Συμβουλές για να απολαύσετε το κρασί στο σπίτι

Θυμάστε εκείνο το καλό κρασί που έχετε για μια ειδική περίσταση; Ήρθε η ώρα να το ανοίξετε, ακόμη κι αν πρόκειται απλώς για ένα δείπνο με τον/την σύντροφό σας. Και για να το απολαύσετε στο έπακρο, δείτε τις κορυφαίες συμβουλές από την Riedel.

Φυλάξτε το κρασί σας με τον σωστό τρόπο
Σε ιδανικές συνθήκες, θα αποθηκεύατε το κρασί σε ένα κελάρι, σχεδιασμένο να έχει πάντα την τέλεια θερμοκρασία, αλλά αυτό είναι λίγο δύσκολο για τους περισσότερους. Η βασική μας συμβουλή λοιπόν είναι να επικεντρωθούμε στη συνέπεια. Ένα κρασί που βιώνει εναλλαγές θερμοκρασίας, από ζεστό σε κρύο κι από κρύο σε ζεστό, δεν θα αποδώσει το μέγιστο της γεύσης του σε σχέση με ένα κρασί που αποθηκεύεται κάπου με σχετικά σταθερή θερμοκρασία, ακόμα κι αν είναι έναν ή δύο βαθμούς πάνω από την ιδανική θερμοκρασία. Η σωστή αποθήκευση εξαρτάται επίσης από τη συνιστώμενη διάρκεια ζωής του κρασιού σας και την ηλικία στην οποία θα αποδώσει τα μέγιστα. Αυτά πρέπει να τα γνωρίζετε αν θέλετε να απολαύσετε ένα κρασί στα καλύτερά του. Αν υποκύψετε στην παρόρμηση και πιείτε ένα κρασί νωρίς, δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να φυλάσσετε κάτι για χρόνια και τελικά όταν το γευτείτε να είναι καφέ και άψυχο!

Σερβίρετε το κρασί στη σωστή θερμοκρασία
Είναι σημαντικό να δώσετε σημασία στη θερμοκρασία σερβιρίσματος, είτε πρόκειται για το κρασί που θα ανοίξετε σε μια ειδική περίσταση ή για το καθημερινό κρασί. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε π.χ. στο κόκκινο κρασί από το να το σερβίρετε σε «θερμοκρασία δωματίου» το καλοκαίρι! Η υψηλή θερμοκρασία θα εξουδετερώσει τα αρώματα του κρασιού και θα αυξήσει  την αίσθηση του αλκοόλ – ο ουρανίσκος σας θα κατακλυστεί από τα βαρύτερα χαρακτηριστικά όπως η τανίνη. Τα ελαφρύτερα χαρακτηριστικά – όπως φρούτα, άνθη και μπαχαρικά – όλα θα χαθούν στη ζέστη. Από την άλλη πλευρά, το υπερβολικά κρύο κρασί θα παγώσει κυριολεκτικά τον ουρανίσκο σας. Φανταστείτε να κρατάτε ένα παγάκι στο στόμα σας και να προσπαθείτε να δοκιμάσετε κάτι. Η αρχή με το υπερβολικά παγωμένο κρασί είναι ουσιαστικά η ίδια. Το να πίνει κανείς ένα παγωμένο λευκό δεν θα είναι δυσάρεστο σαν να πίνει ένα ζεστό κόκκινο, αλλά σίγουρα δεν θα είναι τόσο ενδιαφέρον! Η κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος γίνεται πλέον ένα καυτό θέμα (που απευθύνεται) μεταξύ άλλων και στον κλάδο της εστίασης, καθώς πιθανότατα θα πουλήσουν περισσότερο κρασί εάν σερβίρεται στη σωστή θερμοκρασία.

Σερβίρετε το κρασί στο σωστό ποτήρι

Πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, αποδείχθηκε ότι το σχήμα και το μέγεθος του ποτηριού επηρεάζει το προφίλ γεύσης του κρασιού. Ωστόσο, πολλοί οινοποιοί εξακολουθούν να θεωρούν τα ποτήρια ως απλώς μια μέθοδο μεταφοράς, σαν ένα πιρούνι. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από την επένδυση που κάνετε στο κρασί. Το κρασί είναι για απόλαυση και είναι σίγουρο ότι αν το πιείτε από το κατάλληλο ποτήρι της σχετικής ποικιλίας θα αυξήσετε την ευχαρίστησή σας. Ξοδεύετε χρήματα και χρόνο ερευνώντας, αγοράζοντας και πίνοντας καλό κρασί, οπότε μην το πετάτε σε κάποιο παλιό ποτήρι (ή, χειρότερα, σε πλαστικό κύπελλο)! Σας συνιστούμε πάντα να σκεφτείτε ποιες είναι οι αγαπημένες σας ποικιλίες σταφυλιών, τόσο στο κόκκινο κρασί όσο και στο λευκό κρασί. Εάν δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς Shiraz, αγοράστε μερικά ποτήρια Shiraz. Εάν τρελαίνεστε για βαρελίσιο Chardonnay, αγοράστε το σωστό ποτήρι για αυτό. Μην κάνετε εκπτώσεις για τα πράγματα που αγαπάτε

Κάντε decanting στο κρασί σας

Ο αερισμός του κρασιού είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος της απόλαυσης του κρασιού, τόσο για παλιά όσο και για νεαρά κρασιά. Είναι μια κοινή παρανόηση ότι το decanting χρησιμοποιείται μόνο για την αφαίρεση ιζημάτων από παλαιότερα κρασιά, αλλά και ότι το decanting των νέων κρασιών είναι σαν να επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης. Το κρασί περιέχει διοξείδιο του θείου, το οποίο προστατεύει το κρασί καθώς παλαιώνει. Το θείο όμως καλύπτει και τα αρώματα φρούτων στα νεαρά κρασιά, γι ‘αυτό μερικές φορές μπορεί να χαρακτηριστεί ως «σφιχτό». Η έκθεση του κρασιού στο  οξυγόνο καίει το θείο, εκθέτοντας περισσότερα φρούτα και επομένως περισσότερη γεύση. Ένα κρασί που έχει περάσει decanting θα δείξει περισσότερο χαρακτήρα και βάθος. Αν συγκρίνετε με ένα κρασί που δεν έχει περάσει αυτή τη διαδικασία θα καταλάβετε την τεράστια διαφορά που κάνει το decanting. Το Decanting προσθέτει επίσης τελετουργία και θεατρικότητα στο σερβίρισμα του κρασιού. Γιατί να μην μετατραπεί η διαδικασία σερβιρίσματος σε παράσταση; Άλλωστε, αφορά και στη διασκέδαση!

Δοκιμάστε κάτι νέο

Μην μένετε κολλημένοι σε συγκεκριμένες επιλογές κρασιού.  Είναι υπέροχο να έχετε αγαπημένα κρασιά, αλλά, καθώς το στυλ του κρασιού εξελίσσεται συνεχώς, θα χάσετε την ευκαιρία πιθανώς να ανακαλύψετε κάτι καταπληκτικό, αν δεν δοκιμάσετε νέα πράγματα. Εάν είστε αρκετά τυχεροί ώστε να έχετε μια ποιοτική κάβα σε κοντινή απόσταση, ζητήστε συμβουλές, μάθετε για τις νέες αφίξεις, ζητήστε προτάσεις. Εγγραφείτε σε ένα wine club που διαθέτει εξατομικευμένη υπηρεσία για να προτείνει νέα κρασιά με βάση αυτό που ήδη απολαμβάνετε ή θα σας στείλει σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα κιβώτιο που μπορείτε να δοκιμάσετε έξι ή δώδεκα νέα κρασιά.

krasiagr