Σε αυξημένη επιφυλακή οι κινεζικές Αρχές στην επαρχία Γιουνάν για να αποτρέψουν περαιτέρω καταστροφές σε σπίτια και καλλιέργειες – Η καταστροφή των βιοτόπων τους από γεωργούς, τους έσπρωξε μακριά από τα μέρη τους, σύμφωνα με βιολόγους – Προειδοποίηση για το μέλλον αυτή η εξέλιξη.
Το θέαμα με τους 15 Ασιατικούς ελέφαντες, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει το μακρύ τους ταξίδι πριν από αρκετούς μήνες, εγκαταλείποντας το καταφύγιό τους στην Σισανμπαμά, μία μεθοριακή περιοχή της Κίνας με το Λάος και τη Μιανμάρ, για να κατευθυνθούν βόρεια σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων, έχει καθηλώσει εκατομμύρια κόσμο στο ίντερνετ, που παρακολουθεί ακόμα και μέσω livestream την πορεία τους.
Το κοπάδι με τα 12 ενήλικα παχύδερμα και τα τρία ελεφαντάκια, δείχνει… χαμένο, σκορπίζοντας παράλληλα τρόμο και πανικό στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν της Κίνας.
Όσο διασκεδαστικές κι αν είναι οι εικόνες όμως, για όσους τις παρακολουθούν από μακριά, τόσο προβληματισμό έχει προκαλέσει στους ειδικούς η αναζήτηση της ατίας που οι εκπρόσωποι αυτού του απειλούμενου είδους ταξιδεύουν και ταξιδεύουν…
Σύμφωνα με αρκετούς βιολόγους, η συγκεκριμένη κατάσταση αποτελεί μια προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί, όταν υποβαθμίζονται οι βιότοποι των ελεφάντων. Οι ασιατικοί ελέφαντες θεωρούνται προστατευόμενο είδος στην Κίνα και περίπου 300 από αυτούς ζουν στη Γιουνάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η γεωργία έχει οδηγήσει στην απώλεια αρκετών βιότοπων ελεφάντων, αφήνοντας τα κοπάδια κατακερματισμένα και απομονωμένα σε ολοένα και μικρότερες εκτάσεις γης, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάζεται στο περιοδικό Nature. Πολλοί ελέφαντες αναγκάζονται να αναζητήσουν τροφή σε άλλες αγροτικές περιοχές, με αποτέλεσμα την αύξηση της «σύγκρουσης» ανθρώπου – ελέφαντα τα τελευταία 10 χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν τους ασιατικούς ελέφαντες από τις κατοικημένες περιοχέ ςστη Γιουνάν για να αποτρέψουν τυχόν συγκρούσεις και καταστροφές. Στα τέλη Μαΐου, δημιούργησαν, μάλιστα, ένα 24ωρο κέντρο διαχείρισης για την παρακολούθηση της πορείας των ελεφάντων.
Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια μελλοντική νέα έξοδος ελεφάντων από το φυσικό τους περιβάλλον, είναι η αποκατάσταση των βιοτόπων τους και η προστασία των φυσικών πόρων, δήλωσε ο Ζανγκ Λι, βιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Normal του Πεκίνου, στους Global Times.
«Οι παραδοσιακές προστατευτικές ζώνες μεταξύ ανθρώπων και ελεφάντων εξαφανίζονται σταδιακά και οι πιθανότητες να συναντηθούν οι ελέφαντες με τον άνθρωπο αυξάνονται πολύ», πρόσθεσε ο Ζανγκ.
Έβγαλαν φορτηγά στους δρόμους για να αποτρέψουν την πορεία τους
Την περασμένη Κυριακή ένα τείχος από φορτηγά παρατάχθηκαν το ένα δίπλα στο άλλο για να αποτρέψουν το κοπάδι να πλησιάσει κατοικίες.
«Βρισκόμαστε εδώ για να εμποδίσουμε τους ελέφαντες», δήλωσε ένας οδηγός φορτηγού στο κρατικό δίκτυο CCTV, ο οποίος είχε παρατάξει το κόκκινο όχημά του μαζί με τα άλλα που σχημάτιζαν το τείχος, και διευκρίνισε ότι ενήργησε κατόπιν αιτήματος των αρχών.
Μέχρι στιγμής, πάντως, οι ελέφαντες φαίνεται πως χαίρουν άκρας υγείας. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις επιβράδυναν την πορεία των ελεφάντων, οι οποίοι έχουν καλύψει ήδη την απίστευτη απόσταση 500 χιλιομέτρων αφότου εγκατέλειψαν για άγνωστους λόγους το φυσικό τους περιβάλλον πριν από μερικούς μήνες.
Έτσι τα χαριτωμένα παχύδερμα αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα και να ξεκουραστούν, και ο υπνάκος τους σε ένα δάσος στα περίχωρα της Κουνμίνγκ καταγράφηκε από το κρατικό κανάλι CCTV που παρακολουθεί το κοπάδι όλο το 24ωρο.
Συνολικά οι τοπικές αρχές έχουν επιστρατεύσει 14 drones και περίπου 500 άτομα για να φυλάνε το κοπάδι, να κλείνουν δρόμους διευκολύνοντας τη πορεία τους και να επιχειρούν να κατευθύνουν τους ελέφαντες νοτιοδυτικά, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο CGTN.
«Ένας από τους αρσενικούς ελέφαντες ξεστράτισε και αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα από τα άλλα μέλη του κοπαδιού, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές», όπως αναφέρει το Reuters.
Στο πέρασμά τους, τα παχύδερμα έχουν καταβροχθίσει τα πάντα προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και με τις προβοσκίδες τους έχουν σπάσει αρκετά παράθυρα «εξερευνώντας» κατοικημένες περιοχές.
Από την πλευρά τους, οι τοπικές Αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους των χωριών που βρίσκονται στην πορεία των παχύδερμων να μην αφήνουν στις αυλές τους αλάτι ή καλαμπόκι που τραβάνε την προσοχή των ζώων.