Ερευνητές δυο εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ, του ΜΙΤ και του Harvard μελέτησαν και παρουσίασαν μάσκα που μπορεί να τσεκάρει αν αυτός που τη φοράει έχει μολυνθεί από Covid-19. Πώς λειτουργεί και πού αλλού μπορεί να φανεί χρήσιμη η τεχνολογία.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Biotechnology σύστησε μια νέα -χάρτινη- μάσκα προσώπου, που μπορεί να ενημερώσει αυτόν που την φοράει αν έχει μολυνθεί από Covid-19. Το όνομα της είναι SHERLOCK. Για την ακρίβεια, είναι ακρωνύμιο. Προκύπτει από τις λέξεις Specific High sesnitivity Enzymatic Reporter unLOCKing.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες δυο εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ, του ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology) και του Harvard που συνεργάστηκαν, για να φτιάξουν κάτι που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα και μπορεί να βοηθήσει στη μάχη μας εναντίον της πανδημίας, μέσα στη μάσκα υπάρχουν μικροσκοπικοί αισθητήρες -μιας χρήσης- που ελέγχουν την έκθεση μας στον ιό.
Τους είχε φτιάξει ο Τζέιμς Κόλινς, καθηγητής Ιατρικής Μηχανικής και Επιστημών στο αντίστοιχο Ινστιτούτο του ΜΙΤ, με στόχο να βοηθήσουν στη διάγνωση ιών όπως ο Έμπολα και ο Ζίκα. Το δημιούργημα του ενεργοποιείται όταν αυτός που φορά τη μάσκα πιέσει ένα μικρό κουμπί που υπάρχει στο αξεσουάρ. Αυτό ‘στέλνει’ το σήμα πως ενδιαφέρεται να εξεταστεί. Σε 90 λεπτά, παίρνει το αποτέλεσμα. Προκύπτει από την ανάλυση των σταγονιδίων της αναπνοής που έχουν συσσωρευθεί στο ύφασμα. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται μέσα στη μάσκα, ώστε να προφυλάσσεται η ιδιωτικότητα όποιου κάνει το τεστ.
Οι επιστήμονες εξηγούν πως οι φορητοί αισθητήρες είναι μια νέα τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν υφάσματα (για παράδειγμα, αυτά που θα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ιατρικών ρομπών), ικανά να ‘ανιχνεύσουν’ πληθώρα παθογόνων και άλλων απειλών.