Ξεκίνησε τα 1.000 μίλια solo ο Καστοριανός Μάρκος Σπυρόπουλος

Ξεκίνησε προχθές το μεσημέρι το Qualification Course των χιλίων ναυτικών μιλίων solo πλεύσης ο Μάρκος Σπυρόπουλος.

Ο αθλητής βρίσκεται στο Port-Saint-Louis-du-Rhône, λίγο έξω από τη Μασσαλία, ήδη από τις 5 του μήνα προκειμένου να ετοιμάσει το σκάφος για το πολυπόθητο ταξίδι που θα του δώσει το εισιτήριο για τον τελικό αγώνα Mini Transat που θα ξεκινήσει στις 22 Σεπτεμβρίου.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσει είναι η προτεινόμενη από το Classe Mini διαδρομή της Μεσογείου που περνά από τον μετεωρολογικό σταθμό – ODAS που βρίσκεται στη θάλασσα της Λιγουρίας, μεταξύ Γένοβας και Κορσικής, κατόπιν περνά από τη νήσο Γοργόνα ενώ από εκεί θα κατευθυνθεί προς τις Βαλεαρίδες Νήσους απ’ όπου, αφήνοντας δεξιά τη Carbrera, θα ταξιδέψει προς τον τελικό προορισμό, τη γαλλική πόλη Sète.

Το Qualification Course αποτελεί ίσως και τη μεγαλύτερη πρόκληση για την πρόκριση αφού οι συμμετέχοντες καλούνται να αποδείξουν όχι μόνο ότι έχουν την αντοχή να καλύψουν μία τέτοια απόσταση ολομόναχοι, αλλά και ότι μπορούν να το κάνουν χωρίς τη χρήση των σύγχρονων οργάνων. Ας μη ξεχνάμε ότι για το πέρασμα του Ατλαντικού οι αθλητές θα έχουν στη διάθεσή τους, πέραν του αυτόματου πιλότου, μονάχα ένα VHF χωρίς plotter και ένα SSB receiver για να λαμβάνουν τα δελτία καιρού. Έτσι, με την ολοκλήρωση και αυτής της προσπάθειας, τα log book και οι χάρτες των αθλητών περνούν εξονυχιστικό έλεγχο προκειμένου η επιτροπή να κρίνει ότι τηρούν τους κανόνες ναυσιπλοΐας που έχει θέσει για αυτή την προσπάθεια.

“Τα νέα παιδιά δυστυχώς είναι πλέον τόσο εξοικειωμένα με τη νέα τεχνολογία και τη χρήση όλων αυτών των εφαρμογών που διαθέτουν τα κινητά στις ημέρες μας που δυσκολεύονται με τη χρήση του εξάντα. Το Mini Transat όμως είναι αυτό. Οι αθλητές πρέπει να γνωρίζουν καλά να βρίσκουν με επιτυχία τον δρόμο τους στην ανοιχτή θάλασσα ακολουθώντας τα αστέρια και τους αστερισμούς” ανέφερε η Annabelle Moreau, μέλος της επιτροπής του Classe Mini.

Όσο για τον ίδιο τον Μάρκο φαίνεται να είναι μάλλον ανακουφισμένος που πλέον μπορεί να ξεκινήσει με αυτό το ταξίδι, ένα ταξίδι που θυμίζουμε είχε προγραμματίσει για τα τέλη Νοεμβρίου ωστόσο λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και κατόπιν προτροπής της Επιτροπής χρειάστηκε να αναβάλει για ένα τόσο μεγάλο διάστημα.

“Νομίζω το έχω ξαναπεί, ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία δεν είναι το πέρασμα αυτό καθεαυτό, αλλά το να φτάσει κανείς στη γραμμή εκκίνησης, ειδικά για εμάς. Οι προκριματικοί γίνονται στο εξωτερικό κι αυτό το κάνει ευκολότερο για τους Γάλλους και τους Ιταλούς που αποτελούν και την πλειοψηφία των συμμετοχών. Για εμάς που προερχόμαστε από άλλες χώρες τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα αφού υπάρχουν τεράστιες πρακτικές δυσκολίες. Τα Mini δεν έχουν τις ευκολίες ενός μεγάλου σκάφους ανοιχτής θαλάσσης που μπορείς άνετα να το ταξιδέψεις στη θάλασσα ούτε όμως και τις ευκολίες ενός μικρού ιστιοπλοϊκού που μπορεί με ευκολία να μεταφερθεί από το ένα σημείο στο άλλο στην ξηρά.

Όπως καταλαβαίνετε, όλο αυτό ανεβάζει στα ύψη το κόστος που μέχρι τώρα έχει φτάσει στις 160.000 ευρώ και αναμένεται να ξεπεράσει τις 190 μέχρι το τέλος. Μιλάμε, λοιπόν, για μία προσπάθεια που γίνεται στο πλαίσιο ενός και μόνο αγώνα που απαιτεί τεράστιες θυσίες σε πολλά επίπεδα. Αν και θέλω και έχω προγραμματίσει να τρέξω και σε άλλους αγώνες της κλάσης μέσα στο καλοκαίρι, το Qualification Course είναι το τελευταίο σκαλοπάτι πριν την κατοχύρωση της πρόκρισης κι αισθάνομαι ανακουφισμένος που παρά τις δυσκολίες κατάφερα επιτέλους να βρίσκομαι εδώ. Πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά” μας δήλωσε ο ίδιος λίγες ώρες πριν το ταξίδι αυτό που αναμένεται να διαρκέσει περί τις δύο εβδομάδες.

ΕΝΑΛΙΟΝ