Κοινά γυμνάσια Ελλάδας-Γαλλίας στην τουρκική Navtex – Γαλλικά Rafale στην Κρήτη

Στην ελληνική επικράτεια εισήλθαν οι γαλλικές δυνάμεις που προανήγγειλε ότι θα στείλει ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ύστερα από την επικοινωνία που είχε χθες 12/8, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δύο μαχητικά Rafale πέταξαν νωρίτερα πάνω από το Oruc Reis, με τον Γάλλο Πρόεδρο να στέλνει και στην πράξη μήνυμα στήριξης στη χώρα μας. Παράλληλα, με νεότερη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τονίζει ότι: «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από την Μεσόγειο». Όλες οι εξελίξεις.

Στην Κρήτη έφτασαν ένα ελικοπτεροφόρο πλοίο και δύο πολεμικά αεροσκάφη Rafale. Τα δύο αεροσκάφη που ήταν σταθμευμένα σε αεροπορική βάση της Πάφου, απογειώθηκαν σήμερα το πρωί με κατεύθυνση προς την Ελλάδα και πέταξαν πάνω από την περιοχή που έχει δεσμεύσει με την παράνομη NAVTEX η Τουρκία και κινείται το Oruc Reis.

Κοινή ναυτική άσκηση
Κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες «Σπέται», «Αιγαίον», «Λήμνος», «Κουντουριώτης» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το γαλλικό ελικοπτεροφόρο FS «Tonnerre» και τη φρεγάτα FS «La Fayette».

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Μήνυμα Μακρόν σε Τουρκία: «Tο διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό»
Το πιο ηχηρό μήνυμα ήταν αυτό του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, λίγες μόνον ώρες ύστερα από την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γνωστοποίησε ότι η χώρα του θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στη ΝΑ Μεσόγειο.

Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από την Μεσόγειο» 

«Εκείνοι που νομίζουν ότι είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες της Μεσογείου θα ζήσουν μεγάλη απογοήτευση»Συνεχίζει τις προκλητικές κινήσεις η Τουρκία με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open ΤV στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλο η Τουρκία στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι:

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από την Μεσόγειο. Εκείνοι που νομίζουν ότι είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες θα ζήσουν μεγάλη απογοήτευση. Εχουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να το πράξουμε».

Μιλώντας στη γενέθλια εκδήλωση για τα 19 χρόνια του κυβερνώντος κόμματος, του AKP ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι έχει μιλήσει με πολλούς ξένους ηγέτες, εκφράζοντας τις θέσεις της Τουρκίας για τις κινήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο κι αποκάλυψε ότι «σήμερα θα έχω επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ». Αφού ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε την πολεμική ρητορική του, έτεινε ξανά «χείρα φιλίας» λέγοντας ότι «καλούμε την Ελλάδα σε διάλογο»…