Κίνηση ευαισθησίας: Κορδόνια σε αεροδρόμια για παιδιά με αυτισμό και άλλες αθέατες διαταραχές

Έτσι το προσωπικό και οι συνεπιβάτες είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν και να υποστηρίξουν ανηλίκους αλλά και ενήλικες ταξιδιώτες που μπορεί να χρειαστούν βοήθεια.

Τα ταξίδια με αεροπλάνο είναι μια ούτως ή άλλως στρεσογόνος εμπειρία, πόσο μάλλον για άτομα που αντιμετωπίζουν μια αθέατη αναπηρία ή διαταραχή, όπως ο αυτισμός ή η επιληψία. Με αυτό το σκεπτικό, μια σειρά από αεροδρόμια στον κόσμο έχουν αρχίσει να καθιερώνουν ένα ειδικό κορδόνι με ηλιοτρόπια, που φοριέται στο λαιμό ή στον καρπό, το λεγόμενο Sunflower Lanyard, που εξασφαλίζει καλύτερη εξυπηρέτηση σε άτομα που την έχουν ανάγκη.

Οι άνθρωποι με αθέατες αναπηρίες αν βρεθούν σε ένα περιβάλλον που ξεχειλίζει από ερεθίσματα μπορεί να κυριευτούν από άγχος και θα είναι περισσότερο δύσκολο γι’ αυτούς να ζητήσουν βοήθεια από το προσωπικό του αεροδρομίου. Έτσι, φιλανθρωπικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αθέατων διαταραχών και αναπηριών είχαν την ιδέα του αξεσουάρ, ουσιαστικά μιας λωρίδας υφάσματος που ενημερώνει τους άλλους ότι κάποιος πάσχει π.χ. από επιληψία ή αυτισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, οι επιβάτες με την ειδική ένδειξη μπορούν να έχουν, μεταξύ άλλων, περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους στους ελέγχους ασφαλείας και την επιβίβασησαφείς οδηγίες για κάθε στάδιο του ταξιδιού και τη δυνατότητα να μη χωριστούν καθόλου από τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους ακόμα και αν πρόκειται για ενήλικες.

Το μέτρο άρχισε να εφαρμόζεται από το βρετανικό αεροδρόμιο του Γκάτγουικ το 2016 και έκτοτε εξαπλώνεται. Μάλιστα το ιρλανδικό αεροδρόμιο Σάνον ήταν το πρώτο στην Ευρώπη που προχώρησε και στη δημιουργία ενός αισθητηριακού δωματίου, που επιτρέπει σε επιβάτες με αθέατες διαταραχές να ξεφεύγουν από τη φασαρία και το πλήθος σε έναν ειδικά σχεδιασμένο χώρο. Την ίδια ιδέα ακολούθησε και το βρετανικό αεροδρόμιο του Μάντσεστερ.

«Είναι μια φανταστική μέρα για γονείς παιδιών με αυτισμό και για οικογένειες με ειδικές ανάγκες» δήλωσε στα εγκαίνια του αισθητηριακού δωματίου στο Σάνον ο Gearoid Mannion, εκπρόσωπος της οργάνωσης Ennis Voices for Autism, προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε και άλλα αεροδρόμια στην Ευρώπη που θα κάνουν το ίδιο πράγμα».

Μια προσωπική μαρτυρία

Το κορδόνι με τα ηλιοτρόπια έχει αρχίσει να κάνει και τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου, με μια χρήστρια του Facebook, την Alexandra Kalantzi, να μεταφράζει από τα ιταλικά μια ανάρτηση-προσωπική μαρτυρία της Kim Baker:

«Βλέπετε το κορδόνι με τους ηλίανθους που φοράει αυτή η μητέρα;

Της δόθηκε στο αεροδρόμιο της Μάλαγα στην Ισπανία από βοηθούς εδάφους.

Σκοπεύει να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε ότι σε αυτή την όμορφη οικογένεια υπάρχει ένα άτομο με μια “αδυναμία”. Το παιδί τους είναι αυτιστικό.

Το σήμα αυτό χρησιμοποιήθηκε για να βοηθηθεί επαρκώς η οικογένεια από όλους και έτσι προσπέρασαν τις ουρές και το παιδί παρέμεινε ήρεμο.

Έτσι, εάν βρεθείτε ποτέ οπουδήποτε και όχι μόνο στα αεροδρόμια και συναντήσετε κάποιον με αυτόν τον ιμάντα, αφήστε τον να προχωρήσει στις ουρές.

Είναι μια ευγενική χειρονομία.

Ας μην ξεχνάμε ότι κάποιος μπορεί να έχει περισσότερες δυσκολίες από εμάς

Μπορούμε έτσι να βοηθήσουμε ώστε η ζωή τους να γίνει λίγο πιο εύκολη για αυτούς τους ανθρώπους».

Δείτε την ανάρτηση: