Μέχρι πότε θα λειτουργήσουν δημοτικά και νηπιαγωγεία – Όλες οι διευκρινίσεις

Διευκρινίσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των ειδικών σχολείων έδωσε η αρμόδια υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Κατά την ενημέρωση, η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και ειδικών σχολείων από την 1η Ιουνίου.

Η απόφαση αυτή προέκυψε από έξι βασικούς λόγους όπως δήλωσε. Αναλυτικότερα αυτοί είναι οι εξής:

1. Υπήρξε ομόφωνη εισήγηση των επιτροπών αντιμετώπισης έκτακτων συμβάντων.

2. Η συνολική αποκλιμάκωση των μέτρων έχει κινηθεί πολύ θετικά. Τα μέτρα προστασίας και πρόληψης τηρούνται υποδειγματικά από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Όλα έχουν κυλήσει εξαιρετικά ομαλά.

3. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την επιστροφή όλων των μαθητών στον φυσικό τους χώρο. Η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική, ψυχική τους εξέλιξη. Οι μαθητές πρωτοβάθμιας βρίσκονται ήδη σχεδόν τρεις μήνες εκτός σχολείου, και θα βρίσκονταν συνολικά έξι μήνες αν τα σχολεία δεν άνοιγαν τώρα. Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία», τόνισε η υπουργός.

4. Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το σχολείο για να προσαρμοστούν και να συνηθίσουν τα παιδιά στη νέα πραγματικότητα. Για να μάθουν να προσέχουν περισσότερο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους.

5. Τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Μαθητές που δεν έχουν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, μαθητές που βιώνουν ένταση στο οικογενειακό τους περιβάλλον, μαθητές των μικρότερων κυρίως τάξεων που δεν έχουν οικογενειακή καθοδήγηση για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

6. Σε ό,τι αφορά στα ειδικά σχολεία, οι μαθητές έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν στα σχολεία. Και το έχουν ανάγκη προφανώς για τη μαθησιακή τους εξέλιξη αλλά και για την ψυχο-συναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη.

Ο τρόπος λειτουργίας στα δημοτικά  

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως τα δημοτικά σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου και θα λειτουργήσουν έως την Παρασκευή 26 Ιουνίου. Η λήξη του ακαδημαϊκού έτους για τους δασκάλους ορίζεται στις 30η Ιουνίου.

Τα τμήματα θα είναι με τη συμμετοχή έως 15 μαθητών τη φορά, με 1,5 μέτρο απόσταση και με τα θρανία προς τον ίδιο προσανατολισμό.

Αν υπερβαίνει ο αριθμός των 15, τότε θα λειτουργούν εκ περιτροπής διαιρεμένα σε υποτμήματα. Στην περίπτωση που τα παιδιά είναι λιγότερα των 15 σε μία αίθουσα, τότε τα μαθήματα θα γίνονται κανονικά κάθε μέρα.

Σε ό,τι αφορά στα διαλείμματα, αυτά θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες ενώ υπάρχει απαγόρευση λειτουργίας κυλικείων.

Η μη παρακολούθηση μαθημάτων για παιδιά του δημοτικού μπορεί να γίνει με μία απλή δήλωση του γονέα.

Προαιρετική είναι η χρήση μάσκας για τους δασκάλους αλλά συνίσταται, ενώ υποχρεωτικός είναι ο φυσικός εξαερισμός των αιθουσών.

Τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.

Ειδικά σχολεία  

Η λειτουργία τους θα ισχύσει μέχρι 12 Ιουνίου για πρωτοβάθμια εκπαίδευση και μέχρι της 26η Ιουνίου για τα ειδικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευση.