμοί και θα εξυπηρετεί 200 εκατ. επιβάτες ετησίως καλύπτοντας μια έκταση 76 τ.χλμ. -τριπλάσια εκείνης του Ατατούρκ.

Διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν ότι το κυβερνών κόμμα AKP του Ερντογάν ξόδεψε 10.2 δισ ευρώ για το αεροδρόμιο που φέρει τη σφραγίδα του Ερντογάν.

Το τεράστιο  κόστος έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις μερίδας των πολιτών που στενάζουν υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, του υψηλού πληθωρισμού και του κλυδωνιζόμενου εθνικού νομίσματος.

lifo.gr